Konflikt Izrael kontra Hamás: Karel Dolejší bohužel tak trochu podporuje české rasistické stereotypy

24. 10. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut
A dopouští se při tom určitých nepřesností. Uznávám, že je ohromen brutalitou kriminality Hamásu, který pronikl dne 7. října v důsledku selhání Netajanhuovy vlády a armády do jižního Izraele a vyvraždil tam 1400 lidí, od kojenců po důchodce. Stejným způsobem jsou tímto děsivým kriminálním vražděním ztraumatizováni i Izraelci, od vlády až po obyčejné občany, kteří, i když nemají důvěru v Netanjahua, se víceméně shodují v tom, že Hamás je nutno vojensky zlikvidovat - i když je to velmi problematický koncept. Lze zlikvidovat ideologii? A je známo, že každý zavražděný civilista dává vzniku deseti osobám odhodlaným odvetou páchat násilné činy. Skutečně není brutální jednání Izraele vůči Gaze poněkud kontraproduktivní?  


Tak ztraumatizovanost izraelské populace i vlády je pochopitelná, ovšem analytický novinář by si asi měl udržet odstup. V článcích publikovaných na Seznamu.cz (nikoliv v Britských listech) podporuje Karel Dolejší tak trochu české ultrapravicové stereotypy a rasismus, když bojuje proti tzv. "chcimírům", tedy údajné extremní levici, která požaduje v Izraeli příměří. Je to tzv. "slaměný panák", tedy varování proti přehnané "hrozbě". Nepopírám, že ultralevicoví aktivisté existují, ale podle mých zkušeností je jejich vliv na Západě minimální, Proč je nutno neustále útočit na Corbyna, který je dnes úplně mimo, byl dokonce vyloučen i z Labouristické strany? 

Je to nepřesné. Je to falešný dojem, že proti vojenským akcím Izraele v Gaze protestují jen ultralevicoví "chcimíři". (Jo, mimochodem, v Britských listech se snažíme vyhýbat emocionálně manipulativním označením. Škoda, že jich používá Karel Dolejší.)

Brutální porušování mezinárodního práva Izraelem v Gaze od samého začátku, tedy od vypnutí elektřiny, vody, dodávky potravin a nepřetržitého bombardování, ostře kritizují všechny mezinárodní lidskoprávní organizace, poukazující na to, že na vraždění nelze reagovat vražděním. 

Přerušení bombardování a dodávky humanitární pomoci požadují nejen extremisticky levicoví "chcimíři", ale i OSN, Evropská unie, četní poslanci britské Dolní sněmovny, a to jak konzervativci, tak labouristé či skotští nacionalisté, a nyní i bývalý americký prezident Obama. Znepokojení roste v západních vládách. 

Ano, samozřejmě, Hamás je brutální vražedná organizace, jenže je skutečně realistické ji vražděním civilistů v Gaze zlikvidovat? Mnozí poukazují na to, že vraždění nic neřeší a nakonec bude nutno přistoupit k vyjednávání.

Karel Dolejší tvrdí, že to není možné, protože s Hamásem a Íránem jednat nelze. Srovnání s někdejším vražděním v Severním Irsku prý nefunguje. V Severním Irsku došlo k ukončení vraždění teprve tehdy, když londýnská vláda začala jednat i s "teroristy". Britové s tím mají zkušenosti. Možná i proto tolik britské veřejnosti doporučuje vyjednávání.

Karel Dolejší přiznává, že Izrael možná "tak trochu" v Gaze skutečně porušuje mezinárodní právo, a vyzývá mezinárodní novináře, aby to sledovali. Bohužel, jak na to v pondělí poukázali poslanci britské Dolní sněmovny, žádný mechanismus k zjišťování těchto válečných zločinů a pro jejich možné potrestání neexistuje, takže to je dost akademický apel.

Karel Dolejší také spojuje požadavky, aby se vyjednávalo, s požadavkem zničení Izraele. Rád bych poukázal na to, že například jím kritizované heslo „From the river to the sea, Palestina will be free“ je v Británii policejně zakázáno. 

Karel Dolejší neustále argumentuje, že je prý Hamás na rozdíl třeba od severoirské IRA "naprosto jednotnou, ideologicky semknutou organizací", jejímž cílem je zničení Izraele. Tak nevím, poslouchám nejrůznější anglosaské analytiky a odborníky a mnozí z nich poukazují, že i v Hamásu jsou různé proudy, že je to organizace svou podstatou nejednotná a jsou v ní i lidi, kteří nepodporují zničení Izraele. 

Karel Dolejší nás také neustále upozorňuje, že z palestinské strany prý přicházejí chybné informace o mrtvých a zraněných, Že by opravdu renomovaná média jako BBC či Channel 4 publikovali lživé záběry a lživé informace?

Zajímavý je problém výbuchu v nemocnici v Gaze, o němž nyní různá západní média tvrdí, že je "pravděpodobné", že šlo o výbuch nefunkční palestinské rakety. Nikdo se však nezabývá forenzními informacemi, dokazujícími, že případná raketa nebyla odpálena ze západu, tedy z Gazy, ale  z východu.

Zajímavé je, že analýzou zveřejňovaných počtů mrtvých a zraněných Hamásem v minulých konflitech bylo zjištěno, že se údaje liší od oficiálně potvrzených dat jen asi o 10 procent - tedy že jsou v podstatě korektní. Že by se situace změnila nyní a na rozdíl od předchozích konfliktů začal Hamás při zveřejňování údajů o mrtvých a raněných stoprocentně lhát? 

Zastávám názor, že nelze ignorovat zabíjení žen, dětí a dalších civilistů v Gaze jen  proto, že Hamás jsou zločinci. Souhlasím se sílícím veřejným míněním, zdaleka nikoliv jen "levicových" "chcimírů", že současná vojenská politika izraelské vlády je nepřijatelná. 

Přestože jsou dlouhodobě vojensko-bezpečnostní analýzy Karla Dolejšího vynikající, v případě konfliktu Izrael-Hamás mi nepřipadají stoprocentně spolehlivé. Je politováníhodné, že do určité míry  podporují české stereotypy a český rasismus.

Ještě bych chtěl dodat jednu naprosto zjevnou věc: Svým brutálním vyvražděním 1400 Izraelců dne 7. října se Hamásu podařilo nastolit celosvětově neřešený a zcela zanedbávaný problém dlouhodobého izraelského útlaku Palestinců. Ovšem naděje na jeho řešení je v nedohlednu, vzhledem k tomu, že obě strany zastávají neúprosný postoj, že druhou stranu je nutno zabíjet. Odnesou to bohužel obyčejní lidé a to brutálním způsobem. Už se to děje. Nám Čechům to nevadí, vždyť jsou to přece jenom "podřadní muslimové", "palestinská pakáž", jak jsem se dočetl na Facebooku.

Naštěstí o situaci v Gaze a v Izraeli nebude rozhodovat ani Karel Dolejší, ani já, ani Česká republika. Takže v podstatě je tato diskuse v češtině irelevantní - vlastně si můžeme jako Češi věřit jakýmkoliv blbostem.

https://medium.seznam.cz/clanek/karel-dolejsi-mohl-by-pro-konflikt-v-gaze-fungovat-recept-ze-severniho-irska-27163

https://medium.seznam.cz/clanek/karel-dolejsi-gaza-valka-bez-pravidel-a-alternativ-27014

-2
Vytisknout
4308

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2023