Summit NATO ve Vilniusu: Náznaky nové studené války

19. 7. 2023

čas čtení 14 minut
Summit ve Vilniusu, svolaný hlavami států a vlád zemí NATO na 11. a 12. července 2023, byl zakončen vydáním rozsáhlého komuniké. Tento dokument se odlišuje od typického prohlášení summitu a slouží spíše jako strategická cestovní mapa, která nastiňuje budoucí směřování NATO ve stále se vyvíjejícím světovém řádu, píše Hasim Turker.

Komuniké, podrobně napsané ve výkladu klíčových politických směrů a strategických iniciativ, shrnuje kolektivní vizi členů NATO. Vzhledem k jeho hloubce a rozsahu se tato esej zaměří na hlavní body, které podtrhují významný posun v úloze a strategickém postavení NATO.

Dokument signalizuje příchod nové studené války, což naznačuje posun v globální mocenské dynamice, kdy se NATO staví proti strategickým konkurentům, zejména Rusku a Číně. Navíc rozšiřuje tradiční pojetí bezpečnosti tak, aby zahrnovalo globální společné statky, včetně oceánů, vesmíru, technologií a kyberprostoru.

Komuniké z vilniuského summitu, které bylo zveřejněno 11. července 2023, ohlašuje novou epochu v mezinárodní politice. Tato éra, i když odráží minulou rivalitu, je formována současnou realitou. Následná analýza rozebírá hlavní body komuniké a jejich důsledky pro tuto vznikající novou studenou válku.

Vývoj NATO a nástup nové studené války

NATO, založené na sdílených hodnotách osobní svobody, lidských práv, demokracie a právního státu, bylo původně vytvořeno jako obranná aliance proti Sovětskému svazu. Postupem času muselo NATO nově definovat svou roli v rychle se vyvíjejícím světovém řádu, zejména v období po studené válce. Toto období zpochybnilo identitu a účel NATO ve světě, který se jako by posunul za bipolární mocenskou dynamiku studené války.

Komuniké z vilniuského summitu popisuje NATO jako "jedinečné, zásadní a nepostradatelné transatlantické fórum pro konzultace, koordinaci a jednání ve všech záležitostech týkajících se naší individuální a kolektivní bezpečnosti". Toto mocné potvrzení podtrhuje ústřední roli NATO při zachování míru a stability kolem Atlantiku. Dále zdůrazňuje závazek NATO bránit jeden druhého a každý centimetr spojeneckého území za všech okolností, a tím zajistit ochranu miliardy svých občanů a zajistit svobodu a demokracii.

Komuniké však odhaluje významný posun ve strategické perspektivě NATO. Aliance již není pouze obranným subjektem, ale staví se do pozice proaktivní síly připravené čelit vznikajícím výzvám ve stále více multipolárním světě. Komuniké zdůrazňuje přechod k širší definici bezpečnosti, která zahrnuje globální společné statky - oceány, vesmír, technologie a kyberprostor.

Dokument uznává, že geopolitická krajina se vyvinula, a uznává opětovný vznik velmocenského soupeření a strategického soupeření, připomínajícího dynamiku éry studené války. Nicméně tato nová studená válka, jak naznačuje komuniké, je odlišná ve své multidimenzionalitě a složitosti. Neomezuje se na tradiční vojenské a geopolitické soupeření, ale rozšiřuje se i na technologické, ekonomické a ideologické oblasti.

Komuniké ze summitu ve Vilniusu tak představuje milník na evoluční cestě NATO, označující úsvit nové éry studené války. V tomto kontextu se NATO jeví jako klíčový hráč, který se orientuje ve složitosti této nové strategické krajiny a posiluje svůj závazek ke kolektivní obraně a zároveň se přizpůsobuje novým skutečnostem.

Rozšíření o globální statky

Dokument shrnuje ambiciózní vizi NATO jako globálního hráče, připravujícího se na konfrontaci se strategickými konkurenty a potenciálními protivníky, zejména s Ruskem a Čínou. Tento postoj připravenosti Aliance spolupracovat s těmito globálními mocnostmi v mnoha dimenzích svědčí o počátku nové studené války.

Jednou z klíčových dimenzí zdůrazněných v komuniké jsou globální společné statky, doména, která tradičně zahrnuje oblasti mimo národní jurisdikci, jako je volné moře, atmosféra, vesmír a kyberprostor. Tyto oblasti jsou v posledních letech stále více zpochybňovány kvůli technologickému pokroku a měnícím se geopolitickým zájmům.

Podle komuniké "odstrašující a obranný postoj NATO je založen na vhodné kombinaci jaderných, konvenčních a protiraketových obranných schopností, doplněných vesmírnými, kybernetickými a námořními schopnostmi". To naznačuje významné rozšíření strategického zaměření NATO nad rámec jeho konvenčních kompetencí a rozšíření do sfér vesmíru, kyberprostoru a námořní oblasti.

Komuniké zdůrazňuje význam námořní oblasti a uvádí, že "(oceány a moře) jsou zásadní pro ochranu globálních společných statků a zvýšení naší odolnosti". To zdůrazňuje uznání strategického významu oceánů a moří ze strany NATO a jeho připravenost chránit a bránit své zájmy v těchto oblastech.

Dokument dále uznává výzvy, které představují nové oblasti vesmíru a kyberprostoru. Komuniké uvádí, že "vesmír je stále více spornou doménou, vyznačující se nezodpovědným chováním, škodlivými aktivitami a růstem protikosmických kapacit potenciálních protivníků a strategických konkurentů NATO" a že "kyberprostor je neustále zpochybňován, protože aktéři hrozeb se stále více snaží destabilizovat Alianci pomocí škodlivých kybernetických aktivit a kampaní".

Jak uvádí komuniké: "Spojenci jsou odhodláni dodržovat mezinárodní právo a budeme i nadále podporovat mezinárodní úsilí o snížení vesmírných hrozeb prosazováním norem, pravidel a principů odpovědného chování." To představuje závazek NATO zajistit v těchto globálních veřejných statcích řád založený na pravidlech, i když se připravuje na obranu svých zájmů v těchto oblastech.

Zaměření komuniké na globální společné statky podtrhuje uznání vyvíjející se povahy bezpečnostních hrozeb NATO a jeho odhodlání jim čelit. Tato připravenost rozšířit své strategické zaměření mimo své tradiční oblasti podtrhuje vznik nové studené války, charakterizované multidimenzionální soutěží a soupeřením v různých oblastech. Jak NATO prochází tímto novým prostředím, principy kolektivní obrany a sdílených hodnot zůstávají v jeho jádru a řídí jeho přístup k těmto novým úkolům.

Bezpečnostní dilema a nová studená válka

Transformace NATO, jak je nastíněna v komuniké z Vilniuského summitu, znamená reakci na vnímané hrozby, především ze strany Ruska a Číny. Komuniké zdůrazňuje expanzi NATO do nových oblastí spolu s jeho strategickou orientací na tyto dvě globální mocnosti.

Prohlášení, že "společně tato skupina plánů významně zlepší naši schopnost a připravenost odstrašit a bránit se proti jakýmkoli hrozbám, a to i v krátké nebo žádné lhůtě, a zajistí včasné posílení všech spojenců v souladu s naším třistašedesátistupňovým přístupem", signalizuje připravenost Aliance čelit hrozbám z jakéhokoli směru. To naznačuje zvýšený pocit ostražitosti a eskalující cyklus napětí, zejména s Ruskem a Čínou.

Komuniké se nevyhýbá zdůraznění výzev, které představují Rusko a Čína. Výslovně odsuzuje údajné pozastavení platnosti nové smlouvy START ze strany Ruska a jeho nedodržování právně závazných závazků vyplývajících ze smlouvy. Uznává rovněž systémové výzvy, které Čína představuje pro euroatlantickou bezpečnost. Tato prohlášení odrážejí obavy NATO z asertivních postojů Ruska a Číny.

V tomto kontextu strategická rozhodnutí a akce NATO pravděpodobně vyvolají reciproční reakce Ruska a Číny, eskalují napětí a posílí narativ nové studené války. Důraz na připravenost NATO čelit hrozbám a jeho závazek ke kolektivní obraně podtrhuje tuto vyvíjející se dynamiku.

Komuniké však také zdůrazňuje význam kontroly zbrojení, odzbrojení a nešíření zbraní. Bere na vědomí, že toto úsilí, zaměřené na dosažení bezpečnostních cílů NATO a zajištění strategické stability, bude brát v úvahu převládající bezpečnostní prostředí a bezpečnost všech spojenců. To naznačuje, že zatímco NATO je připraveno na eskalaci napětí, snaží se to také vyvážit diplomatickými opatřeními a dodržováním mezinárodních norem.

Ideologické základy rodící se nové studené války

Ideologické základy NATO, podtržené neochvějnou oddaností demokracii a právnímu státu, jsou klíčovým prvkem, který se odráží v komuniké ze summitu ve Vilniusu. Tato oddanost sdíleným demokratickým principům nejen sjednocuje Alianci, ale také silně ovlivňuje její strategickou pozici v globálním prostředí.

Na samém počátku komuniké pevně prosazuje sdílené hodnoty Aliance, když uvádí: "Jako hlavy států a vlád Severoatlantické aliance jsme se my, vázáni společnými principy lidských práv, demokracie, svobody jednotlivce a právního státu, sešli ve Vilniusu uprostřed probíhajícího konfliktu na evropském kontinentu. Naším cílem je znovu potvrdit naše neochvějné transatlantické pouto, jednotu, soudržnost a solidaritu v klíčovém okamžiku pro naši bezpečnost a globální mír a stabilitu." Toto prohlášení podtrhuje oddanost NATO svým základním demokratickým ideálům a jeho odhodlání podporovat tyto zásady tváří v tvář sílícím výzvám.

Nástup Číny jako strategického protivníka tvoří významnou stránku tohoto ideologického soupeření. Komuniké uvádí: "Ambice a donucovací politika formulované Čínskou lidovou republikou (ČLR) představují výzvu pro naši bezpečnost, zájmy a hodnoty." Odlišná politická ideologie Číny a její asertivní globální postoj představují kontrapunkt k demokratickému étosu NATO, čímž dodávají ideologický rozměr rozvíjející se nové studené válce.

Komuniké dále zdůrazňuje závazek NATO zajistit, aby vývoj a aplikace nových technologií byly v souladu s jeho demokratickými hodnotami. Uvádí: "V našem společném úsilí o přijetí a integraci nových technologií spolupracujeme se soukromým sektorem, chráníme naše inovační ekosystémy, utváříme zásady odpovědného používání a zajišťujeme, aby toto úsilí odráželo naše demokratické hodnoty a dodržování lidských práv." Toto prohlášení podtrhuje odhodlání NATO chránit demokratické hodnoty tváří v tvář technologickému pokroku.

Komuniké z vilniuského summitu v podstatě osvětluje ideologický aspekt vznikající nové studené války. V době, kdy NATO prochází úkoly této nové éry, poskytuje jeho oddanost demokratickým hodnotám a vládě zákona určující rámec pro jeho strategický přístup.

Závěr

Komuniké ze summitu ve Vilniusu osvětluje měnící se dynamiku globální politiky a adaptabilitu NATO v reakci na tyto změny. Uprostřed rychlého technologického pokroku, multidimenzionálních hrozeb a nástupu nových strategických konkurentů, jako jsou Rusko a Čína, je komuniké svědectvím o příchodu nové studené války. Není to jen vojenský nebo územní konflikt, ale vrstvený souboj moci, vlivu a ideologie.

Jak uvádí komuniké, NATO, původně defenzivní aliance, se odváží překročit svou konvenční roli, aby čelilo těmto vznikajícím výzvám. Tento posun není pouhou reakcí na vzestup strategických konkurentů, ale také potvrzením závazku Aliance vůči jejím základním principům osobní svobody, lidských práv, demokracie a právního státu. Opakované zdůrazňování těchto sdílených hodnot v celém dokumentu podtrhuje jejich vedoucí roli ve strategickém vývoji NATO v éře nové studené války.

Jedním z pozoruhodných aspektů tohoto vývoje je rozšíření NATO do sféry globálních veřejných statků, včetně oceánů, vesmíru, technologií a kyberprostoru. Komuniké podtrhuje připravenost NATO rozšířit své strategické zaměření mimo své tradiční oblasti, čímž demonstruje odhodlání Aliance proniknout do hranic založených na smlouvách. Tato připravenost hájit své zájmy v globálních veřejných statcích signalizuje nástup nové studené války, charakterizované multidimenzionální konkurencí napříč různými oblastmi. Jak NATO prochází tímto novým prostředím, principy kolektivní obrany a sdílených hodnot nadále řídí jeho přístup.

Jak Aliance prochází touto spletitou krajinou, její závazek ke kolektivní obraně, sdíleným hodnotám a přizpůsobivosti zůstává pevný. Komuniké uznává úkoly a nejistoty, které leží před námi, ale zároveň zdůrazňuje připravenost NATO těmto úkolům čelit. Uvádí: "My, hlavy států a vlád Severoatlantické aliance, jsme jednotní v našem závazku a odhodlání zvítězit nad jakýmkoli agresorem a bránit každý centimetr spojeneckého území."

Dokument rovněž zdůrazňuje význam strategické spolupráce a spolupráce při řešení společných bezpečnostních zájmů. Znovu potvrzuje závazek NATO spolupracovat s mezinárodními subjekty, partnerskými státy a dalšími zainteresovanými stranami na posílení euroatlantické bezpečnosti. Závazek Aliance k široké agendě lidské bezpečnosti, včetně rovnosti pohlaví a principů agendy Ženy, mír a bezpečnost, také ukazuje její komplexní přístup k bezpečnosti v nové éře studené války.

Závěrem lze říci, že komuniké z vilniuského summitu slouží jako svědectví o strategickém vývoji NATO a připravenosti orientovat se ve složitosti nové studené války. Zdůrazňuje závazek Aliance ke kolektivní obraně, sdíleným demokratickým hodnotám a přizpůsobivosti tváří v tvář vyvíjejícím se výzvám. Se vstupem do éry nové studené války poskytuje komuniké itinerář pro strategický přístup NATO v této nové éře, potvrzující jeho roli klíčového hráče v globální bezpečnosti a jeho ochotu rozšířit svůj vliv za své tradiční hranice.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
3646

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2023