Gaza: Za 24 hodin zabito 180 dětí. Po pondělním intenzivním izraelském bombardování jsou už poměry nevyslovitelně otřesné

24. 10. 2023

čas čtení 4 minuty
Podívejte se prosím na prvních pět minut této reportáže. A na fotografie z ní, uvedené níže. (JČ)
 
Moderátor Channel 4 News z Jeruzaléma, pondělí 19 hodin večer:

Izraelská armáda v pondělí večer uvedla, že odklad očekávané pozemní ofenzívy je způsoben strategickými úvahami a celou situací na Blízkém východě. Očekává se, že čtvrtý konvoj osmi nákladních vozidel bude vpuštěn do Gazy v pondělí večer. Přivezou další naléhavě potřebné potraviny, vodu a zdravotnické potřeby, ačkoli OSN uvedla, že bude mít problém pokračovat v distribuci zásob, pokud Izrael nezruší embargo i na dodávky pohonných hmot. Měli bychom vás upozornit, že v reportáži Kierana Moodyho jsou nesmírně znepokojivé scény.

Zase paradox: YouTube děsivé záběry blokuje pro nezletilé. To, že zaznamenávají varovnou skutečnost, ignoruje. Takže lidi mohou být zabíjeni, ale my se na to raději nemáme dívat. 


Reportér: Už dva týdny je  tohle v Gaze ráno. Kdy se zvuk zkázy opožďuje, ale stoupá a stoupá. Tohle  je to, co vidí  izraelská armáda. Izraelská armáda  zveřejnila tyto obrázky, když sdělila, že zasáhla více než 320 masových cílů za 24 hodin:




Tohle je to, co lidé vidí lidé v Gaze. Jen trosky na troskách. Ve městě Gaza na severu je dokonce i zeleň šedivá. Kdysi zde žilo přes 1 000 000 lidí, kterým izraelská vláda nařídila odejít na jih. To je ten důvod.




Podle ministerstva zdravotnictví řízeného Hamásem bylo za poslední den zabito více než 430 lidí. Někteří stále zůstávají. celé rodiny jako tato.

Nad uprchlickým táborem Džabalia stoupá dým. Přesto někteří běží vpřed blíž a blíž, šedivější a šedivější. Tato žena je vytažena ven. Dokáže se postavit, jakž takž.

Tento muž se dokáže  posadit, ale je nohy mu uvízly v troskách.


Ae po přežití přichází spěch za uzdravením. Tato dívka je celá od krve, a přesto má štěstí.



Za 24 hodin zahynulo 180 dětí. Ticho po bouři střel.


Tito tři malí sourozenci zemřeli v Chán Júnisu. 

Za nimi nesou jejich otce.


Celé rodiny mizí. Tady a tam, Al Pala. Patnáct členů jedné rodiny v jednom hrobě.


Dima Al Amdani byla jednou ze 17. Odjela z města Gazy, jak jí bylo řečeno, že musí, a dostala se do Chán Júnisu, ale minulý týden byl jejich dočasný úkryt zasažen bombou. Ze 17 členů rodiny zůstali jen čtyři. Přišla o rodiče a sedm sourozenců.


"Ukázali mi malou sestru. Je v prvním ročníku a ptali se mě, kdo to je? Nejdřív jsem ji nepoznala, protože měla na obličeji samé rány a popáleniny. Pak na rakev napsali její jméno. Nikdy by mě nenapadlo, že moje rodina takhle dopadne. Mám zlomené srdce."

Hamás tvrdí, že z více než 430 lidí, kteří zemřeli za poslední den, jich většina byla v jižní části Gazy.



"Bylo nám řečeno, že Chán Júnis má být bezpečným místem a všichni sem přišli ze severu. Ale bohužel včerejší noc byla zatím nejtěžší."


A tohle je  na samém jihu v Rafáhu přímo na hranici s Egyptem, kde i ti, kteří přežili, vypadají jako duchové. Izraelci říkají, že se řídí mezinárodním právem a přijímají opatření ke zmírnění civilních škod. 

Alespoň tu na jihu jsou lidé blíže místu, kam konečně přichází pomoc. Dnes tudy projel konvoj 28 nákladních aut. 

EU i OSN vyzvaly k přerušení války, aby mohlo projít více pomoci. 

Izrael tvrdí, že jde o první fázi jejich útoku. Stále je pravděpodobná pozemní invaze. 

Tanky zatím stojí nečinně na hranicích Gazy, ale dnes se objevily zprávy, že některé izraelské jednotky již vstoupily dovnitř, když se snažily získat informace o 222 rukojmích.

Izraelský armádní mluvčí: "Síly IDF dnes vnikly do Gazy v blízkosti hranic v rámci snahy připravit prostor pro útok v návaznosti na informace o pohřešovaných a unesených. Na vrcholu priority byl při jednom z náletů zabit bojovník IDF a tři byli zraněni. Jejich rodiny byly vyrozuměny."


Reportér: Před dnešním dnem tato mešita na severu Gazy sloužila 2 až 3 tisícům věřících. Podle Izraelců však sloužila jako základna pro plánování útoků. Mnozí obyvatelé Gazy doufají v příměří, v ukončení této války. Ale v tomto konfliktu i modlitby sotva přežily ostřelování.

0
Vytisknout
5101

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2023