Tohle je už opravdu nebezpečné

20. 7. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty
Parlamentní listy a některá další česká média nekriticky šíří opravdu nebezpečné bláboly od jakéhosi českého "lékaře", že prý se nemáme koronaviru bát a musíme se nechat celospolečensky "promořit".

Je to už kriminálně nebezpečná, zavádějící informace. Kdy podniknou české úřady proti šíření takovýchto informací trestní kroky? Už jde totiž o ohrožování životů lidí.

Skotská vláda dává do komerčních rozhlasových médií varovnou informační reklamu, že jsou sociální sítě často plné lží a nebezpečných bludů ohledně koronavirové epidemie. Varuje občany, aby těmto lžím nepodléhali a spoléhali na seriozní oficiální zdroje.

 


Je sice pravda, že nejvíce jsou koronavirem ohroženi lidé nad pětašedesát let a pak osoby, které mají nadváhu, které mají narušenou imunitu, trpí astmatem nebo mají další nemoci.

Bohužel se však vyskytují i četné případy mladých lidí, které mají velmi vážný průběh. Tito lidé nutně neumírají, ale jejich organismus je ochromen po mnoho týdnů a měsíců a nikdo dosud neví, zda se kdy vrátí k normálu. 

Jak k tomu říká profesor lékařství z univerzity v Texasu:

"Říkám svým studentům a pacientům, že tohle je loterie, kterou se nepokoušejte vyhrát," říká Ostrosky-Zeichner.

Hrozba vybití větší části starší populace koronavirovou pandemií stále trvá. Druhá věc je, že mladší lidé jsou postihováni touto chorobou méně často, mnozí jsou asymptomatičtí, jenže někteří z nich naprosto tvrdě. Je to skutečně loterie, o níž nikdy nevíte, co se stane zrovna s vámi. Mnozí argumentují, že na silnicích se v automobilech lidi také zabíjejí, a přesto nepřestáváme jezdit automobily. Je to ale srovnatelné? Spojené státy jsou nyní naprosto odstrašujícím příkladem toho, co se může stát, pokud se občané i vlády budou chovat vůči koronavirové epidemii indolentně.

Jedinou možností jak pandemii zvládnout je zřejmě to, co udělaly evropské země: uzavřít zemi na několik týdnů, aby se nákaza potlačila, a pak zahájit systematické, široké trasování a testování s cílem okamžitě zlikvidovat nově vznikající místní ohniska nákaz.

Je sice pravda, že uzamčení země drasticky poškodí -  a poškodilo - ekonomiku, ale nechat nákazu divoce proběhnout zemí, jak se tomu děje v USA, v Brazílii, v Rusku a v dalších zemích, ekonomiku stejně zdecimuje a donutí státy k ničivému druhému uzamčení země. Takže jedinou možností je systematické testování a trasování a karanténa pro osoby, které přišly s nákazou do styku.

Nesmysly se na sociálních sítích dnes šíří skoro o všem. Pokud je to ale o koronaviru, jde opravdu o život. Kde je odpovědnost sdělovacích prostředků, která tyto nesmysly bez korekce šíří?

P.S. K tomu: Moje známá, která bydlí v městě St. Augustine, nyní je na cestě do Dallasu s cílem objednat pohřeb pro svého syna. Byl to další člověk, který si myslel, že je koronavirus hoax. Bylo mu 32 let. Zemřel včera v noci. Naposledy s ním mluvila ve video chatu před dvěma dny.



0
Vytisknout
8225

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2020