Hic Rhodus, hic salta

24. 7. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty
Tohle znamená v latině: ukaž, co umíš! Výrok je z Ezopovy bajky. Chvástal vypráví, jaké neuvěřitelné skutky se mu podařilo udělat v cizině. Na ostrově Rhodu prý skočil tak daleko, jak by žádný jiný člověk nedokázal. Jeden z okolostojících na to reagoval velmi prostě: tak si představ, že je zde Rhodos, a ukaž nám, kam doskočíš.

Dnešní katastrofické požáry v jižní Evropě, včetně toho v Řecku, nám kladou podobnou otázku. V Česku se vážně mluví o tom, že zde budeme mít brzy subtropické počasí, velké sucho a horko. Přesouvají se k nám dříve nevídané teplomilné organismy. Někteří lidé se z toho dokonce i těší. Někteří lidé zase chápou problém změny klimatu jako regionální přípravu na subtropy: uděláme více vodních ploch, zadržování deště atd. Nic nepochopili.



 Jaké asi bude klima v jižní Evropě, pokud u nás budou subtropy? Peklo. Peklo, které se začíná vynořovat už v těchto letech. Vážně si myslíme, že my budeme mít ve svých subtropech idylu s nádržkami na dešťovku a dole pod námi bude peklo? Afrika, Indie, Blízký východ… to, co vidíme na Rhodosu, může v příštích dekádách vyhánět miliardy lidi z jejich domovů. Ale už dnes se naši turisté mohou vracet z jižní Evropy se zkušeností, která reálně ukazuje, co to je ta změna klimatu.

Stačí se dívat na televizní dokumenty Sira Davida Attenborougha, aby člověk měl reálnou představu o dávno probíhající globální katastrofě, jejíž součástí je tání ledovců, extrémní klimatické jevy nebo okyselování a oteplování oceánů. Je to kolosální změna, která probíhá desítky let, rozjetý vlak, jenž nebude možno zastavit z roku na rok, z dekády na dekádu, pokud vůbec. Drastické snížení obsahu oxidu uhličitého je jedinou možností, jak zmírnit pravděpodobnost těch úplně nejhorších scénářů za 30-50 let.

Když prezident Bush v prosinci 1989 navrhoval sovětskému vůdci Gorbačovovi oblasti možné spolupráce mezi oběma zeměmi, byl na seznamu také boj s klimatickou změnou. Co jsme od té doby udělali? Hic Rhodus, hic salta. Tváří v tvář blížícímu se peklu nám Rhodos dává jasnou zprávu: ukažte, co umíte, slova nestačí.

3
Vytisknout
5981

Diskuse

Obsah vydání | 27. 7. 2023