Konflikt Izrael-Palestinci: Palestinci pohřbívají neidentifikované oběti do masových hrobů

26. 10. 2023

čas čtení 19 minut
- Česká republika ztížila vyjednávání v EU požadující vyhlášení humanitární pauzy v izraelském útoku proti Gaze

- Hamas sděluje, že při izraelském bombardování bylo zabito "téměř 50" rukojmích

Abu Obeida, mluvčí vojenského křídla Hamásu, brigád al-Kassám, uvedl, že "téměř 50" rukojmích držených v pásmu Gazy bylo zabito v důsledku izraelských úderů.

Tento údaj nebylo možné nezávisle ověřit.

- Agentura OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) uvedla, že tři z jejích škol utrpěly v uplynulých 24 hodinách "vedlejší škody" v důsledku blízkých úderů v Gaze.

V jedné ze škol byl zabit jeden člověk a dalších 15 osob utrpělo lehká zranění, uvedla agentura ve své poslední aktualizaci.

Agentura uvedla, že k udržení klíčových humanitárních operací je i nadále "naléhavě zapotřebí" pohonných hmot.

    Současné zásoby jsou téměř zcela vyčerpány, což si vynutilo zastavení životně důležitých služeb.

Agentura UNRWA uvedla, že byl zabit další zaměstnanec, takže od 7. října zahynulo celkem 39 pracovníků.

- Izraelská armáda sdělila, že zabila zástupce šéfa zpravodajské služby Hamásu

Izraelské obranné síly (IDF) uvedly, že při čtvrtečním úderu v pásmu Gazy zabily zástupce šéfa zpravodajského ředitelství Hamásu Šádího Barúda.

IDF obvinily Baruda z plánování útoků Hamásu v jižním Izraeli ze 7. října společně s jeho současným vůdcem v Gaze, Jahjou Sinwarem.
 


- Arabské země odsoudily útoky na civilisty v Gaze

Společné prohlášení podepsané ministry zahraničí devíti arabských zemí odsoudilo podle agentury Reuters útoky na civilisty a porušování mezinárodního práva v Gaze.

Odsoudilo rovněž nucené vysídlování a to, co považuje za kolektivní trest v Gaze. Právo na sebeobranu neospravedlňuje porušování zákona a zanedbávání práv Palestinců, zdůrazňuje prohlášení.

Prohlášení podepsali ministři zahraničí Spojených arabských emirátů, Jordánska, Bahrajnu, Saúdské Arábie, Ománu, Kataru, Kuvajtu, Egypta a Maroka.

- S rostoucím počtem mrtvých v Gaze pohřbívají Palestinci neidentifikované mrtvé do hromadných hrobů s číslem místo jména, sdělují obyvatelé. Některé rodiny používají náramky v naději, že v případě smrti najdou své blízké.

Izraelské odvetné údery zabily více než 6 500 lidí, uvedlo ve středu ministerstvo zdravotnictví v pásmu ovládaném Hamásem.

Biden ve středu řekl, že "nemá důvěru v číslo, které Palestinci používají" pro počet mrtvých, ale neřekl, proč je skeptický. Organizace spojených národů se v údajích o počtu mrtvých spoléhá na ministerstvo pro Gazu. Palestinští novináři na svém WhatsAppu podrobně vysvětlili, proč jsou podle nich tyto údaje správné.

V USA Rada pro americko-islámské vztahy (CAIR) uvedla, že je "hluboce znepokojena" Bidenovými komentáři k údajům o Gaze, a vyzvala prezidenta, aby se omluvil.

Al-Džazíra sděluje, že izraelský nálet usmrtil celou rodinu jejího zpravodaje v Gaze

Zpravodaj Al-Džazíry truchlí nad ztrátou celé své nejbližší rodiny poté, co byla zabita při izraelském leteckém útoku v Gaze, uvedla katarská televize ve svém prohlášení.

Wael al-Dahdouh, šéf kanceláře Al-Džazíry v Gaze, se přesunul se svou rodinou do tábora Nuseirat v centrální části Gazy poté, co Izrael varoval obyvatele severní poloviny území, aby okamžitě odešli.

"Izraelská armáda řekla, že tato oblast je bezpečná, a tak moje rodina přišla do tohoto domu," řekl al-Dahdouh novinářům. "Ale smrt je pronásledovala... letecké údery je pronásledovaly."

Izraelská armáda se podle agentury Reuters k úderu bezprostředně nevyjádřila.

- Počet novinářů usmrcených v Gaze se od 7. října zvýšil na 24, uvádí Palestinské centru pro rozvoj a svobodu médií

 - Mluvčí ruského ministra zahraničí uvedl, že zástupci Hamásu jsou v současné době na návštěvě Moskvy, informovala agentura Associated Press.

Mluvčí Maria Zacharovová to blíže neupřesnila a místo toho uvedla, že ministerstvo poskytne další informace později.

Státní tisková agentura RIA Novosti uvedla, že delegaci Hamásu vede člen politického křídla skupiny Moussa Abu Marzouk.

- Propalestinské účty na Instagramu byly zablokovány společností Meta poté, co majitel Facebooku uvedl, že se jedná o podezření na narušení bezpečnosti.

Oblíbený instagramový účet mezi příznivci Palestiny s více než 6 miliony sledujících, @eye.on.palestine, je od středečního večera nedostupný. Záložní účet byl rovněž nedostupný k prohlížení. Oba účty byly nedostupné ještě ve čtvrtek v době oběda.

Účet pravidelně zveřejňuje snímky a videa z Gazy a je jedním z předních instagramových účtů sdílejících zážitky Palestinců žijících pod izraelským bombardováním Gazy.

Není to poprvé, co byl účet zakázán. V loňském roce byl účet dočasně pozastaven kvůli "nedodržování" komunitních směrnic, i když později byl účet obnoven.

- Jordánská královna Rania obvinila západní představitele z "do očí bijícího dvojího metru".

Rania, která se narodila palestinským rodičům v Kuvajtu, odsoudila západní země za to, že se staví proti všeobecnému příměří, a uvedla, že jejich mlčení vyvolává dojem, že jsou "spoluviníky" izraelských útoků na Gazu.

"Když se stal 7. říjen, svět se okamžitě a jednoznačně postavil za Izrael a jeho právo na obranu a útok odsoudil," řekla Rania Christiane Amanpourové z CNN.

"V Gaze není nikde bezpečno" - koordinátor humanitární pomoci OSN v Palestině

V dnes zveřejněném prohlášení Lynn Hastingsová vyzývá, aby byli civilisté chráněni a bylo jim umožněno přežít bez ohledu na to, kde se nacházejí. Vyzývá také k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění "všech rukojmích".

"Když jsou evakuační trasy bombardovány, když jsou lidé na severu i na jihu v zajetí bojů, když chybí základní věci k přežití a když neexistují žádné záruky návratu, nezbývá lidem nic jiného než nemožné volby," říká Hastings, vysoký humanitární pracovník OSN. "V Gaze není nikde bezpečno."
 
- Japonsko naléhavě vyzývá Izrael, aby přerušil ostřelování Gazy a umožnil tak přísun humanitární pomoci.

V rámci snahy o uklidnění blízkovýchodního konfliktu japonská vláda rovněž dokončuje plány na vyslání svého ministra zahraničí Jokó Kamikawy do Izraele a Jordánska na začátku listopadu, uvedl deník Asahi Shimbun.
 

- Červený kříž je svědkem "naprostého chaosu" v nemocnicích v Gaze, protože zásoby jsou na kritickém minimu

Mise Červeného kříže, která měla posoudit stav nemocnic v Gaze, popsala scény chaosu a vyčerpání tváří v tvář úplné blokádě, kritickému nedostatku pohonných hmot a neustálému izraelskému bombardování.

Odborníci z Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) se při své úterní návštěvě zaměřili na dvě hlavní zdravotnická střediska v Gaze: nemocnice al-Quds a al-Shifa.

William Schomburg, vedoucí mise MVČK v Gaze, uvedl, že oběma nemocnicím "rychle dochází palivo a zdravotnický materiál".

Dodal, že mnoho pracovníků nemocnic je osobně zasaženo konfliktem, i když pracovali v nepřetržitých směnách. "Již několik dní nemohou jít domů, pracovali opravdu v těch nejtěžších a nepředstavitelných podmínkách ve scénách naprostého chaosu, upřímně řečeno."

Pokračoval: Nemocnice by měly být útočištěm pro zraněné a nemocné a v současné době jsou to místa, kde lidi nejsou chráněni." "Během naší návštěvy v nemocnici al-Kuds byly všude kolem nás těžké nálety a celá nemocnice se otřásala.

- UNRWA, agentura OSN pro pomoc a práci s palestinským obyvatelstvem, uvedla, že očekává, že jí dnes dojdou zásoby paliva.

Agentura se dělí o své zásoby, aby mohla nákladní auta rozvážet pomoc, pekárny krmit lidi v přístřešcích, odsolovat vodu a aby nemocnice mohly udržovat v chodu inkubátory, přístroje na podporu života a další životně důležité vybavení.

Kvůli klesajícím zásobám pohonných hmot se agentura potýká s otázkou, jak nejlépe využít to, co jí ještě zbývá, řekla agentuře Associated Press mluvčí UNRWA Tamara Alrifaiová.

"Dáme na inkubátory, nebo na pekárny?" řekla. "Je to nesnesitelné rozhodnutí."

- Izraelské jednotky s obrněnými vozidly zaútočily na cíle Hamásu při pozemním útoku v pásmu Gazy, uvedl ve čtvrtek izraelský armádní rozhlas.

Zpráva jej popsala jako "poměrně rozsáhlý" pozemní vpád, což naznačuje, že se jednalo o největší výpad od doby, kdy Izrael začal shromažďovat síly mimo enklávu před plánovanou plnohodnotnou invazí.

Tanky a vozidla pěchoty zasáhly "četné teroristické buňky Hamásu, infrastrukturu a odpalovací stanoviště protitankových raket" v průběhu středeční noci, než opustily Gazu a vrátily se do Izraele, uvedl deník Jerusalem Post s odvoláním na armádní rozhlas.

Od vypuknutí konfliktu 7. října izraelské obranné síly podnikly několik vpádů, aby prozkoumaly pozice Hamásu a shromáždily informace o rukojmích.

- V areálu největší nemocnice v Gaze Šífa ve městě Gaza se ukrývá asi 50 000 lidí. Je zahlcena neustálým přílivem zraněných z náletů uprostřed varování, že vážný nedostatek pohonných hmot, potřebných k napájení generátorů, by mohl způsobit její uzavření.
Od náletu 7. října nebylo do Gazy vpuštěno žádné nové palivo.

- Mnoho Palestinců se rozhodlo vrátit na sever, protože jsou unaveni stěhováním z místa na místo pod izraelskou palbou, protože kryty jsou přeplněné a nedá se v nich žít. Podle odhadů pozorovatelů OSN se jich vrátilo 30 000.

Mezi nimi je i 24letá Ekhlas Ahmedová, která je v osmém měsíci těhotenství.

Před týdnem utekla z města Gazy po opakovaných izraelských varováních, aby se přesunula na jih. Vrátila se poté, co dům, ve kterém se ukrývala spolu s dalšími 14 členy rodiny na jihu, zasáhl izraelský nálet.

"Byla to obytná budova a oni ji bombardovali," řekla agentuře Associated Press.

Ahmedová, která má čtyřletého syna, doufá v příměří.

"Mám velký strach. Všichni máme strach," řekla.

- Ve městě Gaza zůstává 350 000 Palestinců

Stovky tisíc Palestinců se rozhodly zůstat ve svých domovech na severu Gazy navzdory izraelským varováním, že jim hrozí vážné nebezpečí, pokud se nepřesunou na jih.

Tvrdí, že evakuace nemá smysl vzhledem k neustálému bombardování jižní Gazy, kam Izrael opakovaně vyzval více než milion obyvatel severní Gazy, aby se tam přesunuli.

Na jihu čelí otřesným podmínkám v přeplněných přístřešcích a trvalému nedostatku potravin a vody. Přítomnost přibližně 350 000 civilistů v severní oblasti by mohla dále zkomplikovat pravděpodobnou izraelskou pozemní ofenzívu.

- Očekává se, že EU jednomyslně podpoří výzvu k "humanitárnímu přerušení" ostřelování v Gaze, aby se k Palestincům mohly opakovaně dostat potraviny, voda a zdravotnické potřeby.

K jednotě  došlo po jednání, které jeden z diplomatů označil za "obtížné" mezi členskými státy, které se několik dní dohadovaly, jakou terminologii používat v souvislosti s právem Izraele na obranu.

Dřívější návrhy oficiálního prohlášení, které mělo být podepsáno na čtvrtečním summitu vedoucích představitelů v Bruselu, navrhovaly výzvu k "humanitární pauze", která by umožnila "rychlý, bezpečný a neomezený přístup humanitární pomoci a pomoc potřebným".

Jediný výraz "pauza" byl považován za příliš blízký výrazu "příměří" pro několik členských států - mezi nimiž se předpokládalo, že jsou Německo, Rakousko a Česká republika -, které se obávaly, že by mohl oslabit poselství týkající se práva Izraele na obranu.

Zdálo se, že kompromisem je  slovo "pauzy", což by mohlo znamenat, že by mohl být opakovaně otevřen humanitární koridor, který by umožnil vstup životně důležitých zásob a případně i odchod uprchlíků.

Ale i v případě dohody existují protichůdné názory. Jeden z diplomatů řekl, že jim je "jedno", zda v oficiálním komuniké k summitu bude "pauza" nebo "pauzy", ale obávají se, aby nedali Hamásu příležitost.

"Pokud bude pauza příliš dlouhá, pomůže to Hamásu vzpamatovat se a znovu zaútočit," uvedli.

Potíže s dohodou o formulaci odrážejí jednu z nejškodlivějších epizod pro EU za mnoho let.


- Biden zdvojnásobil úsilí o dvoustátní řešení

Joe Biden vyzval k okamžitému ukončení útoků izraelských osadníků na Palestince na Západním břehu Jordánu, zatímco Izrael pokračoval v úderech na Gazu v rámci příprav na dlouho inzerovanou  pozemní invazi.

V projevu na společné tiskové konferenci s australským premiérem Anthonym Albanesem prezident prohlásil, že americká podpora obrany Izraele je pevná, ale kritizoval zacházení některých Izraelců s Palestinci na Západním břehu Jordánu.

"Jsem nadále znepokojen útoky extremistických osadníků na Palestince na Západním břehu Jordánu ... je to jako přilévání benzínu do ohně. Útočí na Palestince v místech, kde mají [Palestinci] právo být, a ... to musí okamžitě přestat."

Biden zdůraznil, že všechny strany musí přemýšlet o dalším postupu v regionu, jakmile bude krize v Gaze vyřešena.

"Izraelci i Palestinci si stejně zaslouží žít vedle sebe v bezpečí, důstojnosti a míru," řekl Biden.

"Až tato krize skončí, musí existovat vize, co bude následovat. A podle našeho názoru to musí být dvoustátní řešení. To znamená soustředěné úsilí všech stran - Izraelců, Palestinců, regionálních partnerů, globálních politiků -, abychom se vydali na cestu k míru," řekl Biden.


- Ministerstvo zdravotnictví Gazy, které řídí Hamás, uvedlo, že izraelské nálety zabily od 7. října v pásmu Gazy 6 546 Palestinců, z toho 2 704 dětí. Toto číslo zahrnuje 756 lidí - z toho 344 dětí - zabitých za posledních 24 hodin, uvedlo a dodalo, že celkem bylo zraněno 17 439 osob.
Americký prezident Joe Biden uvedl, že souhlasí s tím, že "byli zabiti nevinní lidé, a to je cena za vedení války... [Ale] nemám důvěru v číslo, které Palestinci používají".

- Benjamin Netanjahu uvedl, že izraelská armáda se "připravuje" na pozemní invazi do Gazy s cílem zničit vojenské a vládní kapacity Hamásu. V televizním prohlášení izraelský premiér uvedl, že jeho válečný kabinet "pracuje nepřetržitě", aby dosáhl vítězství.

- Podle zprávy, která uvádí, že Pentagon pracuje na rozmístění systémů na ochranu amerických jednotek v Iráku, Sýrii, Kuvajtu, Jordánsku, Saúdské Arábii a Spojených arabských emirátech, Izrael souhlasil s žádostí, aby USA dostaly do regionu své systémy protivzdušné obrany před očekávanou pozemní invazí do Gazy.

- Ministr zahraničí Palestinské samosprávy Rijád al-Málikí se ve středu v Haagu setkal s vysokými představiteli Mezinárodního trestního soudu (ICC). Málikího návštěva se uskutečnila den poté, co vyjádřil politování nad nečinností Rady bezpečnosti OSN. Palestinská samospráva je kontrolována hnutím Fatah a částečně spravuje Západní břeh Jordánu; nárokuje si také Gazu, ale nemá tam žádnou moc.

- Světová zdravotnická organizace ve středu vyzvala Hamás, aby předložil důkaz, že rukojmí, které zadržuje, jsou naživu, a všechny je ze zdravotních důvodů propustil. WHO uvedla, že lékařům Mezinárodnímu výboru Červeného kříže by měl být umožněn okamžitý přístup k rukojmím, aby zjistili jejich zdravotní stav.

- Agentura OSN pro pomoc a práci (UNRWA) varovala, že pokud se do Gazy nedostanou dodávky pohonných hmot, bude v noci na středu nucena zastavit humanitární pomoc. Nemocnice, pekárny a vodní pumpy mohou rovněž přestat fungovat. Organizace Oxfam obvinila Izrael, že používá hladomor jako válečnou zbraň proti civilistům v Gaze.

- Škola ukrývající Palestince v Gaze utrpěla "vážné vedlejší škody" v důsledku "úderu z bezprostřední blízkosti", uvedla UNRWA. Jeden civilista byl zabit a 44 dalších bylo zraněno, včetně devíti dětí, uvedla organizace. OSN uvádí, že přibližně 1,4 milionu z 2,3 milionu obyvatel Gazy je nyní vnitřně vysídleno.

Při izraelském leteckém útoku v Gaze zahynula celá nejbližší rodina zpravodaje Al-Džazíry. Wael al-Dahdouh uprchl se svou rodinou do tábora Nuseirat poté, co Izrael varoval obyvatele severní části území, aby odešli. Al-Dahdouhova manželka, syn, dcera a vnuk zahynuli při úterním náletu, který se odehrál uprostřed noční vlny smrtících izraelských útoků.

- Mise Červeného kříže, která měla posoudit stav nemocnic v Gaze, popsala scény chaosu a vyčerpání tváří v tvář úplné blokádě, kritickému nedostatku pohonných hmot a neustálému izraelskému bombardování.


-  Generální tajemník OSN António Guterres prohlásil, že je "šokován" tím, co označil za zkreslení jeho výroků v OSN ze strany izraelské vlády. Izrael vyzval Guterrese k rezignaci a přistoupil ke zrušení cestovních víz pro představitele OSN.

- Izrael "bezvýhradně" odmítl tvrzení tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že Hamás není teroristickou organizací. Erdogan řekl poslancům své strany, že Hamás "je osvobozenecká skupina, mudžáhidové, kteří brání své země". Erdoğan rovněž oznámil, že zrušil plánovanou cestu do Izraele.

-  Katarský premiér uvedl, že doufá, že v jednáních, která vede o propuštění rukojmích držených Hamásem, dojde brzy k průlomu, ačkoli jeho vláda varovala, že izraelská invaze by mohla toto úsilí ohrozit.

- Britský premiér Rishi Sunak vyzval k přerušení bojů, aby se k potřebným dostala humanitární pomoc. Sunak se ve středu v Dolní sněmovně výslovně vyhnul podpoře plného příměří.

- Emmanuel Macron řekl, že by podle něj bylo "chybou", kdyby Izrael zahájil "masivní" pozemní invazi do Gazy. Francouzský prezident jednal v Káhiře se svým egyptským protějškem Abdelem Fatahem al-Sisím, který rovněž vyzval k úsilí "vyhnout se pozemní invazi".

-  Podle OSN izraelská blokáda vyčerpala ekonomiku Gazy a způsobila, že 80 % jejích obyvatel je závislých na mezinárodní pomoci ještě před vypuknutím současné krize. OSN uvedla, že "desetiletí trvající" blokáda způsobila, že dvě třetiny obyvatel Gazy žijí v chudobě a nezaměstnanost dosahuje 45 %.

- Spojené státy vyjádřily hluboké zklamání nad Radou bezpečnosti OSN poté, co Rusko vetovalo její poslední návrh rezoluce, která potvrzuje právo Izraele na "kolektivní sebeobranu" a na "humanitární pauzu", která by umožnila přísun pomoci do Gazy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2618

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2023