Zpráva: Klasický britský tank studené války je možná na cestě na Ukrajinu

21. 7. 2023

čas čtení 4 minuty
Během rozkvětu studené války byl Chieftain nejlépe obrněným a vyzbrojeným tankem na světě a zprávy říkají, že modernizované verze mohou mířit na Ukrajinu. Pokud ano, Kyjiv bude chtít modernizaci motoru, píše Stefan Koršak.

Nezveřejněný počet britských tanků je renovován v britské opravně v rámci přípravy na použití v boji na Ukrajině, uvedly ukrajinské zprávy ve středu 19. července.

Ukrajinský vojenský reportér Roman Bočkala zveřejnil video a snímky, které ukazují jeden z tanků navržených v roce 1970 v britském údržbářském závodě. Ve videu řekl, že "britští přátelé" a "dobrovolníci" opravují vozidlo a že potenciálně bude k dispozici "mnohem více" zakonzervovaných Chieftainů pro polní použití ozbrojenými silami Ukrajiny (AFU).

Bočkala naznačil, ale neřekl přímo, že tank nebo tanky byly čerpány ze soukromých nevládních zásob. Obrázky zveřejněné Bočkalou ukázaly jeden tank Chieftain s oprýskanou barvou, skvrnami rzi a dalšími známkami dlouhodobého venkovního skladování. AFU nakonec po opravách obdrží několik tanků Chieftain, řekl.

Chieftainy byli nasazeny především Británií, Jordánskem, Kuvajtem, Íránem a Irákem. V roce 1980 byl považován za jeden z nejlepších tanků na světě, zejména kvůli své drážkované 120 mm hlavní zbrani, která byla schopna vyřadit jakékoliv nepřátelské vozidlo na vzdálenost až 3 km.

Pozdější vylepšení tanku zahrnovalo dodatečnou montáž vylepšeného pancíře "Stillbrew", který poskytoval zvýšenou ochranu proti palebné síle potenciálních protivníků. Chieftain byl vyřazen britskou armádou na počátku roku 2000, aby uvolnil cestu pro tank Challenger nové generace.

Slabinou Chieftainu byl příliš komplikovaný šestiválcový dvanáctipístový dvoudobý vznětový motor navržený Rolls Roycem, který byl náchylný k přehřátí a poruchám. Jeho údržba byla považována za obzvláště obtížnou, protože mnoho jeho spotřebních dílů bylo nepřístupných a skryto hluboko v motorovém prostoru. Vyžadovalo to demontáž celé motorové sady, což byl proces, který vyžadoval tým zkušených mechaniků na celý den, aby provedl i drobné opravy.

Mezi tehdejšími britskými operátory byl běžný vtip, že tank Chieftain je nejlepším bojovým vozidlem na světě, pokud se porouchá přesně tam, kde je to na bojišti potřeba.

Více než 30 let po práci na Chieftainech jeden mechanik v důchodu vzpomínal v komentáři pro Kyiv Post: "Vzpomínám si, že tankoví VM (mechanici vozidel) byli neustále pokryti olejem a navždy proklínali Chieftaina. Modlil jsem se, abych nikdy nebyl poslán k tankovému pluku."

Bočkalovo video ukázalo raný model Chieftainu, který postrádal upgrade Stillbrew a chybně identifikoval vozidlo jako Challenger 1. Motorový prostor Chieftaina byl na videu otevřený, kde je slyšet mechanika mluvícího anglicky s jižanským přízvukem.

Jordánská verze Chieftainu byla vybavena spolehlivější pohonnou jednotkou Perkins Engines, kterou britská armáda později použila v následujícím tanku Challenger. Podle otevřených zdrojů jordánská armáda zakonzervovala 300 tanků ze své flotily Chieftainů, které by se teoreticky mohly stát zdrojem tanků pro AFU. Amán obecně – ale ne vždy – hlasoval pro podporu Ukrajiny v rezolucích OSN o válce.

Nejsledovanější soukromě financovaná dodávka obrněných vozidel na Ukrajinu byla dokončena v květnu 2023 po inkasu ekvivalentu 6,37 milionu dolarů skupinou sociálních aktivistů vedenou vysoce postaveným ukrajinským hercem a televizním moderátorem Serhijem Pritulou. Tato iniciativa předala AFU asi stovku zastaralých, ale stále funkčních obrněných transportérů britské armády z období války o Falklandy, včetně úctyhodných vozidel Spartan a Bulldog.

V posledních měsících darovala Velká Británie AFU 28 svých špičkových tanků Challenger 2 jako mezivládní převod. Výcvik posádek byl v Anglii dokončen v květnu a podle prohlášení AFU budou tanky nasazeny u bojových jednotek, i když Kyjiv dosud nepřiznal, že by britské tanky během letní ofenzívy zapojil do skutečného boje. Podle většiny měřítek zůstává Challenger nejsilnějším obrněným vozidlem, které v současné době používá kterákoli strana v rusko-ukrajinské válce.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
3036

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2023