"Zničení třetího chrámu"? Apokalyptická občanská válka v Izraeli oslabuje stát i armádu

24. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

V pátek se v Izraeli rozpoutalo peklo, a to ještě větší než dříve. Izraelské noviny Arab 48 informovaly, že izraelské letectvo postihlo zemětřesení, když 1 142 záložníků zveřejnilo otevřený dopis, v němž se píše, že budou nuceni s velkou lítostí rezignovat, pokud současná vláda schválí svůj zákon o kastraci Nejvyššího soudu. Ztráta takového rozsahu, včetně 400 důkladně vycvičených pilotů stíhaček, by značně snížila vojenskou připravenost země. Někteří pochybují, zda izraelský model občanů-vojáků vůbec může přežít, píše Juan Cole.

Ve stejné době izraelští demonstranti uspořádali mohutný pochod na Jeruzalém.

Výbor parlamentu, ovládaný pravicovou koalicí, v níž jsou i vyslovení extremisté, informoval o článku nového zákona o soudnictví, který Nejvyššímu soudu odebírá pravomoc soudního přezkumu na základě toho, zda je zákon "rozumný" z hlediska základních izraelských zákonů týkajících se například lidské důstojnosti. Země nemá formální ústavu, ale některé zákony, týkající se lidských práv, byly brány jako základ pro zrušení následných právních předpisů, které jsou v rozporu se základními zákony. Odstranění pravomoci Nejvyššího soudu k soudnímu přezkumu by z Izraele učinilo „volenou diktaturu“, v níž by vládnoucí strana mohla přijímat zpátečnické zákony umožňující diskriminaci žen, křesťanů, muslimů, sekularistů a homosexuálů v souladu se zásadami izraelské náboženské pravice.

Nejvyšší soud také označil některé squatterské osady Izraelců na palestinské půdě na Západním břehu Jordánu za nezákonné, přičemž extremisté Bezalel Smotrich a Itamar Ben-Gvir chtějí zabránit tomu, aby soud takto rozhodoval i v budoucnu.

Očekává se, že vláda v pondělí kontroverzní zákon schválí, protože současná koalice k tomu má více než dost hlasů. Netanjahu je souzen za korupci a nová legislativa ho může zachránit před odsouzením.

Tisíce osob protestujících proti novému zákonu se tento týden pěšky vydaly z Tel Avivu do jeruzalémské čtvrti Givat Ram, kde zasedá Kneset. Zde o víkendu a v pondělí uspořádají velkou demonstraci proti přijetí zákona kastrujícího Nejvyšší soud. V pátek večer se skupina čítající asi 10 000 lidí zastavila 9 mil před Jeruzalémem, aby uspořádala páteční večerní bohoslužby.

Ačkoli demonstranti ani na chvíli nezablokovali hlavní silnici, ministr národní bezpečnosti Itamar Ben-Gvir, známý rasista a extremista, nařídil policejnímu šéfovi, aby ji vyklidil. Zdá se, že Ben-Gvir chce se sekulárními Židy zacházet spíše tak, jak se zachází s okupovanými Palestinci. Ukazuje se, že jakmile se jednou pustíte do okupace jiných lidí a zbavujete je jejich práv, nakonec se to metropoli vymstí.

Demonstranti vydali následující prohlášení:

"Vstupujeme do nejosudovějších dnů v dějinách státu. Jedná se o válku za nezávislost drtivé většiny občanů Izraele, vlastenců, kteří se vzdali všeho a již měsíce bojují za budoucnost liberální demokracie. Nacházíme se ve fázi před zničením třetího chrámu a vláda a její prezident musí vyslyšet volání lidu. Od sobotního večera budeme všichni v ulicích a jen pevným odporem zastavíme diktaturu."

Zmínka o zničení třetího chrámu má téměř apokalyptický tón. Šalamounův chrám, podle Bible centrum židovského kultu, byl zničen Babylóňany v roce 586 př. n. l.. Achaimenovská říše poté dobyla Blízký východ a povolila Židům návrat do Levanty. Tam postavili Druhý chrám. Ten byl zničen Římany v roce 70 n. l. Poté se judaismus vyvinul jako odlišný druh náboženství, který byl založen spíše v rozptýlených komunitách než kolem centrálního kultovního místa. Zničení obou staveb je v židovské tradici oplakáváno. Protestující říkají, že Izrael jako sekulární liberální demokracie fungoval tak trochu jako třetí chrám pro židovský národ a že Netanjahu a jeho kolegové nejsou o nic menší hrozbou, než byli Babyloňané a Římané.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0
Vytisknout
3143

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2023