Vizuální analýza AP: Zdá se, že smrtící výbuch v nemocnici pravděpodobně způsobila raketa z Gazy

24. 10. 2023

čas čtení 14 minut
V úterý krátce před sedmou hodinou večer salva raket rozzářila potemnělou oblohu nad Gazou. Videa, která analyzovala agentura Associated Press, ukazují, jak se jedna z nich odchýlila z kurzu, rozbila se ve vzduchu a poté se zřítila k zemi.

O několik vteřin později videa ukazují velkou explozi ve stejné oblasti – na místě, kde se nachází arabská nemocnice al-Ahli v Gaze.

Kdo nese vinu za ohnivou explozi, vyvolalo intenzivní debatu a ukazování prstem mezi izraelskou vládou a palestinskými militanty, což dále eskalovalo napětí v jejich dva týdny trvající válce.

Agentura AP analyzovala více než tucet videí z okamžiků před, během a po výbuchu v nemocnici, stejně jako satelitní snímky a fotografie. Analýza agentury AP ukazuje, že raketa, která se roztříštila ve vzduchu, byla odpálena z palestinského území a že výbuch v nemocnici byl s největší pravděpodobností způsoben tím, že část rakety dopadla na zem.

Nedostatek forenzních důkazů a obtížnost shromažďování tohoto materiálu na zemi uprostřed války znamená, že neexistuje žádný definitivní důkaz, že rozpad rakety a výbuch v nemocnici spolu souvisí. Hodnocení AP je však podporováno řadou odborníků se specializací na zpravodajství z otevřených zdrojů, geolokaci a raketovou techniku.

"Při absenci dalších důkazů by nejpravděpodobnějším scénářem bylo, že to byla raketa odpálená z Gazy, která selhala uprostřed letu a že omylem zasáhla nemocnici," řekl Henry Schlottman, bývalý zpravodajský analytik americké armády a expert na zpravodajství z otevřených zdrojů.

Co zjistila agentura AP

Pozkoumala více než tucet videí ze zpravodajství, bezpečnostních kamer a příspěvků na sociálních sítích a porovnala místa se satelitními snímky a fotografiemi z doby před výbuchem.

Klíčové video v analýze se objevilo krátce před 7. hodinou místního času, kdy arabskojazyčný zpravodajský kanál Al-Džazíra vysílal živé vysílání panoramatu města Gaza. Zatímco korespondent mluví, kamera se otáčí a přibližuje salvu raket vypálených z nedaleké oblasti.

Zdá se, že jedna z raket se odklání od ostatních, pryč od vzdálených světel Izraele a zpět k potemnělému městu Gaza, kde byla z velké části přerušena elektřina. Kamera sleduje světlo na konci rakety, jak se klene na obloze nahoru a doleva. Najednou se zdá, že se raketa roztříštila a zdá se, že se kus odlomil a spadl. Další úlomek prudce vystřelí nahoru a doprava, vzplane, než exploduje v záblesku podobném ohňostroji a zanechá za sebou krátkou stopu jisker.

V dálce je pak vidět na zemi malá exploze, následovaná o dvě sekundy později mnohem větším výbuchem blíže ke kameře. Roh titulku ve spodní části živého vysílání ukazuje 6:59 času v Gaze.

S využitím map a satelitních snímků byla AP schopna porovnat pohled na explozi z živé kamery Al-Džazíry s horním patrem budovy, kde sídlí kancelář Al-Džazíry v Gaze, která je méně než kilometr od arabské nemocnice al-Ahli. S použitím dalších budov viditelných na snímku byla AP schopna potvrdit, že větší exploze pozorovaná v 6:59 byla přesně ve směru nemocnice.

Druhé video, pořízené kamerou v Izraeli přesně ve stejnou dobu jako záběry Al-Džazíry a získané agenturou AP, ukazuje salvu nejméně 17 raket odpálených z Gazy, než velká exploze osvětlí horizont na palestinské straně hranice. Kamera je na budově v Netiv Ha'asara, izraelské komunitě jen pár kroků od hraniční zdi, a směřuje na jihozápad, což potvrzuje, že rakety a výbuchy byly ve směru na město Gaza.

Třetí video izraelské zpravodajské stanice Channel 12 – pořízené kamerou v horním patře budovy v Netivotu, městě asi 20 km jihovýchodně od nemocnice ve městě Gaza – také zachytilo salvu raket vypálených v 6:59.

Z Gazy bylo odpáleno několik raket, než se zdálo, že se jedna z nich rozpadla ve vzduchu asi tři sekundy před explozí v arabské nemocnici al-Ahli.

V 7:30, minutu po výbuchu, vojenské křídlo Hamásu Brigády al-Kásam v příspěvku na svém kanálu Telegram uvedly, že "vypálily na okupovaný Ašdod salvou raket". Ašdod je izraelské pobřežní město ležící severně od Gazy.

O několik minut později Islámský džihád, militantní skupina, která spolupracuje s Hamásem, také zveřejnila na Telegramu, že zahájila raketový útok na Tel Aviv v reakci na "masakr civilistů". Během následující hodiny se objevilo dalších pět příspěvků od militantních skupin oznamujících raketové útoky na Izrael.

Izraelská armáda opakovaně tvrdila, že nemocnici nezasáhla, a obvinila z toho zbloudilou raketu vypálenou z Gazy Islámským džihádem. Izraelské hodnocení, podpořené americkými zpravodajskými službami a prezidentem Bidenem, také uvedlo, že neexistuje jak velký kráter, tak rozsáhlé strukturální poškození, které by odpovídalo bombě svržené izraelským letadlem.

Hamás označuje izraelský příběh za "vykonstruovaný" a obviňuje Izrael, že potrestal nemocnici za to, že ignorovala varování k evakuaci o dva dny dříve, ačkoli nezveřejnil žádné důkazy, které by jeho tvrzení podpořily.

Mluvčí Hamásu Ghazi Hamad agentuře AP řekl, že skupina by uvítala, kdyby OSN vyšetřila příčinu výbuchu.

"Podívejte se na stupidní postoj, který zaujal prezident Spojených států amerických, který řekl: 'Souhlasím s izraelskou verzí', aniž by to jakkoli vyšetřoval," řekl Hamad. "Bohužel, západní svět je plný pokrytectví."

Experti SAYAP provedli vizuální analýzu půl tuctu expertů, kteří se shodli na tom, že nejpravděpodobnějším scénářem je raketa z Gazy, která se odchýlila a rozpadla se několik vteřin před explozí.

Andrea Richardsonová, odbornice na analýzu zpravodajských informací z otevřených zdrojů, která je konzultantkou Centra pro lidská práva na UC Berkeley School of Law, uvedla, že konkrétní orientační body viditelné na videích ukazují, kde byly rakety odpáleny.

"Z videozáznamů, které jsem viděl, je zcela jasné, že rakety přišly z Gazy," řekla Richardsonová, právnička v oblasti lidských práv a zkušená vyšetřovatelka válečných zločinů, která pracovala na Blízkém východě. Dodala, že načasování startů raket, exploze a první zprávy o tom, že nemocnice byla zasažena, také potvrzují sled událostí.

I když jsou stále potenciálně smrtící, výbušné hlavice nesené podomácku vyrobenými raketami používanými militanty v Gaze mohou být relativně malé ve srovnání s municí používanou velkými armádami, jako jsou USA a Rusko. Vzhledem k tomu, že hranice a přístavy Gazy jsou v posledním desetiletí blokovány, militanti často staví rakety a odpalují trubice uvnitř Gazy za použití jakýchkoli součástek a materiálů, které se jim podaří získat, včetně podzemního vodovodního potrubí.

Justin Crump, bývalý důstojník britské armády a zpravodajský poradce, řekl, že míra selhání takových podomácku vyrobených raket je vysoká.

"Můžete vidět, že to zjevně selhává za letu, točí se to a rozpadá se, a dopady na zemi následují," řekl Crump, generální ředitel Sibylline, strategické poradenské firmy se sídlem v Londýně. "Nejpravděpodobnějším vysvětlením je, že šlo o tragickou nehodu."

Takový scénář se odehrál loni, kdy rakety odpálené Islámským džihádem selhaly a zabily nejméně tucet obyvatel Gazy. Agentura AP v té době uvedla, že živé televizní záběry ukázaly, jak rakety militantů dopadají v hustě zalidněných obytných čtvrtích.

Třísekundové lapání po dechu

Otázka, kdo je na vině, se zaměřuje na třísekundovou mezeru mezi explozivním rozpadem rakety na obloze a explozí na zemi v arabské nemocnici al-Ahli, a na to, zda jsou tyto dvě události propojeny, zejména proto, že se nezdá, že by videa analyzovaná agenturou AP ukazovala stopu světla, které by následovalo raketu k zemi.

Externí experti uvedli, že není možné s absolutní jistotou vyloučit, že starty raket, ke kterým došlo v blízkosti nemocnice, a načasování exploze o několik sekund později jsou jen náhodné. Zároveň však poznamenali, že neexistují žádné důkazy, které by tento scénář podporovaly.

Richardsonová řekla, že časová razítka na videích ukazujících odpálení raket z Gazy, poruchu ve vzduchu a velkou explozi, která zasáhla nemocnici v rozmezí několika sekund, poskytují logický řetězec událostí.

"Neuvěřitelně krátký časový rámec," řekla.

Zpravodajský analytik Schlottman řekl, že nejpravděpodobnějším scénářem zůstává, že šlo o raketu militantů, která měla nějakou poruchu uprostřed letu a pak dopadla na nemocnici.

"Máme video, kdy došlo k explozi a jediná raketa, která je na tom videu vidět, byla ta, která měla tak trochu rozcházející se trajektorii," řekl. "Nemůžeme vyloučit ani jiné scénáře... Ukazuje na to právě to, co máme k dispozici."

Důkazy na zemi

10 minut poté, co bylo v úterý večer na videu zachyceno několik raketových odpálení z Gazy, se na sociálních sítích začaly objevovat příspěvky. Agentura AP ověřila video pořízené z balkonu poblíž nemocnice, které ukazuje okamžik nárazu s hlasitým svištivým zvukem následovaným obrovskou ohnivou koulí a zvukem mohutné exploze. Agentuře AP se nepodařilo najít žádné vizuální důkazy, které by podpořily spekulace, že výbuch byl vyvolán bombou v autě nebo jiným podobným zařízením.

"Ach Bože! Ach Bože!" zvolá mužský hlas v arabštině. "Nemocnice!" ozve se druhý mužský hlas.

Další videa a fotografie, které agentura AP prozkoumala, ukazují explozi na centrálním parkovišti a nádvoří nemocnice, kam se ukryli civilisté poté, co jim byl nařízen příkaz k evakuaci města. Některé záběry ukazují hořící auta a více než tucet mrtvých těl, včetně dětí.

Fotografie agentury AP pořízené ráno po úterní explozi neukázaly žádné důkazy o velkém kráteru na místě dopadu, který by odpovídal bombě podobné těm, které svrhla izraelská letadla při jiných nedávných útocích. Nemocniční budovy obklopující venkovní prostor v centru výbuchu stále stály a nezdálo se, že by utrpěly významné strukturální poškození.

Malý kráter vyfotografovaný na nemocničním parkovišti se zdál být asi metr široký, což naznačuje, že se jedná o zařízení s mnohem menším výbušným nákladem než bomba. Zatímco rozsáhlý izraelský arzenál zahrnuje menší rakety, které mohou být odpáleny z vrtulníků a dronů, v úterý večer se neobjevily žádné veřejné důkazy o takových raketových útocích v oblasti kolem arabské nemocnice al-Ahli.

David Shank, plukovník americké armády ve výslužbě a expert na vojenské rakety a střely, řekl, že velká ohnivá koule zachycená na videu v nemocnici by mohla být potenciálně vysvětlena skutečností, že nefunkční raketa dopadla předčasně a byla stále plná pohonných látek. Toto vysoce těkavé palivo se pak při dopadu na zem vznítilo, což vyvolalo velkou explozi, ale zanechalo relativně malý kráter.

Po překvapivém útoku Hamásu na jižní Izrael ze 7. října, při kterém zahynulo 1 400 lidí a dalších 200 lidí bylo vzato jako rukojmí, izraelská armáda uvedla, že jen v prvním týdnu války shodila na Gazu více než 6 000 bomb.

Mluvčí Hamásu Hamad řekl, že izraelští představitelé vyhrožovali arabské nemocnici al-Ahli a dalším zdravotnickým zařízením a nařídili jejich evakuaci před smrtícím výbuchem. Argumentoval tím, že rakety patřící Hamásu a Islámskému džihádu by nebyly schopny způsobit takové škody.

Provozovatelé arabské nemocnice Al-Ahli na svých webových stránkách uvedli, že Izrael zasáhl rakovinové centrum tři dny před smrtícím výbuchem, přičemž zanechal díru ve vnější zdi a nevybuchlý dělostřelecký granát vedle ultrazvukového přístroje.

Na sociálních sítích se ve dnech po výbuchu objevila spekulace, že rozpad rakety a explozi na zemi způsobil izraelský obranný systém Iron Dome, který je určen k sestřelování takových raket z oblohy.

Izrael uvedl, že nepoužívá svůj systém Iron Dome v Gaze, ale k ničení raket přilétajících do izraelského vzdušného prostoru.

Experti také poznamenali, že několik videí z doby výbuchu v nemocnici neukázalo žádné viditelné důkazy o tom, že by rakety Iron Dome byly odpáleny z Izraele do vzdušného prostoru nad Gazou.

John Erath, ředitel Centra pro kontrolu zbrojení a expert na protiraketovou obranu, řekl, že i když by mohlo být technicky možné, aby Iron Dome zasáhl raketu nad Gazou, v tomto případě by to bylo nepravděpodobné, protože projektil byl velmi brzy na své letové dráze – stále na cestě vzhůru – a systém je navržen tak, aby zasáhl pouze projektily, o kterých určí, že jsou na dráze letu do obydlené části Izraele.

"Neříkám, že je to nemožné," řekl Erath. "Ale na základě toho, jak systém funguje, je to nepravděpodobné."

Expert na rakety Shank dodal: "Nezaútočí na cíl, pokud to nebude mít dopad na kritický majetek, jako je populační oblast, možná elektrická síť, možná vojenská základna."

"Je technicky navržen tak, aby vystřelil co nejlépe, což mu dává nejvyšší pravděpodobnost zničení," řekl. "A pro Iron Dome... to není nad Gazou."

Celý článek v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1990

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2023