Ruským soudům se nechce přiznávat chyby siloviků

17. 7. 2023

čas čtení 1 minuta
Rusové mají velmi málo zkušeností s případy, kdy soudy zjistí, že někdo z obviněných není vinen. A v průměrném ruském městě s 50 000 obyvateli se takové rozsudky objevují v průměru jednou za tři roky, upozorňuje Kirill Titajev.

Tato čísla odrážejí neochotu soudců přitahovat pozornost tím, že naznačí, že vyšetřovatelé nedokázali svůj případ prokázat. A znamenají také, že jen málo Rusů očekává cokoliv jiného než rozsudky o vině. A to je názor, který činí současný systém pro většinu populace přijatelnějším.

Arnold Chatčatuvo, vedoucí projektu Být přesný, varuje, že počet zproštění viny "není hlavním ukazatelem spravedlnosti soudního systému". Nejdůležitější je "motivace orgánů činných v trestním řízení... Ve "spravedlivém" systému je cílem všech potrestat viníky", ale v Rusku jde o to splnit statistickou kvótu přidělenou shora.

Jelena Jurišina, další specialistka na ruský právní systém, souhlasí. Říká, že "logika v Rusku není vázána na cíl potrestat viníky a obnovit spravedlnost." Místo toho je byrokratičtější a má zajistit, aby nikdo v justici nebyl na rozpacích kvůli zjištění, které naznačuje, že došlo k chybě.

Protože zbavení viny je tak zřídkavé, mnoho Rusů nevidí potřebu najímat si právníky. Ale to je chyba, říká Jurišina, protože právníci mohou předkládat důkazy i před tím, než se případ dostane k soudu, což může vést k jeho odložení nebo projednání materiálů u soudu, což zajistí mírnější trest.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3103

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2023