Kazetová munice z USA dorazila na Ukrajinu

14. 7. 2023

čas čtení 2 minuty
 
Kontejnery, které se otevírají ve vzduchu a rozsévají desítky smrtících náloží, jsou zakázány ve 120 zemích, ale ne v USA, na Ukrajině nebo v Rusku

Kazetová munice dodaná Spojenými státy nyní dorazila na Ukrajinu, potvrdil ve čtvrtek Pentagon

 
USA považují tyto kontejnery, které se otevírají ve vzduchu a vypouštějí desítky menších náloží, za způsob, jak Kyjivu dodat kriticky potřebnou munici, která mu pomůže posílit ofenzivu a prorazit ruské frontové linie. Představitelé USA o této ožehavé otázce debatovali několik měsíců, než minulý týden prezident Joe Biden učinil konečné rozhodnutí.


Američtí představitelé uvedli, že Spojené státy pošlou verzi munice, která má sníženou "míru nefunkčnosti", což znamená, že menší počet submunice nevybuchne. Tyto nevybuchlé náboje, které často zamořují bojiště a obydlené civilní oblasti, způsobují nechtěná úmrtí. Američtí představitelé uvedli, že Washington poskytne tisíce těchto nábojů, ale neuvedli žádné konkrétní počty.

Generálporučík Douglas Sims, operační velitel sboru náčelníků štábů, ve čtvrtek novinářům řekl, že "kazetová munice byla v tuto chvíli na Ukrajinu skutečně dodána". Nebylo však jasné, zda ji ukrajinské jednotky již použily.

Organizace na ochranu lidských práv Bidenovo rozhodnutí kritizovaly a upozornily, že podle organizace Cluster Munition Monitor bylo v roce 2021 touto zbraní na celém světě zabito nebo zraněno nejméně 149 civilistů.

Biden označil rozhodnutí o poskytnutí těchto projektilů za "velmi složité" s odkazem na to, že zabíjejí civilisty. Více než 120 zemí světa - nikoli však USA, Rusko nebo Ukrajina - podepsalo mezinárodní úmluvu zakazující výrobu kazetové munice a odrazující od jejího používání.

Moskva i Kyjiv tuto munici během války nasadily a ukrajinští regionální představitelé pravidelně obviňovali ruské síly, že ji používají k útokům na civilisty.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu poděkoval Bidenovi za americkou vojenskou pomoc a uvedl, že dodávky kontroverzní kazetové munice pomohou Ukrajině v boji proti Rusku. Oba se setkali během summitu NATO v Litvě, kde západní země nově přislíbily zbraně a munici pro boj s ruskou invazí.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3758

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2023