Dobrovolně v síti

28. 7. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut

Kterak v zájmu upevňování korporátního vlivu přituhuje infantilizace české společnosti a veřejného diskursu o minulosti

V polovině července uveřejnil Deník N text o financování nákupu CME (mediální společnost provozující televizní stanice v Bulharsku, Česku, Rumunsku, Slovensku a Slovinsku) skupinou PPF, či modernizace slovenské jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice skupinou EPH (ZDE).

Na financování obou projektů se podílí bývalá banka RVHP, tedy Mezinárodní investiční banka, ve které je Ruská federace se 47,63% největším podílníkem. Pro srovnání, tak Česko se svým podílem ve výši 9,64% se řadí na čtvrtou příčku (viz. například web MFČR).

Rozhovor Britských listů 304. Brání antikomunismus Čechům, aby poznali svou historii?

27. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta


Brání stereotypní mytologické představy o vlastní národní minulosti Čechům v porozumění své historii i své současné situaci? Proč nemají Češi tradici geopolitického přemýšlení a co se proti tomu dá dělat? Na tato témata, ve světle nedávné kontroverze týkající se skandálních útoků na historika Michala Pullmanna, hovoří Jan Čulík s politologem Václavem Žákem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 29. července 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Spěchej si odplivnout před Pullmannem, jsi-li demokrat!

28. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

Musím přiznat, že začínám mít pocit, že jsem se octla v podivné dystopii: Tón a lidová moudrost dlouhé konverzace, která následuje po statusu, který přikládám, pozoruhodným způsobem připomíná zprávy StB, které studuju už 25 let, píše Muriel Blaive. Tihle lidé vědí všechno, bez problémů soudí a odsuzují, konstruují protiklady jako "Jestliže si tohle myslíte, jste buď blb nebo manipulátor", atd. Jednou za čas do toho zasáhne někdo chytrý a bojuje tím vším s cílem přinést trochu kritičtější rozměr. Skoro všechno jsou to jen muži, kteří sem píší. Naplňuje mě to strašným steskem po mých archivech a mám pocit, že se mi chce smát a chtěla bych je všechny obejmout. Také jsem velmi ráda, že debatují o své minulosti, což je mým celkovým cílem. A potvrzuje to, po velkém odkladu, jakou kvalitu měly všechny ty informace, které StB shromažďovala.

Na druhé straně, téma, o němž hovoří s takovou vehemencí a s takovým odporem, většina z nich, ne-li s otevřenou nenávistí, je... historické teze Michala Pullmanna a moje. Je tomu, jako kdybych vyskočila z archívů a dívám se sama na sebe. Nedokážu vůbec popsat, jak podivně to působí.


Andrej Ruščák
4d ·
Muriel Blaive: obhajuje komunismus
Češi: ví o tom houby, plácá nesmysly, jako Francouzka se těžko může vžít do toho, co tu bylo
Muriel Blaive: "Vadí jim, že jsem cizinka"
Ne, paní Blaive, nám vadí, že obhajujete zákeřné vrahy, otrokáře a zloděje a operujete argumenty à la "monsieur Hitler a construit des autoroutes pour les gens ordinaires"...

Jan David
Ona neobhajuje komunismus, ona vi picu kulovy, co ten komunismus znamena, je to nevysvetlitelny, kdo nezazil, neuveri. Protoze to pro dnesni zapadaky samozrejme je neuveritelny, ze by i v roce 1988 mohlo existovat neco tak desnyho a nekteri Evropani ze by to celkem poslusne snaseli. Presto se porad snazim 🙂 . Uz par rudozelenejm Nemcum a Francouzum spadla brada, kdyz jsem jim vysvetlil, ze ten komunismus nebyl lazo plazo ziti s malem prace a levnym bydlenim v panelaku, ale spis otrocina, buzerace, clovek byl jen cislo zavreny za plotem, a mel se tak 'dobre', ze plechovka coly nebo mandarinek (dneska za 0.7 E) byla maly bohatstvi, prdel se utirala novinama, a ze kdyz clovekovi neco fakt bylo, toz chcipnul, protoze i na blbej ultrazvuk nebo CT bylo nemozny se dostat. A kdyz z toho bordelu chtel pryc, tak ho strelili do zad.

Ivoš Otcovský
Nějak se vám tu Andreji pod tímto postem slejzaji divné názory. "Komunismu nebyl totalitni", "normalizace fungovala" a další sragory. Takže stručně pro všechny mudrlanty. Komunismus je zrůdnost, co zabíjí lidi a potlačuje svobodu a ničí inteligenci. Tečka. Říkáte li cokoliv jiného, jste duševní mrzák, co nemá v pořádku hodnoty. Neokecate to. Děkan FF je normální kretén co háji totalitu.


(Atd., dále zde:)

https://www.facebook.com/finrod.felagund/posts/10221593929572567

Průběžné zpravodajství

Pandemie COVIDU-19 bude "jedna velká vlna". Nebude to sezónní, varuje Světová zdravotnická organizace

28. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

 - Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  28.7.  bylo v ČR registrováno  15 684 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 195 případů.  v nemocnici bylo 108 osob a  celkem zemřelo 374 osob.  Číslo R  v ČR je 1.2. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce. 

- Jsme stále ještě uprostřed první vlny pandemie Covidu-19. Bude to "jedna vlna", která "se bude občas trochu snižovat a zvyšovat", konstatovala v úterý mluvčí Světové zdravotnické organizace. WHO varuje před příliš bohorovným postojem na severní polokouli. Upozorňuje, že tento virus se nechová jako chřipka, jejíž epidemie vznikají podle ročních dob. "Lidi pořád uvažují o ročních dobách. Musíme si uvědomit, že tohle je nový virus a chová se jinak," zdlraznila dr. Margaret Harris na virtuální tiskové konferenci v Ženevě. Naléhala, aby státy stále dodržovaly opatření ke zpomalování infekce. Ta se šíří na hromadných shromážděních.

- Írán zaznamenal za posledních 24 hodin rekordní počet mrtvých - 235.

- Belgie, Německo a Británie varují před cestováním do Španělska. Španělské úřady si stěžují, že je to neférové, že je ve Španělsko pandemie pod kontrolou.

- Primátor albánského hlavního města Tirana testoval pozitivně na koronavirus.

Jak dlouho budeme přehlížet oběti domácího násilí?

28. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva České ženské lobby

Vláda stáhla z pondělního programu Úmluvu Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí, kterou v pátek slíbil projednat premiér a předseda Rady vlády pro rovnost žen a mužů.

Pozn. red.: Istanbulská konvence se o právech homosexuálů vůbec nezmiňuje. Viz Informace pro polskou vládu: násilí proti ženám není "tradiční hodnota".

„Vláda stáhla kalhoty před brodem,“ říká Marta Smolíková, nová předsedkyně České ženské lobby. „Úmluvou by vláda i parlament měly deklarovat, že násilí na ženách a domácí násilí je v naší společnosti nepřípustné. Namísto soucitu s obětmi a potřeby jim zajistit účinnou pomoc však vyvolává v našich politicích, a bohužel  i političkách, spíše strach z klerokonzervativců, kteří varují před zahraničním tlakem na změnu našeho hodnotového rámce a ztrátou tradiční role mužů a žen,“ dodává.  

V ČR jen loni vyhledalo lékařskou pomoc 168 000 obětí domácího násilí.

Pro stoupence czexitu: Brexit vážně poškodí ty sektory britské ekonomiky, které nezničil COVID-19

28. 7. 2020

čas čtení 1 minuta



Brexit tvrdě poškodí ty sektory britského hospodářství, jimž se podařilo vyhnout se ničivému dopadu koronavirové pandemie, zjistila nová studie


Analýza z London School of Economics varuje, že brexit vytvoří druhý šok pro britskou ekonomiku. Zhorší podnikatelské podmínky pro ty sektory, v nichž byl dopad koronavirové krize relativně malý, a to ať se Johnsonovi podaří či nepodaří uzavřít s Bruselem obchodní dohodu.

Moskva nad Temží: Nejvlivnější britské vládní kruhy jsou prolezlé ruskými oligarchy

28. 7. 2020

čas čtení 9 minut

 

Je tomu tak i v ČR?


Podnikatelé narození v Sovětském svazu hrají vlivnou roli v britském byznysu i v politice. Jiní investovali velké peníze do sdělovacích prostředků i do průmyslu. Všichni mají rezidence v Londýně a někteří z nich tam pravidelně dojíždějí z Moskvy.

 
Alexander Lebeděv si roku 2009 koupil prodělečný londýnský deník Evening Standard a učinil jeho vlastníkem svého syna Jevgenije. Lebeděv si později koupil i deník Independent a založil jeho zjednodušenou papírovou verzi, i. Redakce deníku Evening Standard je jen pár kroků od místa, kde Lebeděv pracoval v osmdesátých letech na sovětském velvyslanectví jako špion. KGB naverbovala Lebeděva v posledním roce jeho studia na Moskevské univerzitě. Naučil se špionáži v Ústavu Rudý prapor a pracoval na prestižním prvním ředitelství KGB, specializoval se na zahraniční špionáž. Po rozkladu Sovětského svazu přešel Lebeděv do bankovnictví a do médií.

Je Boris Johnson v kapse Ruska?

28. 7. 2020

čas čtení 4 minuty



Neznamená to nutně, že je Boris Johnson někdo, kdo aktivně pracuje pro cizí stát. V kapse Ruska jsou i ti, které cizí stát má možnost zneužívat ke svým cílům. Jsou to lidé, kteří jednají - vědomě či nevědomě - ku prospěchu daného cizího státu, píše Carole Cadwalladr.

Pokud se opravdu nebojíte Facebooku, nedáváte pořádně pozor

27. 7. 2020

čas čtení 6 minut

 
Kdyby nebylo Facebooku, nedošlo by k brexitu


V roce 2016 jsme to ještě nevěděli. Byli jsme naivní. Ještě jsme si tehdy mysleli, že nás sociální sítě propojují a že je to prospěšné. Že se technologie rovná pokroku, píše Carole Cadwalladr.

O čtyři roky později víme už příliš mnoho. A přesto, ukazuje se, nerozumíme ničemu. Víme, že sociální sítě jsou požár v odpadkovém koši a že svět hoří. Ale je to jako nynější pandemie. V principu rozumíme, jak děsivě by to mohlo dopadnout. Avšak zůstáváme beznadějně lidskými. Stále optimisty. Samozřejmě, že bude vakcína. Protože přece musí vzniknout, ne?

V případě Facebooku se už to nejhorší stalo.   Jen si to nepřiznáváme. A žádná vakcína nás nezachránila. Co se týče roku 2020 - no, uvidíme. 

29885

Aktivisté ze Seattlu a Portlandu: Protestujeme proti zásahům policie a federálních agentů a podporujeme agendu Black Lives Matter

28. 7. 2020

čas čtení 2 minuty

Už celé dva měsíce demonstranti v ulicích amerického Portlandu protestují proti policejní brutalitě, rasismu a proti nasazení federálních jednotek ve městě. Federální agenti po lidech střílejí slzný plyn a používají další „méně smrtících zbraně“, aby rozehnali dav před federální soudní budovou, která se stala středobodem nočních protestů.

Městská rada v Portlandu jednomyslně hlasovala proti spolupráci portlandského policejního sboru s federálními sílami. Federální úřady mezitím hlásí, že od začátku jejich působení v Portlandu bylo zadrženo nebo zatčeno 60 lidí. Oregonští kongresmani Earl Blumenauer a Suzanne Bonamici a asi dvanáct dalších zákonodárců požaduje rezignaci šéfa ministerstva vnitřní bezpečnosti Chada Wolfa kvůli tomu, jak se k probíhajícím protestům postavil, informuje web Democracy Now!

Německo-dánský seriál, který předpověděl COVID-19

28. 7. 2020

čas čtení 1 minuta


V německé televizi se vysílal seriál Sløborn, natočený loni, právě v době, kdy svět bojuje proti koronaviru


Když je v severní Číně objevena nemoc podobná ptačí chřipce, která vznikla u holubů, lidé žijící na idylickém ostrově v Severním moři si myslí, že se jich to netýká.

Ale jednoho dne přistane na pláži plachetnice s mumifikovanými mrtvolami britské manželské dvojice. Posléze se ukáže, že virus na ostrov přivezli.

Svatoušci, překrucováním minulosti šlapete po budoucnosti

28. 7. 2020

čas čtení 1 minuta


Dějinami stalinismu v Československu jsem se začala zabývat v roce 1992. Mluvila jsme s mnoha pamětníky. Některé z příběhů mne nepřestanou pronásledovat. Třebas ten Josefa Lesáka, který mi vyprávěl, jak StB nechala v roce 1948 zemřít jeho novorozené dítě během výslechu jeho ženy. Zatímco jí ve vedlejší místnosti zpracovávali, slyšela sípání svého dítěte zpoza dveří, ale nedovolili jí se o ně postarat, až bylo příliš pozdě, píše Muriel Blaive.

Lesák a mnohé další oběti vystupují v dokumentárním filmu, který jsem v roce 1996 připravila pro Českou televizi. Vystupuje v něm také Jiří Pešek, který byl v roce 1956 studentem. Vypráví v něm příhodu o spolužačce, která prezidenta Novotného později ubezpečovala, že nic jako maďarská revoluce by v Československu nemohlo nastat, protože Češi jsou „známi jako knedlíkový národ“.

Předpokládala jsem, že se vtípek dočká rozhořčených ohlasů, ale stal se pravý opak: dostala jsem mnoho děkovných dopisů. Bylo to jen sedm let po roce 1989, lidé si ještě pamatovali kulturu všeobecného přizpůsobování komunistické moci. A odpuzovala je snaha dělit celou společnost jen na hrdiny a oběti.

Dnes, ačkoli můj přístup k historickým skutečnostem zůstává totožný, dostávám urážlivé vzkazy od hochů na sociálních sítích jako například: „Socialismus rovná se chudoba a násilí. Za socialismu se vedlo každému jako Jeanu Valjeanovi na galejích.“

Čí paměť je pravdě bližší?

Článek pokračuje  ZDE

 

Zoufalý k zoufalému

27. 7. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

 



Jiří Paroubek se vrací do ČSSD, má být poradcem šéfa strany Jana Hamáčka. Což o to, Jiří Paroubek nepochybně byl českým politickým gigantem, který získal ve sněmovních volbách 2006 přes 32 procent hlasů. Je to už 14 let.

Pak z ČSSD odešel, založil si vlastní politickou stranu, národně socialistickou, a ve volbách, žádných, nikdy už neuspěl. V roce 2018 zkoušel kandidovat do Senátu v obvodu Ostrava-město. Chtěl tehdy kandidovat za ČSSD, ale ta ho nechtěla. Nakonec do toho šel sám a se ziskem 6,9% skončil na krásném sedmém místě.

Rozhovor Britských listů 303. Vrací se česká politická scéna k stalinismu?

23. 7. 2020

čas čtení 2 minuty


Is the Czech political scene returning to Stalinism?

(English subtitles. For English, scroll below)

Mezi populistickými excesy na české politické scéně nyní vznikl další pozoruhodný extrém. Takzvaní "demokraté", antikomunisté brutálně zaútočili na nezávislost práce historiků, když odmítl děkan pražské filozofické fakulty UK Michal Pullmann vyvěsit fotografii Milady Horákové s nápisem "Byla zavražděna komunisty". Jak v padesátých letech jsou organizovány rezoluce za Pullmannovo propuštění. Zjednodušené ideologické interpretace ať zprava, nebo zleva, jsou však nesmírně nebezpečné, protože společnost přece musí mít možnost nezávisle zkoumat svou minulost. Realita je složitá a žádná jediná pravda neexistuje. Nejdůležitější jsou otázky, ne odpovědi. O nejnovější, velmi znepokojující kulturní válce na české politické scéně hovoří Jan Čulík s historičkou Muriel Blaive. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24 . července 2020.

A new political extreme has arisen on the Czech political scene amongst the current populist excesses. The so called "democrats", i.e anti-communists, have brutally attacked Dr. Michal Pullmann, historian and Dean of the Arts Faculty of Charles University in Prague, for refusing to display the image of Milada Horáková, a non-communist politician executed in the 1950s, with an inscription "Murdered by Communists". Letters are being sent to the university management, demanding that Dr. Pullmann be sacked. It is an unprecedented attack against the integrity of historical research in the Czech Republic. Simplified ideological interpretations are extremely dangerous, whether they be left-wing or right-wing. Surely any society must have the right independently to examine its past. Reality is complex and there is no single, unique truth. Questions are much more important than answers. Jan Čulík discusses this latest, very disturbing culture war with the historian Muriel Blaive. The interview is broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Friday 24th July 2020.

Asi nejlepší analýza "kauzy Pullmann", upozorňuje Ivo Baran:

Stalinismus, děkan Pullmann a další promarněná debata o komunistické minulosti

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Předchozí rozhovory s Muriel Blaive:

Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Nemocnice v Texasu nucena ustavit "poradní výbor smrti"

26. 7. 2020

čas čtení 8 minut

Foto: Edinburk bez turistů

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  27.7.  bylo v ČR registrováno  15 324  nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 115 případů.  v nemocnici bylo 149  osob a údajně celkem zemřelo 371 osob.  Alarmující je, že číslo R  v ČR je 1.3. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce. Lidé v ČR neberou nutnost dodržování sociálního distancování a nošení roušek vážně. Nejsou si vědomi, že existují četné případy i mladých lidí, kteří se po nákaze koronavirem ani po třech měsících nezotavili. Infekce se nyní šíří do pečovatelských domovů (Jihlava), čímž napodobuje katastrofu, která vznikla v Británii v březnu.

- Nemocnice Starr Country Memorial Hospital v Texasu byla nucena ustavit "poradní výbor smrti". Bude určovat, kteří pacienti s koronavirem budou do nemocnice vpuštěni a kteří budou posláni domů zemřít. Má to lékařům umožnit, aby se soustředili na pacienty, kteří mají větší pravděpodobnost přežití. ZDE 

- Britská vláda potvrdila nákazu koronvirem u domácí kočky. Kočka se nakazila od lidí žijících v domácnosti. Osoby v domácnosti se mezitím uzdravily. Více takových případů bylo zjištěno v Evropě, v Severní Americe a v Asii, ale nejsou prý důkazy, že by se od koček koronavirem mohli nakazit lidi.  ZDE

- Trumpův poradce pro národní bezpečnost Robert O'Brien je nakažen koronavirem. Prý se nakazil na rodinné akci.

- Skotský pilot Stephen Cameron, 42, který strávil ve Vietnamu 10 týdnů na ventilátoru, varoval veřejnost, aby brali koronavirus vážně. "Jsem živým příkladem toho, co ten virus dokáže," řekl. Selhaly mu četné tělesné orgány, utrpěl množstvím krevních chuchvalců, selhaly mu ledviny a 68 dní byl ve Vietnamu na jednotce intenzivní péče na ventilátoru. Cameron byl ve Vietnamu slavným pacientem. Ve Vietnamu bylo jen 10 lidí nakažených koronavirem na jednotce intenzivní péče. Vietnam zaznamenal jen 420 potvrzených nákaz a žádná úmrtí. Kapacita plic u Camerona poklesla na 10 procent a lékaři mu chtěli transplantovat obě plíce. V umělém komatu zhubl o 30 kilogramů.  ZDE 

- V USA bylo nakaženo koronavirem více než 40 věřících, kteří se účastnili několikadenní náboženské akce v baptistickém kostele v severní Alabamě. "Dostali to v podstatě všichni přítomní," konstatovala duchovní Daryl Ross z Warrior Creek Missionary Baptist church v Marshallském okrese.

- V pondělí bylo globálně potvrzeno 16 167 872 nákaz a 646 199 úmrtí.

- Indie, která má 1,3 miliardy obyvatel, zaznamenala více než 1,4 milionu nákaz na koronavirus, třetí nejvyšší počet po USA a Brazílii. V Indii dosud na koronavirus zemřelo téměř 33 000 osob. V pondělí Indie registrovala rekordní počet nových 49 931 nákaz.

- Bavorsko zahajuje masové testování občanů navracejících se z dovolené ma letištích, na nádražích a na pohraničních přechodech.

- Koronavirová pandemie je nejhorší pandemií, jaké kdy čelila Světová zdravotnická organizace, řekl Tedros Adhanom Ghebreyesus. Svět ji překoná jen přísným dodržováním zdravotnických opatření, od nošení roušek až po neúčast na větších shromážděních. "Když se tato opatření dodržují, počet nákaz klesá. Když se nedodržují, stoupá," řekl Tedros a pochválil úspěchy Kanady, Číny, Německa a Jižní Koreje při potlačování ohnisek nákazy.

- Indonésie zaznamenala více než 100 000 nákaz a 4838 úmrtí.

Krize bohužel pokračuje, prosím o zveřejnění

24. 7. 2020

čas čtení 2 minuty

Jak je možné, že se tohle v ČR děje?

-------- Forwarded Message --------

Subject:  Krize bohužel pokračuje, prosím o zveřejnění

Date: Thu, 23 Jul 2020 16:46:38 +0200

From: Jiří Lof <jiri.lof@gmail.com>


Dobrý den, Vážení čtenáři, je mi to už trapné, opět vas musím požádat o pomoc. S mým případem jste myslím již seznámeni, žebrám takto již poněkolikáté, do práce mě doktor pustí nejdříve v září, těším se už aby to bylo. Do září jsem bohužel bez příjmu a zase je tu placení nájmu. A potřebuji i léky a obvazy. O dietě ani nemluvím. A potřebuji si koupit i oblečení, ze všeho jsem zhubnul, kalhoty mi padaji, odhaduji že mám v pase o dvacet cm méně.

Můžu vás požádat, pomůžete, prosím? Jsem jak žebrák na mostě. Opět jsem zkoušel sociálku, úplně marně. Byl jsem i na policii jako svědek ohledně ukradené identity, tak už se alespoň toto uzavře a budu bez exekuci. Tedy alespoň podle právníka mi všechny ty exekuce zastaví. Musím vydržet do soudu, odhadem jaro příští rok. Jde o velkou a tajnou kauzu. Ani protokol mi nedali kvůli utajení a nesmím se stýkat s nikým z té kauzy. Naštěstí kromě člověka, co mi ukradl dokumenty nikoho neznám a toho bývalého kamaráda nemám důvod navštěvovat.

Píštěl na hýždí mi stále hnisá, sice méně a i to méně bolí, tak už se snad dočkáme a zahojí se to. Následně mě ještě čeká operace srdce, budou mi dávat bypass. Ale to naštěstí nespěchá, mám po loňském infarktu nasazené stenty, tak srdce drží a pomohlo hodně, že nekouřím. Omlouvám se že píšu tak chaoticky. Nevím jak pořádně vylíčit můj stav , kdybych nebyl srab, tak už to asi ukončím. Je to devět let,co se mi prvně ucpaly tepny, od té doby žiju neustále s nějakou bolesti, a věřte že fantomové bolesti bolí úplně stejně jako bolest opravdová.

Píši Vám, protože doufám ve Vaší pomoc, když to nepůjde, tak mi prosím napište obyčejné ne, abych věděl a už Vás neotravoval. Doufám a modlím se. Předem děkuji za pomoc. 

Jiří Lof

Účet 115-7329620207/0100

Socialistický realismus Donalda Trumpa

27. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta

Bílý dům údajně vydal tento obraz, na němž historické osobnosti Spojených států, včetně prezidentů Kennedyho a Reagana i četných afroamerických osobností podporují Donalda Trumpa, tvrdí jeho autor, nadšený stoupenec Donalda Trumpa Jon McNaughton ZDE

Podobnost se socialisticko-realistickými obrazy s Leninem v čele, kterého podporují všechny historické osobnosti, je čistě náhodná.

Stalinský hon na Pullmanna

27. 7. 2020 / Tomáš Korda

čas čtení 6 minut

 

Až v samotném závěru debaty na DVTV s Michalem Klímou se děkan Filosofické fakulty strefil do černého a vystoupil z defenzivní pozice. Když mu Daniela Drtinová předhodila twitterový výrok pana Kalouska, že prý bolševickou slinou špiní pověst Filosofické fakulty, centra svobodného bádání a obhajoby svobody jednotlivce, Michal Pullmann snad nemohl reagovat lépe, když tento slovník Miroslava Kalouska označil za slovník stalinský.

Pullmannův zpětný úder – jinak známý především z bojových umění – se nesnažil pacifisticky zadržovat agresivitu útočníka, nýbrž humanisticky obrátit útočnou energii agresora proti němu samému a přemoci ho tak jeho vlastní silou.

Informace pro polskou vládu: Násilí proti ženám není "tradiční hodnota"

27. 7. 2020

čas čtení 3 minuty


Rada Evropy je znepokojena rozhodnutím polské ultrapravicové vlády odstoupit od smlouvy zakazující domácí násilí

Rada Evropy zdůraznila, že jediným cílem Istanbulské konvence je bojovat proti násilí vůči ženám a vůči domácímu násilí. Konvence se explicitně nezmiňuje o jednopohlavních sňatcích

Rada Evropy konstatovala, že je znepokojena, že polská ultrapravicová vláda zamýšlí zrušit svůj podpis pod zásadní mezinárodní dohodou, jejímž cílem je bránit násilí vůči ženám.

Polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro řekl v sobotu, že v pondělí zahájí oficiální proces, v jehož rámci Polsko odstoupí od Istanbulské konvence. Tato smlouva je prvním závazným světovým nástrojem, který zakazuje násilí proti ženám a činí opatření proti němu. Týká se to i znásilňování žen v  manželství, ale také tzv. "ženské obřízky", brutálního mrzačení ženských pohlavních orgánů.

O skutečné historii prolomení kódu Enigma

27. 7. 2020

čas čtení 1 minuta

25. července 1939 dorazili zástupci britských a francouzských služeb do tehdejší vesničky Pyry nedaleko Varšavy, aby se zúčastnili konference polských kryptologů. Byli ohromeni, když slyšeli, že Poláci dokázali číst německý kód Enigma od roku 1932.

Protesty za Uralem ukazují unikátní rysy ruského imperialismu

27. 7. 2020

čas čtení 2 minuty

V roce 1991 Moskva umožnila odtržení etnicky odlišné periferie, ale nikoliv té etnicky podobné. Proto čelí přesně opačnému historickému vývoji než evropské mocnosti, které nejprve ztratily etnicky podobné kolonie a ty ostatní držely silou po mnohem delší dobu, napsal Vladislav Inozemcev.

Memy, pandemie a nová taktika v informačním válčení

27. 7. 2020

čas čtení 1 minuta

Pandemie COVIDu-19 je důkazem, že Rusko a Čína zrychlily přizpůsobování svých starých taktik vlivových a dezinformačních kampaní moderní době, uvádějí experti na národní bezpečnost a lídři ozbrojených sil, napsal Mark Pomerleau.

Postkoronavirový plán EU poškodí populární program Erasmus

27. 7. 2020

čas čtení 4 minuty

Populární evropský výměnný program Erasmus, kterému v nadcházejícím programu EU byla odepřena část financování, nebude schopen poslat za hranice tolik lidí, kolik v roce 2021 doufal. A nejzranitelnější žadatelé mohou být ovlivněni nejvíce, varovala agentura Erasmus+ ve Francii.

Jak elegantně potlačit svobodu médií

27. 7. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Babišova vláda hodlá v polovině srpna spustit reklamní kampaň za 2 miliardy zaměřenou na propagaci dovolených v ČR ZDE. Již v červnu přitom podle průzkumu agentury CzechTourism dovolenou v ČR - i bez kampaně - plánovalo 79 % Čechů ZDE. - Pokud ve svém okolí znáte více než jednoho člověka, který někdy letní dovolenou plánuje během druhé poloviny srpna, dejte mi prosím vědět.

Ekologie: Lidem dochází trpělivost

26. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Lidem dochází trpělivost. Protestovali za zdravou krajinu a její ochranu před dopady klimatické krize

PRAHA (26. července 2020) – Na Malostranském náměstí v Praze se  neděli sešlo přes čtyři stovky lidí, kteří chtěli upozornit na to, že vláda České republiky se dostatečně nestará o ozdravení české krajiny a řešení klimatické krize. Podle protestujících jsou vládní řešení nedostatečná, pomalá a někdy dokonce škodlivá. Demonstraci zorganizovalo sedmadvacet organizací. Podíleli se zemědělci, ekologická hnutí i lidé, které nečinnost vlády zasahuje nejvíce. Demonstrace se zúčastnili také zástupci zahrádkářů nebo obcí, kterým vadí plánované stavby přehradních nádrží nebo těžba nerostných surovin ohrožujících zdroje pitné vody.

POZVÁNKA:

Poslední kapka: společně za zdravou krajinu

26. 7. 2020

čas čtení 4 minuty

 

PRAHA (26. července 2020) – Na Malostranském náměstí v Praze proběhne v neděli 26. července mezi 14:00 – 18:00 demonstrace, která má upozornit na to, že  řešení nabízená vládou ČR pro ozdravení české krajiny a boj se změnou klimatu jsou nedostatečná, neefektivní, nebo dokonce škodlivá. Demonstraci organizuje české klimatické hnutí ve spolupráci s ostatními aktéry občanské společnosti a klimatickou změnou nejvíce postiženými skupinami. Těmi jsou především lidé pracující v zemědělství, zahrádkáři, hasiči, nebo též celé obce a jejich starostové a starostky, či občané čelící nesmyslným projektům prosazovaným vládou ČR v reakci na řešení klimatické krize.

Demonstrace bude zahájena vystoupením zástupců obyvatel, kteří již dnes čelí dopadům měnícího se klimatu, nebo se potýkají s nežádoucími kroky české vlády v jejím neefektivním boji s klimatickou změnou. Následovat bude průvod Prahou směrem k ostrovu Štvanice, kde demonstrace skončí závěrečným programem.

Cílem demonstrace je dosažení následujících požadavků od vlády ČR:

Rozhovor Britských listů 300. Co znamená vítězství Andrzeje Dudy pro Polsko a pro Evropu?

14. 7. 2020

čas čtení 1 minuta



(For English, scroll below)

S analytikem Britských listů pro Polsko Tomaszem Oryńskim hovoří Jan Čulík o důvodech proč v druhém kole polských prezidentských voleb, které se konaly minulou neděli, hlasovalo tolik lidí pro dosavadního prezidenta, a tedy i populistickou stranu Právo a spravedlnost, o celkové atmosféře v zemi, která doprovázela předvolební kampaň a co toto vítězství bude znamenat pro Polsko i Evropu. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 15 . července 2020.

(Aktualizace rozhovoru: Andrzej Duda už zrušil ten příslib, že dá důchodcům víc peněz. Bylo by to "příliš nákladné". https://wyborcza.pl/7,155287,26126370,emerytalne-obietnice-dudy-juz-nie-aktualne-za-drogie.html)

What does the victory of Andrzej Duda mean for Poland and for Europe? 

Jan Čulík and the Britské listy expert on Poland Tomasz Oryński look at the reasons why so many Polish voters voted for the populist Law and Justice Party incumbent Andrzej Duda in the second round of the Polish presidential election on Sunday 12th July. They also discuss the general atmosphere in Poland during the election campaign and consider what Duda's victory might mean for Poland and Europe in the future. The interview is broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Wednesday 15th July 2020.

(An update of the interview: Andrzej Duda has already backtracked from that promise of giving pensioners extra money. Apparently it would be "too expensive". 

Source: https://wyborcza.pl/7,155287,26126370,emerytalne-obietnice-dudy-juz-nie-aktualne-za-drogie.html)

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Původní Hagia Sofia – dnes opět místem muslimské modlitby?

25. 7. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 1 minuta

 


Na 31 kilometrů dlouhé a hodně těsné vodní hranici mezi Evropou a Asií na její jižní části, kde se na obou březích dnes vyčleňuje Istanbul, do roku 1453 (a už od roku 330 n. l.) to byl nemálo velkolepý Konstantinopolis (jako „Město Konstantinovo“), a předtím hodně dlouho Byzantion, tam včera (24. 7. 2020) rovněž – na podnět tureckého prezidenta – došlo po 86 letech v bývalé „Hagia Sofia“ poprvé k muslimskému náboženskému obřadu, při němž jako iniciátor tohoto aktu zároveň sám turecký prezident Erdogan četl z Koránu.

20639

Má teď v ČR „pravice“ pro příští volby vítězné šance?

25. 7. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut


Nedělejme si předběžně těžkou hlavu z toho, co asi ideově je v české politice „pravice“. (Aniž jí kvůli znovu nežádoucně bobtnajícímu koronaviru teď obrazně svou ruku naléhavě podáme a pak solidárně stiskneme, že?) Ono se to s tím „nasměrováním“ postupně rozmanitě měnilo (a mění). Nikoli vždy nutně sociálním zakotvením nebo vyhlašovanými programovými idejemi. Vizme též mj.: Odvěká polarita mezi námi stále vězí, i když rozmanitě ředěná a filtrovaná

Takže může se potom jednat především spíše o čísílka pod záhlavím jednotlivých rubrik závažných jejich a dalších – pak i konkurenčních – reprezentantů než o jejích historicky charakteristické ideové vyznání a sociální podhoubí.

Pro stoupence czexitu: Británie končí jako satelitní stát EU

25. 7. 2020

čas čtení 5 minut



Británie "po brexitu" bude dodržovat předpisy EU, ale nebude na jejich utváření mít vliv. Někoho po pár letech napadne, že by Británie měla sedět u stolu, kde se ty předpisy vytvářejí. Cesta odnikud nikam, píše Matthew Parris v deníku The Times


Asi před čtyřmi lety jsem napsal, že brexit bude mít jen dva možné výsledky: absolutní a totální odříznutí všech kontaktů s Evropskou unií, anebo nový status ekonomické kolonie Evropské unie, která bude muset dodržovat její předpisy, ale nebude mít na jejich utváření vliv. Jdeme nyní touto druhou cestou. Je nyní pravděpodobné, že Británie s EU uzavře dohodu o volném obchodu.

Oprava: USA neprovádějí denně 50 milionů testů

24. 7. 2020

čas čtení 2 minuty

Vážený pane Dolejší,

mám drobnou poznámku k Vašemu textu v BL zveřejněnou pod názvem "Hloupá karanténa nefunguje. Nic jiného vláda nevymyslela", píše Jaromír Křepelka.

Ve skutečnosti v USA neprovádějí denně 50 mil testů na koronavirus (jak je chybně uvedeno), je to totiž celkový počet dosud provedených testů. Nyní to je přesněji 52 mil, což dělá 156 testů na 1000 obyvatel, to znamená 23. místo v relativním počtu testovaných ze všech zemí. Vzhledem k tomu, že zhruba 5 milionů bylo nakažených (tedy desetina z celkově testovaných) a každý z nich byl testován asi 2krát až 3krát, je protestovanost populace v USA nižší než 15,6 %, asi 13 %.

29953

O marném bušení do plechového bubínku

24. 7. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Německý romanopisec Günter Grass se na sklonku života v autobiografii Při loupání cibule přiznal, že koncem války sloužil v jednotce SS. Loňská kniha filozofa Jürgena Habermase, Auch eine Geschichte der Philosophie - pravděpodobně autorova poslední - naproti tomu ukazuje, že se od tohoto prominentního obhájce demokracie již nedočkáme podobného přiznání ohledně vlastního působení v Hitlerjugend.

Průběžné zpravodajství

USA mají více než 4 miliony nákaz

24. 7. 2020

čas čtení 8 minut

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  25.7.  bylo v ČR registrováno  15 130 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 281 případů.  v nemocnici bylo 151  osob a údajně celkem zemřelo 368 osob.  Alarmující je, že číslo R  v ČR vzrostlo už na  1,4. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce. Lidév ČR neberou nutnost dodržování sociálního distancování a nošení roušek vážně. Nejsou si vědomi, že existují četné případy i mladých lidí, kteří se po nákaze koronavirem ani po třech měsících nezotavili. Infekce se nyní šíří do pečovatelských domovů (Jihlava), čímž napodobuje katastrofu, která vznikla v Británii v březnu.


- Británie znovu zavedla čtrnáctidenní karanténu pro turisty vracející se z dovolené ve Španělsku, po výrazném nárůstu nákazy koronavirem v Katalánsku a ve stovkách míst po celém Španělsku.

- V USA je registrováno více než 4,1 milionů nákaz a 145 000 úmrtí.

- Místní TV stanicie v USA vlastněné společností Sinclair Television o tomto víkendu odvysílají rozhovor s konspiračním teoretikem, který bez důkazů tvrdí, že hlavní americký epidemiolog dr. Anthony Fauci koronavirus vytvořil. Konspirační teoretik dr. Judy Mikovits také bude ve vysílání tvrdit, že vakcína proti koronaviru usmrtí miliony lidí a že přístup na mořské pláže by se neměl zakazovat, protože moře a písek na pláži jaksi dokáží koronavirus vyléčit. ZDE  


- Za posledních 24 hodin došlo dosud k největšímu globálnímu nárůstu nákaz, o 284 196, konstatuje Světová zdravotnická organizace. Největší počty nákaz jsou v USA, v Brazílii, v Indii a v Jihoafrické republice.

- Španělsko varuje, že už je tam zřejmě druhá vlna koronaviru. Ministerstvo zdravotnictví sleduje více než 280 nových ohnisek nákaz v zemi. V pátek registrovalo 922 nových nákaz.

- V provizorní nemocnici v Pákistánu se uzdravil z COVIDU-19  muž ve věku 103 let.


- Vietnam zakázal prodej divokých zvířat. Účelem je zabránit vzniku nových pandemií.

Je nezávislost Skotska znovu na pořadu dne?

24. 7. 2020

čas čtení 6 minut

Foto: Vítejte ve Skotsku. A ty, Borisi, můžeš jít do prdele.

Média se zabývají skutečností, že v důsledku především velmi kompetentního postoje skotské premiérky Sturgeonové vůči koronavirové pandemii - Sturgenová je nyní považována za jednoho z nejkompetentnějších politiků na celém světě - není náhodou, že političky v čele států jsou při zvládání koronavirové pandemie daleko úspěšnější než muži - si už dlouhé měsíce přeje nezávislost Skotska 54 procent Skotů. Právě proto se ve čtvrtek vydal do Skotska - ovšem jen na pustý ostrov a na leteckou základnu - Boris Johnson. Všichni komentátoři však poukazují na to, že tím jen posílil kauzu skotské nezávislosti, vzhledem k tomu, že Johnsona většina Skotů považuje za debila.

Boris navštívil Skotsko, aby zachránil Unii. Úkol splněn - pro skotské nacionalisty

24. 7. 2020

čas čtení 8 minut

Ze všech průzkumů veřejného mínění vyplývá, že za posledních pět šest měsíců Skoti více než padesátiprocentní většinou podporují myšlenku skotské nezávislosti. Rozzuřilo je, že v červnu 2016 hlasovali téměř dvoutřetinovou většinou pro setrvání v Evropské unii, přesto londýnská vláda nutí Skotsko z EU odejít, a nyní ještě v důsledku ideologické umanutosti Borise Johnsona a jeho nekompetentní brexitérské mafie hrozí vypadnutí Británie z EU bez dohody.

Avšak k posílení podpory pro  nezávislost Skotsko došlo především od vzniku koronavirové pandemie, kdy - navzdory počátečním neúspěchům v boji proti COVIDU-19 - se ukázalo, že skotská premiérka Nicola Sturgeonová vede boj proti koronaviru věcně a daleko efektivněji než zmatená londýnská vláda. Sturgeonová se zařekla, že v koronavirové pandemii jde o životy lidí, a tak nebude politikařit. Nehovoří o skotské nezávislosti. Paradoxně možná právě proto vedlo k výraznému posílení podpory skotských občanů pro nezávislost své země, 54 procent Skotů podporuje nezávislost, 46 procent chce, aby Skotsko zůstalo součástí Spojeného království. 

Zřejmě v důsledku obav z rostoucí podpory pro skotskou nezávislost, když Skoti vidí kůlničku na dříví, kterou dělají v Londýně z politiky Johnson a jeho kumpáni, se rozhodl ve čtvrtek Boris Johnson navštívit Skotsko. Ovšem když tam byl naposledy, loni v létě nedlouho poté, co se stal premiérem a setkal se se Sturgeonovou v Edinburku, musel čelit velkým demonstracím proti jeho osobě. Johnson je ve Skotsku absolutně nepopulární. Skoti nehlasovali pro konzervativce od roku 1955. Borise Johnsona absolutně nesnáší. Zřejmě proto Johnson tentokrát vůbec necestoval do skotského hlavního města Edinburku, ale vydal se na poloprázdný orknejský ostrov a na jednu leteckou základnu. Na obou místech byl chráněn před demonstranty, přesto se vyskytli.

Pohleďte co o jeho cestě do Skotska píše satirik deníku Guardian John Crace. Jeho sloupky používají hyberboly jen velmi málo - většina toho, o čem píše, se  - bohužel - skutečně stala.  (JČ)

John Crace:

Teherán pokračuje v teroristické kampani v Evropě

24. 7. 2020

čas čtení 1 minuta

Islámská republika Írán vede v Evropě zabijáckou kampaň, aby umlčela své kritiky a vyvinula na evropské vlády nátlak ohledně smířlivých opatření. Evropské vlády se obávají být na Írán tvrdé, aby neohrozily jadernou dohodu z roku 2015, ale pasivita jen podněcuje další násilí, napsali Alireza Nader a Benjamin Weinthal.

Rozhovor Britských listů 301. Umíme v ČR pomáhat uprchlíkům, kteří byli mučeni?

17. 7. 2020

čas čtení 1 minuta



Je české zdravotnictví nelidsky posedlé jen samo sebou, že se čeští psychiatři většinou vůbec nedokáží postavit do bot lidí, kteří byli mučeni nebo zažili hrůzy útlaku a pronásledování a trpí vážnými osobními traumaty? Že by ten útlak v Československu za komunismu zas nebyl tak vážný, že my vůbec nerozumíme, co se těmto lidem stalo a děje, a nejsme často ochotni pomoci? Proč tomu tak je, že česká psychiatrie, na rozdíl od zahraniční, pomoc obětem mučení přicházejícím do ČR skoro vůbec neposkytuje? O tom hovoří Jan Čulík s psychiatryní Kateřinou Duchoňovou, která srovnává poměry v ČR se svými zahraničními zkušenostmi. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17 . července 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Zemědělství v poušti: Jsou řešením vertikální farmy?

24. 7. 2020

čas čtení 2 minuty

Spojené arabské emiráty s ohledem na vysoké teploty a nedostatek vody mohou vypadat jako nepravděpodobné místo pro pěstování potravin. Ale koronavirus a změna klimatu posilují přání zajistit si potravinovou bezpečnost. Mohou být řešením vertikální farmy?, ptá se Isabelle Gerretsenová.

O stavu středoevropských demokracií

24. 7. 2020

čas čtení 4 minuty

Editor Orbisu Nikolas Gvozděv požádal amerického diplomata Adriana Basoru o názor na vyhlídky demokracií ve Střední a Východní Evropě po vítězství Andrzeje Dudy v polských prezidentských volbách. Basora svou skepsi vyjádřil již jednou, v roce 2013 ZDE. Existují obavy, že Duda spolu s maďarským premiérem Orbánem jsou součástí trendu směřujícího k "iliberální demokracii" a měkkému autoritářství v regionu.

Proč si Putin přeje nezávislost Skotska

24. 7. 2020

čas čtení 6 minut

Zpráva o ruském vměšování měla jednou provždy prokázat, že Kreml zmanipuloval referendum o EU, Boris Johnson je aktivem FSB a Dominic Cummings robotem ovládaným z Petrohradu. Cokoliv, jen ne pochmurná skutečnost, že kampaň za vystoupení z unie byla efektivnější než její rivalka. To neznamená tvrdit, že režim Vladimira Putina se nesnažil ovlivnit hlasování v roce 2016. Je takřka nemyslitelné, že by to neudělal, ale lehkomyslný přístup vlády k bezpečnosti demokracie znamená, že neexistoval dostatečný monitoring, abychom to věděli s jistotou, napsal Stephen Daisley.

Evoluce mezinárodněprávních norem pro kyberprostor

24. 7. 2020

čas čtení 4 minuty

Mýtus, podle nějž kyberprostor je právním Divokým Západem, byl odmítnut státy i učenci. Jak se normy platné v kyberprostoru vyvíjejí, státy se přiklánějí k interpretacím existujícího mezinárodního práva, které prosazují jejich národní zájmy. V tomto smyslu zacházejí státy s mezinárodním právem jako s normativní ochranou, která brání jejich zájmy tím, že odstrašuje od zlovolného jednání. Současně s tím státy vykládají pravidla způsobem, který maximalizuje jejich možnost volit mezi různými reakcemi, pokud čelí nepřátelským kybernetickým operacím, napsal Michael N. Schmitt.

Hloupá karanténa nefunguje. Nic jiného vláda nevymyslela

24. 7. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Epidemiologická situace v ČR se v posledních dnech natolik zhoršila, že ministr zdravotnictví v pátek zváží opětovné zavedení celoplošných opatření proti šíření koronaviru ZDE. Za této situace začíná jeho rezort jednání s budoucími výrobci vakcín - jednání, jež některé jiné vlády nastartovaly v březnu či dubnu ZDE. Logicky tedy vakcína, dostane-li se vůbec v dohledné době do Česka (někdy během příštího roku), nebude k dispozici ani zdaleka pro všechny.

Trump: Osoba. Žena. Muž. Kamera. Televize. - Neuvěřitelné

23. 7. 2020

čas čtení 2 minuty

Toto je americký prezident:

Donald Trump: Pravděpodobně před rokem, méně než před rokem, jsem se zeptal doktora, řekl jsem, Existuje nějaký poznávací test, který bych mohl udělat, protože jsem o tom slyšel, protože chci tyhle lidi umlčet, šíří fake news, vymýšlejí si zprávy, chci říct jako, udělám s vámi interview, neřekl jsem nemůžete se mě ptát na to či ono, vy lidi, říkám, ptejte se mě na cokoliv, jako v tom rozhovoru s Chrisem Wallacem, byl příjemný, musím říct, řekl, prostě chci sdělit divákům, že nebyla žádná otázka, která byla zakázána. A on je tvrdý moderátor. A byl to dobrý rozhovor, mně se to líbilo, těšilo mě to, a bylo to dobré, ale já jsem neřekl, smíte se zeptat jen na tohle či na ono. Musíme být bystří. Když zastáváte úřad prezidenta, musíte být bystrý.

Odvěká polarita mezi námi stále vězí, i když rozmanitě ředěná a filtrovaná

23. 7. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 11 minut

 

(Vše je hned jednodušší a okamžitě „průhlednější“; ale i „řešitelnější“, že?) 


V posledním svém příspěvku do BListů jsem „nakousl“ jako téma onu nemálo odvěkou „polaritu“ vzájemně mezi námi lidmi (ale i mezi lidmi a zvířaty, třeba proslule u Descarta, když zvířata odsoudil k tomu, aby byla „bez duše“; nebo mezi námi a „protinožci“, když Země byla našimi ne příliš vzdálenými předky vnímána jako deska na mořské hladině; nemluvě od poměrně nedávného času o nás lidech vzhledem k „mimozemšťanům“, kteří pro mnohé mezi námi pohostinsky údajně postavili třeba egyptské pyramidy a následně „odfrčeli“ kamsi zpět „domů“). Viz v BListech předchozí příspěvek téhož autora: Nejdřív předběžně k odvěké polaritě mezi námi lidmi

 (Společný jmenovatel je taky „jistá“ perspektiva, viďte?)

Koronavirus: Tato osmatřicetiletá žena strávila na jednotce intenzivní péče 112 dní

23. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta



Marily Duncan, 38 let, si jako poslední věc pamatuje, že měla rýmu. Další věc, o které ví, je že se o dva měsíce později probudila z komatu v nemocnici uprostřed lékařů a zdravotníku opatřenými ochrannými prostředky.

Během 112 dní na jednotce intenzivní péče v nemocnici v Londýně byla mnohokrát na pokraji smrti, svědčí lékaři. Život jí zdravotníci zachránili jen s obrovským vypětím sil.

V současnosti dokáže chodit jen s chodítkem. Začne se pomalu učit choit bez něho.

Každou noc musí být ještě napojena na kyslík

Roušky lidem!

23. 7. 2020 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

Každý o tématu SARS-CoV-2 přemýšlí po svém, tudíž se může domudrovat závěrů a následných zvěstí nejen relevantních ale i velmi hloupých. Co by ale mělo být právě teď jedním ze základních cílů našich veřejných složek (zejména státu) v pasování se s touto globální pandemií? 

Nedokážu si představit, že rozumní lidé, rozhodující o životě ostatních, by neměli za cíl dožití většiny populace do období funkční vakcíny ve zdraví; a to zejména proto, že dle dostupné literatury nikdo nikomu nemůže zaručit, že po průchodu onemocněním COVID-19 nebude mít nějaké trvalé následky, jejichž možná variabilita se zdá být značná. Stále slyšíme o mírném průběhu nemoci v našich podmínkách, ale existuje zatím velmi málo veřejných informací o případných trvalých následcích nebo případném dlouhodobějším průběhu onemocnění.

Za zpoždění vlaku vždy může průvodčí

23. 7. 2020 / David Marenčák

čas čtení 4 minuty

Nedávná tragická nehoda dvou vlaků opět obnažila dlouhodobý systémový problém.

Následné reakce vedení a lidí z oboru dobře ilustrují, jak funguje zvůle moci, prostoupená celou naší společností. Vedení, jako obvykle, používá logický klam „jen jedno shnilé jablko v sadu“, tváří se, že je všechno v pořádku a chybu udělal člověk, jehož potrestáním je vše vyřešeno, a můžeme jet v klidu dál.

Takto se se hájí status quo. Realita versus systém, kdy je vždy do nějaké míry vinen systém, ve smyslu soustavy podmínek a pravidel versus Systém, který tvrdí, že za to vždy a výhradně může jen selhavší lidský faktor. Že selhání lidského faktoru lze vhodnými opatřeními vždy zvýšit nebo snížit, se obvykle nepřiznává.

Americký Kongres zablokoval návrh na snížení rozpočtu Pentagonu a stažení amerických vojsk z Afghánistánu

23. 7. 2020

čas čtení 1 minuta

Demokraty kontrolovaná Sněmovna reprezentantů schválila vojenský balíček ve výši 740 miliard dolarů – o dvě miliardy dolarů více než v loňském roce. Skupina protiválečných demokratů usilovala o desetiprocentní snížení rozpočtu Pentagonu, avšak 139 demokratických zákonodárců se připojilo k jejich republikánským kolegům, aby tento návrh smetli ze stolu.

Více než stovka demokratických zákonodárců se ve Sněmovně reprezentantů připojila k republikánům, aby společně zamítli návrh, který počítá se stažením amerických vojsk z Afghánistánu.

Členka Kongresu Ilhan Omar, která návrh předložila, na Twitteru hlasování kritizovala: „Kongres není ani po 20 letech ochoten podpořit stažení našich vojsk z Afghánistánu. Nekonečné války i nadále ničí lidské životy. Už dávno jsme tuto válku měli ukončit. “

Republikány ovládaný Senát odmítl snahy demokratů i republikánů o omezení transferu vojenského vybavení, včetně slzného plynu, granátometů a ozbrojených dronů, lokálním policejním sborům.

 

Původní text v angličtině ZDE

Financoval Kreml zabíjení amerických vojáků v Afghánistánu?

23. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

List New York Times 26. června napsal, že Rusko loni vyplácelo Tálibánu finanční odměny za zabíjení amerických vojáků v Afghánistánu. Celá záležitost se však rychle vyjasnila.

Zatímco armáda tato obvinění vyšetřuje, šéf sboru náčelníků štábů Mark Miley tvrdí, že neexistuje důkaz o tom, že by ruské pletichy vedly k úmrtím amerických vojáků. Národní bezpečnostní agentura (NSA) konstatuje, že neobjevila žádnou zpravodajskou komunikaci, která by toto obvinění podporovala, píše na webu Informed Comment novinář Reese Erlich.

Protesty v Portlandu sílí i přes násilné zákroky ozbrojených federálních agentů a místní policie

23. 7. 2020

čas čtení 1 minuta

Těžce ozbrojení federální agenti bez jmenovek provádějí noční útoky proti antirasistickým demonstrantům v Portlandu (Oregon). Federální síly zatýkaly lidi na ulici, které pak odvlekly do neoznačených dodávek, což vyvolalo rozsáhlé pobouření. „To, čeho jsme byli svědky, je neustále narůstající násilí proti demonstrantům,“ říká afroamerická aktivistka z Portlandu Lilith Sinclair v pořadu Democracy Now!


Apartheid v izraelském stylu

23. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

Dočasný odklad anexe části okupovaného Západního břehu je výsledkem neshod na izraelské politické scéně, jakož i varování těch, kdo s tímto protiprávním krokem nesouhlasí. Panují obavy, že Izrael bude ještě intenzivněji chápán jako stát praktikující apartheid. A případná anexe by skutečně byla považována za apartheid v izraelském stylu, píše na webu middleeastmonitor.com Adnan Abu Amer.

30542

Krize adaptace: Nutíme děti uvěřit ve svět, který neexistuje

23. 7. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 13 minut

Digitální prostor, tento největší, epochální vynález lidstva, zrušil mnoho doposud funkčních adaptačních řešení. Nevíme si s tím rady. V nouzi předstíráme před nastupujícími generacemi, že řešením pro budoucnost je návrat do minulosti.

S cílem nasytit rostoucí populaci se podařilo vytvořit technologie k průmyslovému zpracování a uchovávání potravin. Jenže jednoduchý snadný přístup k energeticky bohatým potravinám vede k pandemii obezity.  Abychom se ochránili před smrtícími infekcemi, vynalezli jsme antibiotika. Důsledkem je ovšem nárůst nemocí způsobených poruchami imunity a vznik rezistentních bakterií. Internet představuje epochální průnik v přenosu informací a komunikačním propojení světa, jenže dopady masového rozšíření a užívání vedou rychlostí skutečně digitální k masovému rozšíření psychických problémů a narušení společenské soudržnosti. A to jsme teprve na začátku digitální transformace, jak uvádějí v úvodu ke své knize Ingenious: The Unintended Consequences of Human Innovation (Důmysl: Nezamýšlené důsledky lidské inovace) autoři Peter Gluckman a Mark Hanson.

29892

Jak můžeme pochopit závažná témata současnosti, když nechápeme vědecké pohledy na minulost?

23. 7. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Pobouření, které vyvolala moderním výzkumem podložená stanoviska děkana Filozofické fakulty Michala Pullmanna o demokratických (či participativních) prvcích komunistického režimu, jsou neklamným znamením toho, že laciný antikomunismus v české kotlině zdaleka neřekl své poslední slovo. A třebaže má rigidní pohled na ultimátní zlo symbolizované komunistickým režimem trhliny od samého počátku, jeho nepříliš důvtipní zastánci si svou svatou krávu i po dlouhých třiceti letech brání zuby nehty. Pokud si ale poslechneme Pullmannovy názory, prezentované v DVTV a na ČRo Plus, zjistíme, že historik ani v nejmenším nezpochybňuje zločinné aspekty minulého režimu ani jeho autoritářskou povahu (ba naopak); pouze veřejnost seznamuje s aktuálními poznatky historického bádání.

Covid idioti spáchali slušnej zářez do statistiky

22. 7. 2020

čas čtení 1 minuta



Večírku se podle ní zúčastnilo 17 lidí, z nichž se nakazilo 15. Mezi lidmi, kteří s těmito nakaženými byli v kontaktu, pak potvrdily testy další případy nemoci covid-19. Podle serveru Seznam Zprávy skončilo v karanténě kromě nakažených dalších více než 120 lidí. Pražská policie se zatím věcí nezabývá. "Do současné chvíle jsme neobdrželi od krajské hygienické stanice žádný podnět," sdělila policejní mluvčí Eva Kropáčová na dotaz ČTK.


Nařízení tady nikdo nekontroluje ani nevymáhá. Vrchnost se domnívá, že stačí něco nařídit a prosadí se to samo od sebe.

Pražská policie provede jen zápis a případy posílá hygienikům ke správnímu řízení. Ti ale nemají kapacitu to vyřizovat. Ani stopy po nějaké snaze o reorganizaci k účinnému vymáhání. I v metru potkávám "hrdiny" ostentativně kašlající na ostatní, ani tam nevidím žádné stopy k nátlaku na tyhle idioty. Dozorčí stanice jen spustí automatickou výzvu a čeká na zázrak.

Ptal jsem se revizorky, proč s tím nedělají něco oni. Řekla mi, že to není jejich starost, napsal Radek Mokrý.

Prlběžné zpravodajství

Američané nevěří, že na COVID-19 umírá tolik lidí

22. 7. 2020

čas čtení 7 minut

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  23.7.  bylo v ČR registrováno  14570 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 247 případů.  v nemocnici bylo 141 osob a údajně celkem zemřelo 364 osob.  Číslo R  je v ČR vzrostlo na  1,3. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.
 
- Otevření turistického sektoru v Řecku nefunguje. Hotely zůstávají prázdné. Ale z 3000 britských turistů testovaných v Řecku po příletu neměl koronavirus žádný. Avšak 295 příchozích cizinců bylo testováno v Řecku ve dnech 1.-19. července na koronavirus pozitivně. Většina přicestovala ze sousedních balkánských zemí, především ze Srbska.

- V Rusku dosáhl počet nákaz téměř 800 000. Přesný počet registrovaných nákaz je 795 038, je čtvrtý nejvyšší na světě. Podle oficiálních, zřejmě drasticky podceněných údajů, zemřelo v  Rusku na koronavirus za posledních 24 hodin 147 osob. Celkem v Rusku zemřelo na koronavirus 12 892 lidí.

- Globální počet nákaz přesáhl 15,2 miliony. Zemřelo 623 443 osob.

- Trump spojil nárůst nákaz na koronavirus s demonstracemi Black Lives Matter. 

Koronavirus s námi bude už navždy. Tato epidemie nikdy neskončí

22. 7. 2020

čas čtení 5 minut


My se už nikdy nebudeme moci vrátit do situace, jaká byla v roce 2019


Profesor Sir John Bell, Regius Profesor lékařství na Oxfordské univerzitě v úterý v Dolní sněmovně:

Lidi si myslí, vznikne vakcína, a tím pádem bude problém koronaviru vyřešen. Realitou je, že tento patogen už s námi bude navždycky. Nezmizí. Existuje ho po světě už tolik, že se nám ho nikdy nepodaří zlikvidovat. I kdybychom úplně sterilizovali obyvatelstvo, je velmi nepravděpodobné, že bychom kdy tuto nemoc eliminovali. Uvědomte si, kolik problémů měli, když se snažili například eliminovat obrnu. Ten program likvidace obrny trvá už padesát let a stále ještě není úspěšný. Takže pandemie koronaviru bude sílit a slábnout, v zimě bude toho viru vždycky hodně, je nepravděpodobné, že vakcína bude mít trvalý dopad, který by trval dlouhou dobu, takže budeme muset mít neustále opakovaný cyklus očkování a pak další epidemie, další očkování, a tak dále. Takže představa, že se nám koronavirus podaří zlikvidovat ve všech populacích, to není realistické. Bude s námi pořád. Je to, jako když jsme zažili první velkou epidemii chřipky. Což bylo velmi dávno. Tento virus bude v lidské populaci přítomen velmi dlouho.

Moderátor pořadu BBC "PM", úterý v podvečer:

Mezitím v Absurdistánu 137:

Po volbách je strana Právo a spravedlnost na koni

22. 7. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut


Jak se všeobecně předpovídalo, poté, co strana Právo a spravedlnost zvítězila v prezidentských volbách, okamžitě drsně zabrzdila. Sliby Andrzeje Dudy - jako že dá důchodcům víc peněz - byly zrušeny hned druhý den po vyhlášení předběžných volebních výsledků. Prý by to bylo příliš drahé.    Příslib tzv. "turistického poukazu" - poukazu, který měl údajně Polákům umožnit jet na dovolenou, což mělo pomoci turistickému sektoru ekonomiky, taky nebude platit pro důchodce. Zároveň nebude možné, aby lidé toho poukazu využili k nákupu služeb od malých firem, jako například těch, poskytujících turistické průvodce nebo od půjčoven kajaků - tato možnost byla zrušena, neboť poslanci strany Právo a spravedlnost podezřívají, že by ten kupón Poláci používali na služby nemající nic společného s turistikou.  

Do třetice o lidském faktoru

22. 7. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Z šetření zpravodajského serveru Aktuálně.cz vyplývá, že strojvůdci Českých drah mají v některých případech na spánek mezi službami fakticky k dispozici zhruba čtyři hodiny, navíc často v podmínkách vysloveně neoptimálních ZDE. Nezbývá tedy než se ještě jednou vrátit k tomu, co jsem již psal o vynucených chybách ZDE.

Deník N řízl do živého

22. 7. 2020 / Zdeňka Petáková

čas čtení 3 minuty

V pátek 17. července 2020 byl celý výtisk Deníku N věnován tématu sexuálního obtěžování a dalšímu genderově podmíněnému útisku. A to jejich kritice a hledáním východisek. Pod názvem „Promluvily jsme“ bylo zveřejněno 35 osobních výpovědí českých žen, které se přestaly bát veřejně sdílet své negativní životní zážitky. Výpovědi jsou dostupné i online (https://denikn.cz/399571/promluvily-jsme-petatricet-zen-popisuje-svou-zkusenost-se-sexualnim-obtezovanim/?ref=tit). Jde o publikační čin v naší společnosti průlomový. Jinými slovy, to tady ještě nebylo.


POZVÁNKA:

Budoucnost práce: Držet krok s digitalizací

22. 7. 2020

čas čtení 1 minuta

Pozvání na ranní diskusi s Visegrad Insight na téma

Budoucnost práce: Držet krok s digitalizací

23. července, 9:00 středoevropského času
Akce ZOOM online, registrace nutná

V diskuzi vystoupí:

Joanna Tyrowicz, profesorka ekonomie na Varšavské univerzitě, vedoucí Skupiny pro výzkum a aplikovanou ekonomii (GARE)

Albin Sybera, novinář, konzultant a bývalý tajemník Státního fondu životního prostředí ČR

Georg Eder, expert na digitální transformaci a autor “Práce 4.0: Automatizace a evropský trh práce”

Diskuzi bude moderovat Tomasz Kasprowicz, Vice-President Nadace Res Publica a redaktor Res Publicy pro ekonomii. Prostor pro dotazy bude umožněn živě i formou chatu.

Nadcházející technologické revoluce změní samou povahu práce; otázka ale je zda budeme na tyto změny připraveni, anebo zda zůstaneme pozadu, uzevřeni ve vlastní nehybnosti. Ekonomické a technologické změny přitom budou catalyzátorem formujícího se, nového populismu, zvláště v podmínkách COVID-10.  

Budeme se věnovat tématům jako:

Akcelerovaná digitální transformace jako důsledek COVID-19 - udrží krok naše zaměstnání?

Jak připravit ekonomiky, občany na rychle nastupující technologické pokroky? Může být celoživotní vzdělávání a přeškolování klíčem k úspěchu?

Budoucnost práce a přebudování trhu práce



K účasti je nutná registrace zde: https://visegradinsight.eu/democrace/

V Antarktidě byl objeven první aktivní únik metanu z mořského dna

22. 7. 2020

čas čtení 1 minuta



Vědci konstatují, že tento mocný skleníkový plyn téměř jistě uniká do atmosféry


Vědci poprvé zjistili, že z mořského dna v Antarktidě uniká metan. Objevili také, že mikrobů, které normálně metan konzumují, je v moři velmi málo.

Usuzuje se, že pod mořským dnem v Antarktidě je uloženo obrovské množství metanu. Pokud by začal v důsledku globálního oteplování unikat do atmosféry, bylo by to katastrofální.

Čím se liší autoritářství od totalitarismu

22. 7. 2020

čas čtení 2 minuty

Jedním z hlavních rozdílů mezi totalitárními režimy stalinského typu a autoritářskými jako Putinův bývá fakt, že ty první se nevyhnutelně pouštějí do budování "zářné budoucnosti", zatímco druhé se necítí být nuceny budovat vůbec nic, upozorňuje Michail Makogon.

Rozhovor Britských listů 302. Posilujeme digitální závislost na úkor mezilidských vztahů

22. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta



"Nikdy jsem nečekala, že vytisknu velkou ceduli Kostel je zavřený, modlíme se za vás, odcházím." S Martinou Viktorií Kopeckou, farářkou Československé církve husitské, která zároveň působí ve Světové radě církví, hovoří Bohumil Kartous o náboženské víře a o mezilidských vztazích v době koronavirové pandemie, kdy jsme si najednou všichni uvědomili, jak silně jsme všichni závislí na internetu. Ohrožuje to naše normální mezilidské vztahy? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 22 . července 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 298. Koronavirus: Proč se v Karviné systematicky netestuje obyvatelstvo?

6. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta



V Karviné je v současnosti podle informací MZ ČR 211 osob nakažených koronavirem na 100 000 obyvatel. Vede to k ostré a neférové kritice ostatních občanů ČR vůči lidem z Karviné, kteří se prý chovali neodpovědně. Ve skutečnosti se naopak odpovědně chovali, protože horníci vědí, že při nedodržování předpisů v dolech jde o životy. Ovšem navzdory koronavirové epidemii státní doly nikdy nezastavily provoz. Proč se v Karviné systematicky netestuje a netrasuje obyvatelstvo? Situace je "absolutní proval", zdůrazňuje v tomto rozhovoru Britských listů karvinský podnikatel Marek Beneš, jehož interviewuje Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 8. července 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Korporátní giganti vypnuli Trumpův kampaňový program

22. 7. 2020

čas čtení 2 minuty

Několik dní trvalo, než se podařilo vyřešit obavy ohledně spamu, které 4. července zastavily zkušební provoz Trumpova kampaňového programu - což stálo Trumpa peníze od dárců a v Republikánské straně vyvolalo obavy z listopadových voleb, upozorňují Alex Isenstadt a John Hendel.

EU se musí konečně bránit

22. 7. 2020

čas čtení 1 minuta

Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho protidemokratičtí kamarádi táhnou na EU. Je nejvyšší čas jim ukázat, že Evropa je více než bankomat, který mohou libovolně využívat, napsal Peter Müller.

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
21014