NYT přiznal chybu ve zpravodajství o nemocnici v Gaze

24. 10. 2023

čas čtení 3 minuty
Deník New York Times ustoupil od svého původního zpravodajství o explozi, která minulý týden měla zabít stovky Palestinců v nemocnici v pásmu Gazy, a v poznámce redakce uvedl, že noviny "se příliš spoléhaly na tvrzení" militantní skupiny Hamás, upozorňuje Matt Berg.

Krátce poté, co v úterý otřásl nemocnicí al-Ahli mohutný výbuch, začalo ukazování prstem na její zdroj.

Hamás, který bojuje s Izraelem od svého překvapivého útoku na izraelské půdě 7. října, označil výbuch za "strašlivý masakr" a obvinil izraelskou vládu. Izrael však obvinil Islámský džihád, menší, radikálnější skupinu, která často spolupracuje s Hamásem.

Několik zpravodajských kanálů, včetně The Times, Reuters a The Associated Press, čelilo kritice za to, že v článcích a na sociálních sítích zveřejnily názory Hamásu. POLITICO nejprve zveřejnilo zprávu Associated Press o tom, že Hamás obviňuje Izrael, a pak článek rychle aktualizovalo, aby odrážel nové zprávy AP, že Izrael toto obvinění zpochybnil.

"Původní zprávy Timesů připisovaly tvrzení o izraelské odpovědnosti palestinským představitelům a poznamenaly, že izraelská armáda uvedla, že výbuch vyšetřuje," stojí v poznámce redakce Timesů zveřejněné v pondělí. Dřívější zpravodajství "se příliš spoléhalo na tvrzení Hamásu a nedávalo jasně najevo, že tato tvrzení nelze okamžitě ověřit".

Zpravodajství novin mělo podle poznámky jasný dopad: "Zpráva zanechala ve čtenářích nesprávný dojem o tom, co bylo známo a jak důvěryhodná zpráva byla."

Stále není jasné, jak přesně k výbuchu v nemocnici došlo, ale nezdá se, že by na vině byl Izrael.

Analýza agentury Associated Press zjistila, že raketa vypálená z palestinského území, která se ve vzduchu rozpadla, pravděpodobně dopadla na nemocnici a způsobila katastrofu. Prezident Joe Biden ve středu s odvoláním na americké zpravodajské služby řekl izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, že to vypadá, že "to udělal ten druhý tým".

"Zatímco pokračujeme ve shromažďování informací, naše současné hodnocení, založené na analýze snímků z nadhledu, odposlechů a informací z otevřených zdrojů, je, že Izrael není zodpovědný za včerejší výbuch v nemocnici v Gaze," uvedla po Bidenově prohlášení na Twitteru mluvčí Národní bezpečnostní rady Adrienne Watsonová.

Deník New York Times se zastavil před omluvou za své původní zpravodajství, ale uvedl, že redaktoři měli být opatrnější s tím, jak byl výbuch prezentován.

"Vzhledem k citlivé povaze zpráv během rozšiřujícího se konfliktu a prominentní propagaci, které se jim dostalo, měli redaktoři Times věnovat větší pozornost počáteční prezentaci a být explicitnější ohledně toho, jaké informace lze ověřit," uvádí se ve zprávě.

Celý článek v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
3878

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2023