USA zvažují dodávky střel dlouhého doletu Ukrajině

14. 7. 2023

čas čtení 1 minuta
Až dosud Washington odmítal dodávat Kyjivu střely dlouhého doletu, které by mohly zasáhnout cíle hluboko za nepřátelskými liniemi, včetně ruského území. Ale Velká Británie a Francie již začaly dodávat tento typ zbraně. Proto mají Spojené státy stále méně důvodů k odmítání - a zdá se, že Bílý dům to chápe.

Spojené státy zvažují poskytnutí raket dlouhého doletu Ukrajině poté, co tak učinily Británie a Francie, řekl americký prezident Joe Biden ve středu večer na schůdcích letadla, kterým odletěl z Vilniusu do Helsinek po summitu NATO. Ukrajinci "již mají ekvivalent ATACMS," řekl s odkazem na americké taktické balistické rakety země-země s dosahem až 300 km.

Ukrajinská armáda již útočí na ruské pozice britskými střelami Storm Shadow. Dodávku jejich francouzského protějšku, střel SCALP, oznámil prezident Emmanuel Macron. Jsou schopny zasáhnout cíle ve vzdálenosti asi 250 km.

Rakety ATACMS, pokud jsou správně nakonfigurovány, mohou být odpalovány z raketových systémů HIMARS, které Ukrajina již má. Na konci června The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje uvedl, že Washington je blízko rozhodnutí předat tuto munici Kyjivu. Podle lidí obeznámených se situací zbývá počkat na Bidenův souhlas, ale Ukrajina již v tomto ohledu obdržela ze Spojených států "pozitivní signály".

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
3808

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2023