Plynová válka s Evropou bude letos stát ruský rozpočet 28 miliard dolarů

12. 7. 2023

čas čtení 3 minuty
Neúspěšný pokus "zmrazit Evropu" s cílem získat od Západu ústupky ohledně Ukrajiny způsobil vážné trauma ruskému rozpočtu, který již trpí sankcemi a rekordními výdaji na válku s Ukrajinou.

Kvůli ztrátě evropského trhu s plynem, kam před válkou šlo téměř 80 % vývozu Gazpromu, přijde federální ministerstvo financí v roce 2023 o daňové příjmy ve výši 28 miliard dolarů, vypočítali analytici společnosti Vygon Consulting (jejich odhad cituje RIA Novosti).

Pokud jde o rubly při současném směnném kurzu, "plynová díra" ve vládních příjmech bude činit téměř 2,6 bilionu rublů - částku srovnatelnou s ročním rozpočtem státního zdravotnictví na povinné zdravotní pojištění (2,9 bilionu rublů) a osmkrát vyšší než rozpočty velkých regionů, jako jsou Novosibirsk nebo Nižnij Novgorod (o něco více než 300 miliard rublů).

Samotný Gazprom přijde oproti loňskému roku o tržby ve výši asi 90 miliard dolarů, odhaduje Vygon Consulting.

Úřady mají v úmyslu kompenzovat výpadek rozpočtových příjmů dodávkami plynu do Číny a zvýšením daňového zatížení Gazpromu, připomíná Maria Belova, ředitelka výzkumu ve společnosti Vygon Consulting.

Plynovodem Síla Sibiře však bude do Číny čerpáno pouze 22 miliard metrů krychlových – osmkrát méně, než získávala Evropská unie před válkou (170-180 miliard metrů krychlových v letech 2017-2019), a dodatečné daně z plynu pokryjí méně než čtvrtinu příjmů ztracených na evropském trhu. Letos je Gazpromu nařízeno platit 50 miliard rublů měsíčně za dodatečnou daň z těžby nerostných surovin (NPDI) - celkem 600 miliard rublů ročně.

Podle agentury Reuters Gazprom v první polovině roku 2023 pumpoval do Evropy pouze 12,1 miliardy metrů krychlových plynu, a pokud bude tempo vývozu pokračovat, jeho roční objem - asi 24 miliard metrů krychlových - bude nejnižší za téměř půl století.

Pro srovnání: V roce 1975 činil objem vývozu ze SSSR na evropský trh 19,3 miliardy metrů krychlových ročně a v roce 1980, po uzavření významného kontraktu s Německem, již 54,8 miliardy. Rozpočtové příjmy z vývozu plynu se v lednu až červnu zhroutily o 80 % na 241 miliard rublů, i když o rok dříve překročily 1,1 bilionu.

"Gazprom pravděpodobně navždy ztratil dvě třetiny svého kdysi lukrativního evropského exportu," říká analytik BCS Ronald Smith. Připomíná, že kromě ztráty příjmů čelila společnost vlně žalob od evropských zákazníků, kteří požadovali více než 15 miliard dolarů jako kompenzaci za porušení smluv.

Aby kompenzovaly Gazpromu ztrátu příjmů, připravují úřady prudký nárůst cen plynu v Rusku - o 16 % v letech 2024-2025, navíc k indexaci o 8,5 % v roce 2022. To však poskytne Gazpromu pouze 25 miliard rublů, odhadují ekonomové.

Zdroj v ruštině: ZDE

3
Vytisknout
3758

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2023