Británie se od úterka stává darebáckým státem, který porušuje mezinárodní právo

19. 7. 2023

čas čtení 6 minut
 

Dolní sněmovna v úterý 18. července 2023 schválila tzv. "zákon o nelegální migraci". Migrace není nelegální a Británie schválením tohoto zákona hrubě porušuje mezinárodní právo. Kdokoliv bude ustanovení těchto zákonů realizovat, porušuje zákon.

Tiskové prohlášení Úřadu OSN pro uprchlíky a Úřadu OSN pro lidská práva:

 Úřad OSN pro uprchlíky a Úřad OSN pro lidská práva varují před hlubokým dopadem na lidská práva a mezinárodní systém ochrany uprchlíků.
 
ŽENEVA - Návrh zákona o nelegální migraci, který nyní schválil parlament Spojeného království, je v rozporu se závazky země vyplývajícími z mezinárodního práva v oblasti lidských práv a uprchlictví a bude mít hluboké důsledky pro lidi, kteří potřebují mezinárodní ochranu, varovali dnes vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk a vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi.

 

Návrh zákona znemožňuje přístup k azylu ve Spojeném království všem, kteří přicházejí neregulérně a projíždějí - byť jen krátce - zemí, kde nebyli vystaveni pronásledování. Zakazuje jim předkládat žádosti o ochranu uprchlíků nebo jiná lidská práva bez ohledu na to, jak závažná je jejich situace. Kromě toho zákon požaduje jejich deportaci do jiné země, aniž by bylo zaručeno, že tam budou moci získat ochranu. Vytváří nové rozsáhlé pravomoci v oblasti zadržování s omezeným soudním dohledem.

"Spojené království po desetiletí poskytovalo útočiště osobám v nouzi v souladu se svými mezinárodními závazky - na tuto tradici je právem hrdé. Tato nová legislativa výrazně narušuje právní rámec, který tolik lidí chránil, a vystavuje uprchlíky vážným rizikům v rozporu s mezinárodním právem," řekl Grandi.

Návrh zákona odepírá přístup k ochraně ve Spojeném království všem, kteří spadají do jeho působnosti - včetně dětí bez doprovodu a odloučených dětí - bez ohledu na to, zda jim hrozí pronásledování, zda mohli být obětí porušování lidských práv nebo zda přežili obchodování s lidmi či novodobé otroctví a zda mohou mít další opodstatněné nároky podle mezinárodního práva v oblasti lidských práv a humanitárního práva.

"Provádění deportací za těchto okolností je v rozporu se zákazem navracení a kolektivního vyhošťování, právem na řádný proces, rodinný a soukromý život a zásadou nejlepšího zájmu dotčených dětí," uvedl vysoký komisař Türk.

Většina lidí prchajících před válkou a pronásledováním buď nemá formální doklady,   jako jsou pasy a víza, nebo k nim nemá přístup. Bezpečné a "legální" cesty jsou pro ně dostupné jen zřídka. Úmluva o právním postavení uprchlíků z roku 1951 výslovně uznává, že uprchlíci mohou být nuceni vstoupit do země azylu nelegálně.

Při neexistenci životaschopných dohod o vyhoštění se třetími zeměmi nebo bez dostatečných operačních kapacit pro vyhoštění velkého počtu žadatelů o azyl lze očekávat, že tisíce osob zůstanou ve Spojeném království na neurčito v nejisté právní situaci.

Právní předpisy zhorší již tak zranitelnou situaci osob, které přicházejí do Spojeného království nelegálně, drasticky omezí výkon jejich lidských práv a vystaví je riziku zadržení a nouze.  

V důsledku toho jsou ohrožena jejich práva na zdraví, přiměřenou životní úroveň a práci, což je vystavuje riziku vykořisťování a zneužívání.

"Kromě toho, že tento návrh zákona vyvolává velmi vážné právní obavy z mezinárodního hlediska, vytváří znepokojivý precedens pro rušení povinností souvisejících s azylem, který mohou být v pokušení následovat i další země, včetně evropských, což může mít nepříznivý dopad na mezinárodní systém ochrany uprchlíků a lidských práv jako celek," varoval Türk.

"UNHCR sdílí obavy britské vlády ohledně počtu žadatelů o azyl, kteří se uchylují k nebezpečným cestám přes kanál La Manche. Vítáme současné úsilí o zefektivnění fungování stávajícího azylového systému prostřednictvím rychlého, spravedlivého a účinného vyřizování případů, které umožní integraci osob, u nichž bylo zjištěno, že potřebují mezinárodní ochranu, a rychlý návrat domů těch, kteří nemají právní důvod k pobytu. Tento pokrok bude bohužel novými právními předpisy výrazně narušen. Klíčová je rovněž spolupráce s evropskými a dalšími partnery na trasách, kterými se uprchlíci a migranti pohybují," řekl Grandi.

Všichni, kdo opouštějí zemi svého původu, aby hledali bezpečí a ochranu jinde, mají nárok na plné respektování svých lidských práv a důstojnosti, a to bez ohledu na svůj právní status, způsob příchodu nebo jiné rozdíly.

"Spojené království se dlouhodobě zavazuje k dodržování mezinárodních lidských práv a uprchlického práva. Dnes je takového pevného závazku zapotřebí více než kdy jindy," zdůraznil šéf OSN pro lidská práva.

"Naléhavě vyzývám vládu Spojeného království, aby tento závazek k lidským právům obnovila tím, že tento zákon zruší a zajistí, aby byla respektována, chráněna a naplňována práva všech migrantů, uprchlíků a žadatelů o azyl bez rozdílu. To by mělo zahrnovat úsilí o zaručení rychlého a spravedlivého vyřizování žádostí o azyl a lidských práv, zlepšení podmínek přijímání a zvýšení dostupnosti a přístupnosti bezpečných cest pro pravidelnou migraci," uvedl Türk.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3327

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2023