Ruská agrese na Ukrajině: 18 zraněných při útoku na přístavní město Mykolajiv; Oděsa terčem útoku již třetí noc

20. 7. 2023

čas čtení 7 minut
 

Pět dětí mezi zraněnými v přístavním městě na jihu země; Oděsa se stala terčem třetího nočního úderu, podle armády jsou dvě děti hospitalizovány

- Po ruském úderu na Mykolajiv jsou hlášena úmrtí, sděluje armáda




Po ruských úderech na přístavní město Mykolajiv jsou hlášena úmrtí, uvedla ukrajinská armáda a místní gubernátor.

Při útoku bylo zasaženo centrum města a zapálena garáž a třípatrová obytná budova, uvedl gubernátor Vitalij Kim na Telegramu. Devět lidí bylo zraněno, včetně pěti dětí, uvedl Kim a později dodal, že "jsou i mrtví".

Dva lidé byli po úderech na Oděsu rovněž hospitalizováni, uvedla armáda. Černomořský přístav již prožil dvě noci ruského bombardování poté, co Moskva oznámila, že odstupuje od dohody, která umožňovala vývoz ukrajinského obilí přes ukrajinské černomořské přístavy.

Již dříve armáda varovala, že obě města jsou cílem protilodních střel Kh-22.

 

- Úřady na Krymu, který Rusko  anektovalo od Ukrajiny v roce 2014, vyhlásily v oblasti, kterou zasáhl dron, výjimečný stav.


- Suspilne, ukrajinská státní televizní stanice, nabízí tento souhrn nočních zpráv z Ukrajiny.

    V noci Ruská federace odpálila nad Ukrajinou sedm řízených střel Onyx, čtyři řízené střely Kh-22, tři řízené střely Kalibr, pět řízených střel Iskander-K a devatenáct bezpilotních letounů Shahed. Síly protivzdušné obrany sestřelily dva Kalibry, tři Iskandery a 13 bezpilotních letounů.

    V Mykolajivu zasáhly třípatrovou budovu, část budovy byla zničena a pokračují tam v odklízení trosek. Ve městě byly poškozeny obytné budovy a asi 15 garáží. V současné době je známo 19 obětí, dvě z nich jsou hospitalizovány, včetně dítěte.

    V Oděse byli kvůli raketovému útoku zraněni čtyři lidé, další člověk může být pod troskami, uvedl starosta Truchanov. Ve městě byla zničena administrativní budova a domy byly poškozeny tlakovou vlnou. V regionu byly zasaženy sklady.

    V Sumách dron zasáhl budovu dětského tábora na okraji města, zraněná žena byla ošetřena na místě. V Černihivské oblasti drony zasáhly obytné budovy, počet obětí se upřesňuje.

    Chersonská a Dněpropetrovská oblast byly pod palbou i v noci. Byly poškozeny obytné budovy a objekt infrastruktury. Oběti na životech nejsou hlášeny.

- Rusko je zodpovědné za velkou celosvětovou krizi v zásobování potravinami, uvedl ve čtvrtek šéf zahraniční politiky Evropské unie Josep Borrell, několik dní poté, co Kreml oznámil, že pozastaví dohodu o vývozu ukrajinského obilí přes Černé moře.

Borrell také obvinil Rusko z úmyslného útoku na skladovací zařízení na obilí v jižním přístavním městě Oděsa, což podle něj potravinovou krizi ještě prohloubí.

- Poradce ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na Twitteru opět apeloval na zpřísnění sankcí proti Rusku a na větší dodávky protivzdušné obrany pro Ukrajinu:

    Musíme se sjednotit proti ruskému zlu. Ruská ekonomika by měla utrpět zničující sankční úder, vojensko-průmyslový komplex by měl být omezen ve své schopnosti vyrábět zbraně a Ukrajina by měla dostat více zbraní pro obranu oblohy a útočné akce.


- Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že nyní bude ke všem lodím směřujícím do ukrajinských přístavů přistupovat jako k potenciálním přepravcům vojenského nákladu
.

    Řada námořních oblastí v severozápadní a jihovýchodní části mezinárodních vod Černého moře byla prohlášena za dočasně nebezpečné pro plavbu. Předepsaným způsobem byla vydána příslušná informační upozornění o zrušení bezpečnostních záruk pro námořníky.

- Policie v Oděse oznámila uzavření některých silnic v souvislosti s odstraňováním následků nočního útoku na město,
informuje Suspilne.

- Ukrajinská armáda v noci na dnešek sestřelila pět řízených střel a 13 útočných dronů, které ruské síly odpálily na jihu Mykolajivské a Oděské oblasti, informovala agentura Reuters s odvoláním na kyjevské letectvo.


Uvedla, že Rusko vypálilo celkem 19 řízených střel a 19 bezpilotních letounů, ale neupřesnila, kde přesně ostatní zasáhly.


- Dnes bude zákonnost britského sankčního režimu zavedeného po ruské invazi na Ukrajinu čelit největší právní zkoušce, oligarcha ze sovětské éry a spojenec Romana Abramoviče požádá soud o vydání svého majetku, který zahrnuje dvě soukromá letadla.

Případ miliardáře a ropného podnikatele Eugena Švidlera následuje po podobných soudnbích akcích oligarchů, které se nyní dostávají k soudům v Evropě, kde funguje samostatný, ale podobný sankční režim.

V sázce je majetek v hodnotě miliard liber, jehož část chce Západ odčerpat, aby pomohl financovat obnovu Ukrajiny.

Švidlerova žádost o uvolnění jeho majetku je prvním případem, který se dostal k britskému Nejvyššímu soudu a týká se fyzické osoby. Pokud uspěje, čeká na projednání řada dalších případů.

- Rusko pravděpodobně učinilo rozhodnutí odstoupit od dohody o dodávkách obilí do Černého moře "již před nějakou dobou, protože se rozhodlo, že dohoda již neslouží jeho zájmům"
, uvedlo britské ministerstvo obrany ve své nejnovější zpravodajské zprávě o válce.

    Rusko to maskovalo dezinformacemi a tvrdilo, že důvodem jeho odstoupení jsou naopak obavy z ohrožení civilních lodí ukrajinskými minami a že Ukrajina obilný koridor využívala k vojenským účelům, aniž by pro tato tvrzení poskytlo důkazy.

Dodala, že ruská černomořská flotila (BSF) nyní pravděpodobně převezme aktivnější úlohu při narušování jakéhokoli pokračujícího obchodu.

Blokádní operace BSF však budou ohroženy ukrajinskými hladinovými drony a řízenými střelami pobřežní obrany.



Podrobnosti v angličtině 



1
Vytisknout
3012

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2023