Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Evropská unie se dohodla na kompromisu pro oživení ekonomiky. Babiš ty peníze nechce

21. 7. 2020

čas čtení 3 minuty
- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  20.7.  bylo v ČR registrováno  14098 nakažených , v nemocnici bylo 137 osob a údajně celkem zemřelo 359 osob.  Číslo R  je v ČR nyní  1,1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.


- Evropská uniese dohodla na programu pro oživení ekonomiky, po několikadenním hašteření. Kompromisem je, že 390 miliard euro bude poskytnuto nejpostiženějším zemím formou grantů, 360 miliard euro pak prostřednictvím půjček. Peníze se shromáždí prostřednictvím společně vydaných obligací. ZDE 

- Podle Babiše ČR evropský fond obnovy nepotřebuje. ZDE

- V Belgii došlo v období 10.- 16. července k 66 procentnímu nárůstu infekcí. Celkový počet nových nákaz je nízký, denní průměr nových nákaz v tomto obdobíje 154, avšak od 3. do 9. července byl denní průměr nákaz 93, proto jsou vědci znepokojeni.

 
- Počet úmrtí v Brazílii překročil 80 000. Bylo registrováno 20 257 nových nákaz, celkový počet nákaz je 2 118 646. Zemřelo dalších 632 osob, což znamená, že celkový počet mrtvých je 80 120.

- Už třetí brazilský ministr Onyx Lorenzoni, ministr pro občanství, byl nakažen koronavirem. Lorenzoni je těsný spojenec prezidenta Bolsonara a tvrdí, že relativně mírný průběh jeho onemocnění je důsledkem toho, že bere  hydrochlorochin.

- V Británii zřejmě v nadcházejících pěti letech zemře asi 3500 lidí na různé druhy rakoviny, protože nebyli během pandemie včas diagnostikováni. Budou to často mladí lidé nebo lidé středního věku.

- Izraelský parlament dovolil domácím výzvědným službám, aby do konce roku 2020 sledovaly mobilní telefony nakažených osob. Dělají to už od března a knesset to nyní prodloužil až do 20. ledna 2021. Bezpečnostní agentura sleduje data ohledně toho, kde byly nakažené osoby, od doby 14 dní před tím, než byla jejich nákaza zjištěna. Data jsou používána k identifikaci osob, s nimiž nakažené osoby přišly do styku.

- Světová zdravotnická organizace zdůraznila, že trasování kontaktů nakažených osob je životně důležité. Vyvolá to kontroverzi v USA, kde chce Donald Trump zablokovat financování mnoha miliard dolarů určených na testování a trasování osob.

- Světová zdravotnická organizace podtrhuje, že vznikající vakcíny musejí být považovány za veřejné dobro a nesmějí být rezervovány jen pro bohaté země.

- Světová zdravotnická organizace vyjádřila v pondělí silné znepokojení nad tím, jak rychle se nákaza šíří v Africe.

- Francie infgormuje o vzniku 500 center infekce. Vznikají na jatkách a v domovech důchodců. Číslo R je ve Francii 1,2. Nicméně to francouzští zdravotníci dosud nepovažují za druhou vlnu.

- Donald Trump se rozhodl obnovit své tiskové konference o koronaviru. Washington Post spekuluje o tom, do jaké míry mu to může prospět (Američané ho více uvidí v televizi, na rozdíl od Joea Bidena),  na druhé straně vládne silné nebezpečí, že Trump bude jako obvykle kecat blbosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE 


Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
5325

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2020