Británie: Protestující z hnutí Just Stop Oil narušili koncert BBC v londýnské koncertní síni Royal Albert Hall

15. 7. 2023

čas čtení 2 minuty
 

Dva demonstranti byli vyvedeni téměř okamžitě poté, co troubili na klaksony a házeli konfety na pódium.

 

Dva demonstranti z hnutí Just Stop Oil narušili zahajovací večer tradičního londýnského hudebního festivalu BBC Proms v Royal Albert Hall. Vběhli na pódium, rozhodili konfety a troubili.

Podle záběrů na sociálních sítích byla dvojice v pátek večer během několika okamžiků po rozvinutí oranžových transparentů odvedena z pódia.

Skupina klimatické kampaně napsala na Twitteru: "Dvojice odpálila konfetová děla a zatroubila na sirény. Požadovala, aby vláda Spojeného království okamžitě zastavila všechna nová povolení a licence na těžbu ropy a zemního plynu.




 

"Pokusili se promluvit k publiku, ale byli násilně vyvedeni."

Jednou z narušitelek pódia byla osmatřicetiletá Kate Loganová z Londýna. V citátech zveřejněných na twitterovém účtu Just Stop Oil uvedla:  "Před mnoha lety jsem zpívala s mládežnickým sborem v Albert Hall a nikdy by mě nenapadlo, že zde jednoho dne naruším představení, abych upozornila na planetární krizi, ve které se nacházíme.

"Ale právě k tomu to dospělo - naši politikové a tisk nás po desetiletí zklamávali a teď je na obyčejných lidech, aby požadovali potřebné změny."

Demonstrace se zúčastnila také 29letá Pia Bastideová, komunitní pracovnice z Londýna.

Řekla:  "Omlouvám se, že o tom mluvím, ale obvyklé postupy už nefungují. Tuto krizi už nemůžeme ignorovat,   když Evropu právě teď spalují extrémní teploty.

"Minulý týden generální tajemník OSN varoval, že klimatická krize se "vymkla kontrole". Odmítám se smířit s tím, že je moje budoucnost rozprodávána, jedna nová ropná licence za druhou, a nedělat nic."

Tři aktivisté hnutí Just Stop Oil také přerušili začátek pořadu The Last Leg na televizní stanici Channel 4, který se vysílá živě.

Podle záběrů zveřejněných na sociálních sítích protestující rozšířili  oranžové konfety a předali moderátorům Adamu Hillsovi, Alexi Brookerovi a Joshi Widdicombovi oranžové vesty Just Stop Oil, než je ochranka vyvedla.

Minulý měsíc protestující z hnutí Just Stop Oil přerušili představení během operního festivalu v Glyndebourne ve východním Sussexu,  vypouštěli třpytky z děla a troubili.

K narušení došlo během hraní Dialogues des Carmélites Francise Poulenca na festivalu nedaleko města Lewes.

V posledních týdnech protesty přerušily také Wimbledon, London Pride a kriketový zápas Ashes.

2
Vytisknout
3055

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2023