Forenzní analýza: Tvrzení izraelské armády o úterním výbuchu v nemocnici v Gaze jsou nepravdivá

20. 10. 2023

čas čtení 5 minut
Moderátor Channel 4 News, pátek večer 20.10.2023: Vedle reálné a násilné války na zemi probíhá také zuřivá informační válka. Příkladem je úterní výbuch v nemocnici v Gaze, který podle Hamásu zabil stovky lidí. Izrael tvrdí, že to byla chybně odpálená raketa Islámského džihádu, což ten popírá. Hamas tvrdí, že šlo o izraelský letecký útok, což IDF popírá. 

Dnes večer se však forenzní architektura Earshot a nevládní organizace Al Haq se sídlem v Ramalláhu podělily s Channel 4 News o nové informace, které podle nich zpochybňují některé aspekty izraelské výpovědi. Zde je náš hlavní zpravodaj Alex Thompson.

Zdroj v angličtině od minuty 5:

 


Reportér:  Vykolejilo to návštěvu Joea Bidena na Blízkém východě. Zahájilo to bouřlivou celosvětovou debatu. Výbuch v nemocnici ve městě Gaza v úterý večer a jeho krvavé následky. Dnes večer nám zvuková a fotografická analýza vrhne nové světlo na to, co se stalo.

Nejprve zvuková analýza, která pochází od konsorcia významných nevládních organizací specializujících se na vyšetřování v oblasti lidských práv. Vyšetřovatelé z organizace Earshot analyzovali dva aspekty výbuchu, při kterém v křesťanské nemocnici zahynulo tolik lidí. Za prvé, provedli analýzu zvuku Dopplerova efektu, který tu noc sledoval střelu mířící na nemocnici.

Lawrence Abu Hamdan, ředitel vyšetřování, Earshot: "Jde o kompresi zvukových vln, když se pohybující se objekt zrychluje směrem k vám a tento objekt vydává zvuk a pak, jak se vzdaluje, se tato frekvence snižuje, výška zvuku se snižuje."


Reportér: Výsledkem této analýzy je toto mapování:


Červená čára je místo, odkud byla podle Izraelců raketa vypálena, podle nich Islámským džihádem z jihozápadní části Gazy. Nynější  nová analýza dopplerovského mapování zvuku však dospěla k závěru, že raketa přiletěla  z několika možných míst odpalu. Modré šipky jsou všechny východně od nemocnice. Ne ze západu, jak tvrdí IDF. Tato mapa vznikla na základě tohoto dopplerovského mapování zvuku střely letící k nemocnici. A tento zvuk zaznamenal geolokalizovaný očitý svědek 150 metrů jihovýchodně od nemocnice.


Druhým zkoumaným aspektem je záznam zveřejněný izraelskými obrannými silami. IDF tvrdí, že jde o záznam, na němž operativci Hamásu hovoří o tom, že došlo k poruše rakety Islámského džihádu vypálené z Gazy, která způsobila výbuch v nemocnici. Před dvěma dny jsme informovali, že arabsky hovořící odborníci vznesli pochybnosti o tónu, gramatice a přízvuku této nahrávky. Forenzní zvuková analýza uvádí, že cituji, 

"Tato nahrávka se skládá ze dvou samostatných nahrávek a dokazuje, že tyto dva hlasy byly nahrány nezávisle na sobě. Tyto dvě nezávislé nahrávky byly poté sestříhány dohromady v digitální zvukové pracovní stanici, jako je Pro Tools, Logic či  Audition a byly přidány efekty, jako je PAN Control, a pak to bylo překomponováno."



K jakému závěru pak dospěli při této analýze?

"Ačkoli tato audioanalýza nemůže kategoricky tvrdit, že slyšitelný dialog je falešný, můžeme říci, že úroveň manipulace, která byla nutná pro sestříhání těchto dvou hlasů dohromady, je diskvalifikuje jako zdroj věrohodných důkazů. Podle názoru společnosti Earshot tato nahrávka nesplňuje standardy požadované pro důkazní materiál a neměla by být médii používána bez jasného upozornění, že byla digitálně zmanipulována."

Nyní přejdeme k analýze obrazu, kterou provedla forenzní architektura na Londýnské univerzitě. Provedli 3D rozlišení místa nárazu, kráteru po zásahu a stop po rozstřiku střepin na parkovišti u nemocnice.

Tyto radiální stopy po střepinách se otevírají směrem k jihozápadu, přičemž mělký kanál vede ke kráteru ze severovýchodu. Jejich závěr se shoduje se zvukovou analýzou stopy střely.
Tvrdí, že ať už tu noc zasáhlo parkoviště u nemocnice cokoli, bylo to  vystřeleno ze severovýchodu, a nikoli z jihozápadu Gazy, jak tvrdí izraelské obranné síly.

"Sdělili jsme to také nezávislému odborníkovi na zbraně a výbušniny. Ten potvrdil naši domněnku, že pravděpodobný útok přišel ze severovýchodu."

Zdůrazňují, že se jedná o předběžné vyšetřování, a stejně jako mnozí jiní volají po úplném vyšetření, což je v době zuřící války nepravděpodobné.

Hamás a Islámský džihád zatím nabídly jen málo důkazů na podporu svých tvrzení, že Izrael tu noc vypálil raketu na nemocnici, Islámský džihád tvrdil, že má úlomek rakety, ale nepředložil ho. A USA souhlasí s izraelskou verzí událostí. O komentář jsme požádali IDF.

0
Vytisknout
6039

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2023