Pochopil Írán Bidenův vzkaz ohledně Ruska?

26. 7. 2023

čas čtení 4 minuty
Pozorovatelé informují o interních debatách v islámské republice ohledně dodávek dronů, píše Andrew Parasiliti.

Ředitel CIA William Burns varoval před bezpečnostními vazbami mezi Íránem a Ruskem, zejména pokud by Rusko poskytlo Íránu bojová letadla. Varování přichází v době, kdy USA nasadily expediční jednotku námořní pěchoty, stíhačky F-16 a F-35 a raketový torpédoborec do Perského zálivu, jak hlásí Jared Szuba.

V reakci na to generálmajor Mohammad Bagheri, náčelník štábu íránských ozbrojených sil, řekl: "Dosáhli jsme udržitelného a účinného odstrašení, abychom se vyhnuli vojenskému úderu," jak uvedl náš korespondent v Teheránu.

Kromě zvýšené palebné síly americký prezident Joe Biden před schůzkou v Bílém domě se svým izraelským protějškem Isaacem Herzogem znovu potvrdil, že mezi americkou administrativou a izraelskou vládou nepanuje jasno ohledně zabránění Íránu ve vývoji jaderné zbraně, jak uvádí Rina Basist.

"Americký závazek vůči Izraeli je pevný a je železný, a my jsme také odhodláni zajistit, aby Írán nikdy nezískal jaderné zbraně," řekl Biden.

S krachem rozhovorů o revidovaném Společném komplexním akčním plánu (JCPOA) neboli jaderné dohodě s Íránem krouží Bidenova administrativa a Írán kolem nepsaného srozumnění, že Írán omezí limity obohacování uranu a zůstane pod prahem zbrojení a vrátí se k plné bezpečnostní spolupráci s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE) výměnou za určité zmírnění sankcí a uvolnění sankcí v hodnotě miliard dolarů.

USA také očekávají, že milice podporované Íránem zastaví útoky na americký personál a základny v Iráku a Sýrii.

Burnsovy poznámky o íránsko-ruské "obousměrné ulici" signalizují prioritu, kterou USA a EU přikládají Ukrajině. Ta by mohla pohořet v říjnu, odkdy JCPOA vyzývá ke zrušení omezení OSN na íránský výzkum, vývoj a výrobu balistických raket a na dovoz a vývoz technologií souvisejících s raketami a drony. Írán měl také předložit parlamentu k ratifikaci "dodatkový protokol", který MAAE umožňuje podrobnější inspekci a monitorování jeho jaderných programů.

Vzhledem k tomu, že se nestane ani jedno, to, co JCPOA nazvala přechodným dnem, může být nakonec formálním oznámením konce dohody, která byla mrtvá po celé měsíce - a jinak měla skončit v roce 2025.

USA a EU se chtějí vyhnout říjnovému zúčtování nebo hrozbě okamžitých sankcí na základě JCPOA tím, že v nadcházejících měsících udrží tlak na Írán, aby omezil své dodávky ozbrojených bezpilotních letounů do Ruska pro válku na Ukrajině (Írán tyto dodávky popírá).

Evropská unie uvedla, že vytvořila "nový rámec pro restriktivní opatření", aby zakázala vývoz komponentů pro bezpilotní letouny z EU do Íránu pro ruskou válku proti Ukrajině a na podporu syrské vlády.

Vysoký íránský představitel řekl v únoru Al-Monitoru, že Teherán zváží oddělené rozhovory s Kyjivem a Bruselem o roli Íránu v ukrajinském konfliktu, ale odlišné od jaderných rozhovorů.

Burnsovy poznámky naznačují, že Írán možná pochopil zprávu o Rusku.

"Máme... viditelné náznaky – a některé z nich byly veřejné – kde íránské vedení váhalo s dodávkami balistických raket Rusům... částečně proto, že se obávají nejen naší reakce, ale i evropské reakce," řekl Burns v Aspenu.

Burnsův britský protějšek Richard Moore z britské Senior Intelligence Service (MI6) uvedl, že íránské poskytování bezpilotních letounů Rusku "vyvolalo vnitřní spory na nejvyšší úrovni režimu v Teheránu".

Cesta k dohodě s Íránem po JCPOA se mohla dále zkomplikovat zprávou, že v Íránu je zadržován čtvrtý americký občan, jak několik zdrojů potvrdilo Elizabeth Hagedornové. Írán stále zadržuje tři íránské Američany - jsou to Siamak Namazi, Emad Shargi a Morad Tahbaz - na základě obvinění, o nichž američtí představitelé říkají, že jsou nepodložená, jak hlásí Hagedornová.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
3640

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2023