Čtyři dny po masakru převedlo vojenské křídlo Hamásu svůj web na ruský hosting

24. 10. 2023

čas čtení 1 minuta
Vojenské křídlo Hamásu, Brigády al-Kasám, přesunulo své webové stránky na ruský hosting jen několik dní po sérii útoků na Izrael. Informovali o tom specialisté ze skupiny Insikt Group, divize soukromé zpravodajské společnosti Recorded Future, která se zabývá studiem hrozeb.

Webové stránky Brigád al-Kásam jsou nepřístupné od 7. října, kdy militanti Hamásu zahájili svůj vpád do Izraele. Od 11. října tento zdroj používá několik různých IP adres, pravděpodobně k ochraně před blokováním a útoky DoS (Denial-of-Service). Konkrétně 11. října přešel na ruskou IP adresu a využil hostingové služby VDSina společnosti Hosting Technologies. Předtím web používal více než dva roky ukrajinskou IP adresu.

Moskevský poskytovatel Hosting Technologies funguje od roku 2014. Má datová centra v Moskvě a Amsterdamu.

Hosting VDSina byl použit také pro oficiální webové stránky Hamásu. Novináři naznačili, že webové stránky skupiny byly umístěny na serverech jiné ruské společnosti Selectel. Mluvčí společnosti Selectel Lev Levjev však tuto informaci popřel s tím, že web používal službu DNS poskytovanou společností Selectel pouze jako součást svého seznámení se s jejich službami a po přechodu na novou službu DNS byl deaktivován.

Kromě toho výzkumníci společnosti Insikt Group objevili neznámou síť domén, o nichž se předpokládá, že jsou spojeny s Hamásem, a používají stejný kód Google Analytics (UA-53251638) jako webové stránky brigád al-Kásam. Stejný kód byl již dříve nalezen na webových stránkách spojených s hackerskou skupinou TAG-63, která je spojena s Hamásem.

Celý článek v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
1931

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2023