Španělsko získá z evropského koronavirového fondu 140 miliard eur

22. 7. 2020

čas čtení 1 minuta
Země se tak stane druhým největším příjemcem po Itálii a 72,2 miliard bude mít formu nevratných grantů.


Španělsko v příštích šesti letech získá takřka 140 miliard eur z koronavirového fondu obnovy EU, na němž se 27 členských států shodlo v úterý brzo ráno.

Fond obsahuje 390 miliard v grantech a 360 miliard nízko úročených půjček. Poprvé v historii EU si blok kolektivně půjčí na mezinárodním trhu, aby financoval fiskální stimul.

Částka alokovaná Španělsku představuje ekvivalent 11,2 % HDP v roce 2019 a dělá z něj druhého největšího příjemce hned po Itálii.

Lví podíl peněz půjde zemím nejhůře zasaženým chorobou COVID-19. Španělsko, které oficiálně zaznamenalo přes 28 400 mrtvých a jehož ekonomika se má letos propadnout o 10 % získá 72,2 v grantech a zbytek v půjčkách.

Španělský premiér Sánchez prohlásil, že 72,2 miliardy eur za šest let představuje takřka desetinásobek toho, co jeho země obdrží z kohezních fondů EU.

Nicméně Sánchez nepředložil podrobnosti ohledně možných podmínek uvolnění fondů, zejména v citlivých tématech jako reforma pracovního trhu a penzijního systému.

Jako ústupek "frugálním" zemím je součástí plánu předložení detailních informací ohledně plánovaného využití fondu. Španělská vláda minulý týden připustila, že uvolnění některých peněz může být vázáno na zachování kontroverzní reformy trhu práce, kterou v roce 2012 schválila konzervativní vláda Mariana Rajoye a kterou současná menšinová vláda slíbila zrušit.

Podrobnosti ve španělštině: ZDE

0
Vytisknout
5063

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2020