Colours of Ostrava: Deník N konstruuje nesmysl

23. 7. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Včera jsme s Filip Ryba Tylš probrali výzkum psychedelik, ketaminovou terapii, nutnost dekriminalizace a další souvislosti tématu. Lidi si neměli kam sednout a publikum bylo velmi poučené. Filip sklidil za svůj perfektní výstup zasloužené ovace. Hezká ilustrace toho, jak smysluplnost prosperuje pouze tam, kde je dostatek poznání a pochopení. Jinak jsem celé čtyři dny na festivalu, v zázemí i během programu, nezaznamenal žádnou změnu oproti minulosti. 

Festival Colours of Ostrava byl a je reprezentantem respektu k diverzitě, místem, kde dostává důležitý prostor obhajoba lidských práv. S tímto étosem festival vznikl, vyvíjel se a stále na něm staví, zejména v rámci diskusní platformy Meltingpot, na jejímž programu se několik let také podílím. 

Mrzí mě, že došlo k chybě a že si někteří brigádníci u vstupních bran vysvětlili instrukci o nepřípustnosti “rasistické, hanlivé nebo vulgární symboliky odporující dobrým mravům” mylně jako restrikci symbolů duhy a odporu proti Putinovi. 

Ještě víc mě ale mrzí, že Deník N se v současnosti snaží vehementně dokázat, že skandizující pojetí, s jakým celou věc pojal, je na místě. Není. Je to s ohledem na kontext festivalu, jeho záměr i jeho efekt krajně nespravedlivé. 

Navazující hluboké rozhořčení digitálního davu, jenž je citlivý v otázce obhajoby lidských práv, je reakcí na vzniklé simulakrální monstrum, ne na skutečnost. Věřím ale, že až přijede Filip Titlbach na Colours a Meltingpot příště, a já doufám, že přijede, bude opět pozorný a k tématu se vrátí.

2
Vytisknout
3813

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2023