Vyšetřování CNN: Forenzní analýza snímků a videí naznačuje, že výbuch v nemocnici v Gaze způsobila raketa, nikoliv izraelský útok

24. 10. 2023

čas čtení 17 minut
Forenzní analýza veřejně dostupných snímků a záběrů začala nabízet určitá vodítka k tomu, co explozi způsobilo, píší Paul P. Murphy, Katie Polglase, Benjamin Brown, Gianluca Mezzofiore a Eliza Mackintosh.

CNN přezkoumala desítky videí zveřejněných na sociálních sítích, vysílaných v přímém vysílání a natočených nezávislým novinářem pracujícím pro CNN v Gaze, stejně jako satelitní snímky, aby dala dohromady co nejpodrobněji, co se stalo.

Bez možnosti přístupu na místo a shromažďování důkazů přímo v místě nemůže být žádný závěr definitivní. Analýza CNN však naznačuje, že raketa odpálená z Gazy se rozpadla ve vzduchu a že výbuch v nemocnici byl důsledkem toho, že část rakety dopadla na nemocniční komplex.

Experti na zbraně a výbušniny s desítkami let zkušeností s hodnocením škod způsobených bombami, kteří přezkoumali vizuální důkazy, řekli CNN, že věří, že je to nejpravděpodobnější scénář – i když varují, že absence zbytků munice nebo střepin na místě činu ztěžuje jistotu. Všichni se shodli na tom, že dostupné důkazy o škodách na místě nejsou v souladu s izraelským náletem.

Izrael tvrdí, že výbuch způsobila "špatně odpálená" raketa militantní skupiny Islámský džihád, což je tvrzení, o kterém americký prezident Joe Biden ve středu řekl, že je podpořeno americkými zpravodajskými službami. Mluvčí Národní bezpečnostní rady později uvedl, že analýza snímků z nadhledu, odposlechů a informací z otevřených zdrojů naznačuje, že Izrael "není zodpovědný".

Palestinští představitelé a několik arabských vůdců nicméně obviňují Izrael z toho, že zasáhl nemocnici během probíhajících náletů v Gaze. Islámský džihád (PIJ) – konkurenční skupina Hamásu – odpovědnost odmítl.

Válka mezi Izraelem a Hamásem vyvolala vlnu zavádějícího obsahu a nepravdivých tvrzení na internetu. Tyto dezinformace spolu s polarizující povahou konfliktu ztěžují rozlišování faktů od fikce.

V posledních několika dnech řada médií zveřejnila vyšetřování výbuchu v nemocnici Al-Ahli. Některé dospěly k diametrálně odlišným závěrům, což odráží náročnost provádění takové analýzy na dálku.

Ale jak se vynořují další informace, vyšetřování CNN – které zahrnuje přezkoumání nočního videa exploze a děsivé záběry zraněných a zabitých uvnitř nemocničního komplexu – je snahou vrhnout světlo na podrobnosti o výbuchu nad rámec toho, co zveřejnily Izrael a USA.

Záblesk světla ve tmě

V úterý večer ozářila noční oblohu nad Gazou před smrtícím výbuchem raketová palba, jak vyplývá z videí analyzovaných CNN.

Kamera Al-Džazíry, která se nacházela v západní Gaze a byla obrácena na východ, vysílala živě na kanálu v úterý večer v 6:59 místního času. Zdá se, že záběry ukazují raketu vypálenou z Gazy, která se pohybuje po vzestupné trajektorii, než změní směr a exploduje, přičemž na noční obloze nad městem Gaza zanechá krátký, jasný pruh světla. Jen o několik okamžiků později jsou na zemi vidět dva výbuchy, včetně jednoho u baptistické nemocnice Al-Ahli.

Ověřením polohy kamery byla CNN schopna určit, že raketa byla odpálena z oblasti jižně od města Gaza. CNN lokalizovala výbuch v nemocnici s odkazem na blízké budovy západně od komplexu. Záběry pořízené webovou kamerou v Tel Avivu ukazující na jih směrem ke Gaze, které CNN synchronizovala s živým přenosem Al-Džazíry, ukazují salvu raket z Gazy krátce před výbuchem.

Několik zbrojních expertů řeklo CNN, že video Al-Džazíry ukazuje raketu, která se roztrhla na obloze předtím, než narazila do areálu nemocnice, ale že nemohou s jistotou říci, že tyto dva incidenty spolu souvisely – kvůli problémům s výpočtem trajektorie rakety, která selhala nebo změnila kurz během letu.

"Domnívám se, že se to stalo – raketa se porouchala a nespadla v jednom kuse. Je pravděpodobné, že se z nějakého důvodu rozpadla ve vzduchu a tělo rakety se zřítilo na parkoviště. Tam se zbytky paliva vznítily a zapálily auta a další palivo v nemocnici, což způsobilo velkou explozi, kterou jsme viděli," řekl CNN Markus Schiller, evropský raketový expert, který pracoval na analýzách pro NATO a Evropskou unii.

"Ale je nemožné, abych to potvrdil. Pokud by se raketa porouchala... Je nemožné předpovědět její dráhu letu a chování, takže bych nemohl čerpat z obvyklé analýzy vycházející z výšky, dráhy letu a doby hoření," dodal.

Plukovník amerického letectva ve výslužbě Cedric Leighton, bývalý zástupce ředitele americké Národní bezpečnostní agentury (NSA) a vojenský analytik CNN, řekl, že exploze byla "v souladu s nefunkční raketou" a dodal, že světelný pruh byl v souladu s "raketou s hořícím palivem, když se snaží dosáhnout výšky".

Chad Ohlandt, vedoucí inženýr společnosti RAND Corporation ve Washingtonu, DC, souhlasil s tím, že jasný záblesk světla naznačuje, že raketový motor na tuhé palivo "nefunguje správně".

Na sociálních sítích se objevily spekulace, že rozpad rakety mohl být způsoben izraelským obranným systémem Iron Dome. Experti však uvedli, že neexistují žádné důkazy o tom, že by ji zasáhla jiná raketa, a Izrael tvrdí, že tento systém v Gaze nepoužívá.

V 7:00 vojenské křídlo Hamásu, Brigády Al-Kassám, zveřejnilo na svém kanálu Telegram, že bombardovalo Ašdod, pobřežní izraelské město severně od Gazy, "salvou raket". O několik minut později PIJ na Telegramu uvedl, že jeho ozbrojené křídlo, Brigády Al-Kuds, zahájily údery na Tel Aviv v reakci na "nepřátelský masakr civilistů".

Další noční video výbuchu, které se zdá být natočeno na mobilní telefon z balkonu a bylo také geolokováno CNN, zachycuje svištivý zvuk předtím, než se obloha rozsvítí a vypukne velká exploze.

Dva zbrojní experti, kteří přezkoumali záběry pro CNN, uvedli, že zvuk na videu neodpovídá zvuku vysoce kvalitní vojenské výbušniny, jako je bomba nebo granát. Oba uvedli, že ze zvuku v klipu nebylo možné vyvodit žádné definitivní závěry, a uvedli, že mobilní telefon mohl ovlivnit spolehlivost zvuku.

Přední americký odborník na akustiku, který neměl povolení univerzity veřejně vystoupit, analyzoval tvar zvukové vlny z videa a dospěl k závěru, že i když došlo ke změnám ve zvukové frekvenci, což naznačuje, že objekt byl v pohybu, neexistovaly žádné směrové informace, které by z něj bylo možné získat.

Panika a krveprolití

Uvnitř nemocnice byl zvuk ohlušující. Dr. Fadel Na'eem, vedoucí ortopedického oddělení, řekl, že prováděl operaci, když se nemocnicí ozval výbuch. Řekl, že následovala panika, když zaměstnanci vběhli na operační sál, křičeli o pomoc a hlásili několik obětí.

"Právě jsem dokončil jednu operaci a najednou jsme uslyšeli velkou explozi," řekl doktor Na'eem CNN v nahraném videu. "Mysleli jsme si, že je to mimo nemocnici, protože jsme si nikdy nemysleli, že by nemocnici bombardovali."

Poté, co opustil operační sál, Dr. Na'eem řekl, že našel ohromující scénu. "Lékařský tým se snažil postarat o raněné a umírající, ale rozsah devastace byl ohromující."

Dr. Na'eem řekl, že to nebylo poprvé, co byla nemocnice zasažena. 14. října, o tři dny dříve, řekl, že budovu zasáhly dvě rakety a že izraelská armáda je nevarovala.

"Mysleli jsme si, že je to omyl. A den poté [Izraelci] zavolali lékařskému řediteli nemocnice a řekli jim: 'Včera jsme vás varovali, proč stále pracujete? Musíte nemocnici evakuovat," řekl doktor Na'eem a dodal, že mnoho lidí a pacientů před výbuchem uprchlo, protože se obávali, že nemocnice bude znovu zasažena.

CNN nemohla nezávisle ověřit podrobnosti o útoku ze 14. října, který popsal Dr. Na'eem, a obrátila se na IDF s žádostí o komentář. Izraelské obranné síly uvedly, že neútočí na nemocnice, ačkoli OSN a Lékaři bez hranic tvrdí, že izraelské nálety zasáhly zdravotnická zařízení, včetně nemocnic a ambulancí.

I když je obtížné nezávisle potvrdit, kolik lidí při výbuchu zemřelo, krveprolití bylo vidět na snímcích z následků sdílených na sociálních sítích. Na fotografiích a videích jsou malé děti pokryté prachem. Další těla jsou vidět bez známek života na zemi.

Jeden z místních dobrovolníků, který neuvedl své jméno, popsal děsivé následky výbuchu v baptistické nemocnici Al-Ahli a řekl, že přijel v 8 hodin ráno a pomohl shromáždit ostatky lidí, kteří tam byli zabiti.

"Shromáždili jsme šest pytlů naplněných kusy mrtvých těl – kusy," řekl. "Nejstaršímu synovi, kterého jsme sbírali, bylo asi osm nebo devět let. Ruce, nohy, prsty, mám tady půlku těla v tašce. Co dělali, co dělali. Nikdo z nich neměl ani kartáček na zuby, natož zbraň."

Novinář na volné noze pracující pro CNN v Gaze se následující den vydal na místo činu, vyzpovídal očité svědky a detailně natočil poloměr výbuchu, přičemž zachytil impaktní kráter, který byl asi 90 x 90 cm široký a 30 cm hluboký. V širším okolí byly vidět trosky a škody, včetně vyhořelých aut, popraskaných budov a vymlácených oken.

Analýza následků

Osm expertů na zbraně a výbušniny, kteří přezkoumali záběry CNN z místa činu, se shodlo na tom, že malá velikost kráteru a rozsáhlé povrchové škody jsou neslučitelné s leteckou bombou, která by v místě dopadu zničila většinu věcí. Mnozí říkali, že důkazy ukazují na možnost, že za výbuch byla zodpovědná raketa.

Marc Garlasco, bývalý analytik obranné rozvědky a vyšetřovatel válečných zločinů OSN s desítkami let zkušeností s hodnocením škod způsobených bombami, řekl, že ať už nemocnice v Gaze zasáhla nemocnici v Gaze cokoli, nebyl to nálet. "Dokonce i ta nejmenší JDAM (společná munice pro přímý útok) zanechává třímetrový kráter," řekl CNN s odkazem na naváděný systém vzduch-země, který je součástí izraelských zásob zbraní poskytnutých USA.

Chris Cobb-Smith, britský odborník na zbraně, který byl součástí týmu Amnesty International vyšetřujícího zbraně používané Izraelem během války v Gaze v roce 2009, řekl CNN, že velikost kráteru ho vedla k tomu, aby vyloučil těžkou bombu shozenou ze vzduchu. "Typ kráteru, který jsem zatím viděl na snímcích, není dost velký na to, aby to byl typ bomby, kterou jsme viděli shozenou v této oblasti při mnoha příležitostech," řekl.

Zbrojní vyšetřovatel uvedl, že náraz byl "charakterističtější pro raketový útok se stopami po spáleninách od zbytků raketového paliva nebo pohonné látky" a ne něco, co byste viděli z "typického dělostřeleckého projektilu".

Cobb-Smith řekl, že požár po výbuchu byl v rozporu s dělostřeleckým útokem, ale že to nelze zcela vyloučit.

Jiní uvedli, že škody na místě – konkrétně na vyhořelých autech – nenaznačují, že by exploze byla důsledkem výbuchu, což je situace, kdy granát exploduje ve vzduchu před dopadem na zem, nebo dělostřelecké palby. Patrick Senft, koordinátor výzkumu v Armament Research Services (ARES), řekl, že by očekával, že střechy automobilů budou vykazovat značné poškození fragmenty a místo dopadu bude v tomto případě hlubší.

"U dělostřeleckého projektilu ráže 152 / 155 mm s bodovým detonačním zapalovačem (takovým, který iniciuje explozi při dopadu na zem) bych očekával kráter asi 1,5 m hluboký a 5 m široký. Kráter se zdá být podstatně menší," řekl Senft.

Specialista na výbušniny, který v současné době pracuje v bezpečnostních složkách a nebyl oprávněn mluvit s tiskem, řekl, že je pravděpodobné, že střepiny z projektilu zapálily palivo a hořlavou kapalinu v autech, což je důvod, proč byla ohnivá koule tak velká. Tyto druhy explozí vytvářejí rázovou vlnu, která je obzvláště smrtelná pro děti a oslabené osoby.

Tentýž specialista, který strávil desítky let prováděním forenzních vyšetřování v konfliktních zónách po celém světě, také řekl, že škody v místě kráteru a na místě činu nebyly shodné se škodami, které jsou běžně vidět na místě dělostřeleckého ostřelování.

Bez znalosti toho, jaký druh projektilu vytvořil kráter, je obtížné vyvodit závěry o směru, odkud přiletěl. Trosky a pozemní stopy však ukazují na několik možností.

Na zemi jsou tmavé skvrny, které se od kráteru rozprostírají jihozápadním směrem. Stromy za ním jsou ohořelé a sloup veřejného osvětlení je úplně vyvrácený. Naproti tomu stromy na druhé straně kráteru jsou stále neporušené, dokonce i se zelenými listy.

To by bylo v souladu s raketou blížící se od jihozápadu, protože rakety při přiblížení k zemi spalují a poškozují zemi. Pokud by se však jednalo o dělostřelecký projektil, mohly by tyto stopy naznačovat, že přiletěo ze severovýchodu a chrlil trosky na jihozápad. Pokud by se však projektil porouchal a rozpadl se ve vzduchu, jak naznačuje analýza CNN, směr dopadu určený kráterem by nebyl spolehlivým zjištěním.

Protichůdné narativy

Izrael předložil dva protichůdné příběhy o tom, ze kterého směru údajná raketa Hamásu přiletěla.

Na audionahrávce zveřejněné izraelskými představiteli, která podle nich zachycuje militanty Hamásu, jak diskutují o výbuchu a připisují ho raketě odpálené Islámským džihádem (PIJ), je jako místo odpalu zmiňován "hřbitov za nemocnicí". CNN analyzovala satelitní snímky z doby před útokem a nenašla žádné zjevné důkazy o tom, že by tam bylo místo pro odpalování raket. CNN nemohla ověřit pravost zvukového odposlechu.

Izraelské obranné síly také zveřejnily mapu, která ukazuje, že raketa byla odpálena několik kilometrů daleko, z jihozápadního směru, ukazující trajektorii směrem k nemocnici. Mapa není podrobná, ale ukazuje odpalovací základnu raket, která odpovídá místu, které CNN dříve identifikovala jako výcvikové místo Hamásu. Satelitní snímky z této stránky naznačují určitou aktivitu ve dnech před výbuchem v nemocnici, ale CNN nemůže určit, zda odtud byla odpálena raketa a také požádala IDF o další podrobnosti o mapě.

Dokud nebude na místě povoleno nezávislé vyšetřování a nebudou shromážděny důkazy z místa, je vyhlídka na určení, kdo za výbuchem stojí, mizivá.

"Strašně moc bude záležet na tom, jaké zbytky se v troskách najdou," řekl CNN Chris Cobb-Smith. "Můžeme analyzovat záběry, můžeme poslouchat zvuk, ale definitivní odpověď přijde od osoby nebo týmu, který se tam vydá a prohrabe se v troskách a přijde se zbytky samotné munice." Dostat tam nezávislé experty se ukáže jako náročné vzhledem k válce, která stále zuří, a vzhledem k rýsující se pozemní ofenzívě Izraele v Gaze.

Marc Garlasco, bývalý analytik obranné rozvědky a vyšetřovatel válečných zločinů OSN, říká, že v nemocnici Al-Ahli jsou známky nedostatku důkazů.

"Když zkoumám místo možného válečného zločinu, první věc, kterou udělám, je, že lokalizuji a identifikuji části zbraně. Zbraň vám řekne, kdo to udělal a jak. Nikdy jsem neviděl takový nedostatek fyzických důkazů o zbrani na místě. Někdy. Vždycky se pak najde kousek bomby. Za 20 let vyšetřování válečných zločinů je to poprvé, co jsem neviděl žádné zbytky zbraní. A pracoval jsem ve třech válkách v Gaze."

Záběry, které CNN shromáždila den po výbuchu, ukazují velké množství lidí, kteří procházeli místem. Riziko, že uprostřed chaosu a paniky války budou důkazy ztraceny nebo zmanipulovány, je vysoké. Již před tímto konfliktem byl přístup na místo pro nezávislé vyšetřovatele náročný. Cobb-Smith vyšetřoval v Gaze již dříve.

"Místní úřady mi neumožnily volný přístup do oblasti nebo byly velmi nešťastné, že se snažím vyšetřit něco, co se z jejich pohledu zjevně pokazilo."

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1864

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2023