Ozbrojené síly Ukrajiny v prvních dnech protiofenzívy ztratily pětinu vojenské techniky vyčleněné k protiútoku

17. 7. 2023

čas čtení 2 minuty
Během prvních dvou týdnů protiofenzívy ukrajinských ozbrojených sil bylo poškozeno nebo zničeno až 20 % vojenského vybavení poslaného na bojiště, uvedli američtí a evropští představitelé. Mezi ztrátami byla západní bojová vozidla, na která Kyjiv spoléhal.

Postupem času ztráty klesly na zhruba 10 %. To bylo způsobeno změnou ukrajinské taktiky, aktivnějším používáním dělostřelectva a raket dlouhého doletu k vyčerpání ruských sil. Ztráty se však také snížily v důsledku zpomalení protiofenzívy.

Minulý týden ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přiznal zpomalení operací. Obvinil z toho nedostatek vybavení a munice a vyzval západní spojence, aby urychlili tempo dodávek. Američtí představitelé později uvedli, že Ukrajinci se opět pohybují, ale opatrněji, obratněji se vyhýbají minovým polím a vyhodnocují rizika pro život. Řekli, že s příchodem kazetové munice ze Spojených států by se tempo postupu ukrajinské armády mohlo zvýšit.

Problémy nastávají na polích na jižní Ukrajině, kde bojová vozidla pěchoty Bradley každý den narážejí na protitankové miny, podle vojáků, kteří v těchto vozidlech bojovali. Současně Bradley úspěšně dokončila část své práce: Jejich pancíř poskytoval dobrou ochranu většině vojáků, kteří úspěšně překročili minová pole.

Velitel Ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj vyjádřil zklamání, že Ukrajina bojuje bez stíhaček F-16. Spojené státy souhlasily s výcvikem ukrajinských pilotů, ale nebudou je dodávat nejméně několik měsíců. To učinilo ukrajinskou armádu zranitelnou ruskými vrtulníky a dělostřelectvem.

Vojenští analytici varovali, že je příliš brzy na vyvozování definitivních závěrů o protiofenzívě. Camille Gran, expert na obranu v Evropské radě pro zahraniční věci a bývalý zástupce generálního tajemníka NATO, poznamenal, že nedostatek vzdušné převahy a protivzdušné obrany znamená, že "počet obětí bude pravděpodobně vyšší než v jiných konvenčních konfliktech".

Údaje z Oryxu ukazují, že za celý červen ztratily ozbrojené síly Ukrajiny 24 tanků, včetně svých vlastních i dodaných západními spojenci. Deset z nich se ukázalo být německými leopardy. Výzkumníci poukazují na to, že 3. mechanizovaná brigáda Ukrajiny ztratila 30 % přijatých Leopardů, zatímco téměř všechny byly poškozeny v prvním týdnu bojů.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
7445

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2023