3330

Zemědělci a ekologové se musí pobít ve sněmovně s energetiky. To se ale v Čechách nikdy nestane

18. 7. 2023 / Oldřich Maděra

čas čtení 1 minuta

Francouzské jaderné elektrárny, které musely kvuli vedru snížit provoz, mají trochu jiný chladicí systém než české. Záleží na tom?

Odpovídá ing. Oldřich Maděra:

Ano, Francouzi mají průtočný systém, který ohřívá vodu v řece a my máme odparný, který ji odpařuje. Nicméně výsledek je stejný. Je to o tom, kolik se odpaří vody teplem z elektrárny. V tom mém předchozím článku jsem spočítal, že Dukovany a Temelín odpaří všechnu vodu v Lipně za tři roky. To je pro tak malou zemi s tak malým úhrnem srážek příliš mnoho. Již brzy zaschnou stovky hektarů půdy, protože nebude dost vody na závlahy. Hlavně, že Temelín a Dukovany pojedou přes léto na plný výkon.

Léta budou více a více kritická. Budou sušší a s vyššími teplotami. Pak tak malé řeky, jako je horní Vltava a Jihlava nebudou asi stačit gigantům, jako jsou Dukovany a Temelín. To jsem chtěl říct na prvním místě.

Dalším efektem je, že teplejší voda z řeky zvyšuje spotřebu chladící vody. Proto jsem říkal, ať změří teplotu vody. Je prý 23 stupňů. I to je již velmi blízko smrtelným hodnotám pro vše živé. Pokud navíc odeberu z řeky v létě třeba až polovinu vody, tak na dolním toku se vše udusí nedostatkem kyslíku způsobeným malým průtokem vody a dalším zvýšením její teploty. Vše je svázáno se vším.

To se musí zemědělci a ekologové pobít ve sněmovně s energetiky, aby bylo jasno, co je vyšší priorita. To se ale v Čechách nikdy nestane.

Mám 11 krásných projektů na obnovitelné zdroje. Nevím, kam dřív skočit. To mi připadá rozumnější než v Čechách házet hrách na zeď.

Požáry ve Španělsku a v Řecku. Globální oteplování se zhoršuje

18. 7. 2023

čas čtení 11 minut



Reportérka

Nemají jinou možnost než odejít, protože domovy a živobytí jsou ničeny před jejich očima. Tyto ohnivé scény se odehrávají jen 45 minut jižně od Atén. Koně jsou odváděni ze stájí. Lidé utíkají před nebezpečnými plameny, které zachvátily jejich čtvrť. Úřady jim dříve během dne posílaly textové zprávy, že místo, kde se nacházejí, již není bezpečné. Ve Španělsku je podobný obrázek, hasiči zde likvidují požár, aby ho zkrotili. Požár, kvůli kterému tisíce lidí uprchly z ostrova La Palma na Kanárských ostrovech a který za sebou zanechal zničené domy. Toto bývala kuchyně Alfonsa Ballestera. Jeho sporák  je sotva rozeznatelný.

Alfonso Ballestero

Řekl jsem své ženě, aby v klidu oblékla děti, že požáru bude trvat, než dorazí, ale po deseti vteřinách jsem jí musel říct, aby v případě potřeby popadla děti nahé. Oheň byl už tady. Musel jsem opustit dům, protože jsem nemohl dýchat. Nic jsem neviděl.

3330

Horký až vřelý pozdrav budovatelům českých a moravských jaderných elektráren

17. 7. 2023 / Oldřich Maděra

čas čtení 1 minuta

 Zasílám horký až vřelý pozdrav budovatelům nových českých a moravských jaderných elektráren, píše ing. Ondřich Maděra.

Poprosil bych je, zda by několik těchto aktivistů nestrčilo teploměry do spodní nádrže u Dukovan a do Vltavy v místech odběru chladicí vody pro JEDU a JETE. Veřejnost by určitě velmi zajímalo, zda teplota vody je nyní již 25˚C nebo ještě výš.

Pokud má Dunaj dnes 30˚C, tak máme ve střední Evropě opravdu dlouhodobý teplotní problém a Čechám a Moravě se zřejmě nevyhne. Minulý rok museli zastavit francouzské jádro a letos už i maďarské. 

Kdy zastavíme to české a moravské? Kdy se nám podaří v létě vypařit řeky Jihlavu a Horní Vltavu?

https://www.reuters.com/business/energy/hungary-nuclear-plant-cuts-output-because-warm-danube-waters-2023-07-14/  - Maďarská jaderná elektrárna snížila výkon v důsledku teplé vody v Dunaji

K tomu

https://blisty.cz/art/109412-dalsi-limitujici-faktor-rozvoje-jaderne-energetiky-voda.html

 

 16525

Skromnost jako grunt

18. 7. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty

Zničující vedra. I v oblasti ochrany životního prostředí je člověk často v zajetí provozní slepoty. Nota bene, když se jí zabývá celý život. Právě když jste v tom namočení celí, stále zvažujete, co je vlastně společným jmenovatelem většiny problémů. Co je základním kamenem, který, jsa vyvrácen, když se aspoň trochu srovná, bude většina věcí fungovat líp. Zdá se, že jde o PŘIMĚŘENOU SKROMNOST, ŠETRNOST. Řada lidí už tak dávno žije a ani je nenapadne něčím mrhat, pořizovat si zbytečnosti, často na to ani nemají prostředky.

"Zajímavý" ruský názor

18. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta

Absolutní sebeposedlost. Neschopnost vnímat, že Krym Rusko Ukrajině ukradlo a kerčský most je ilegální:

"Jsem osobně šokována brutalitou oněch nepokojných nacistů, a zejména Zelenského. Můj manžel a já jsme plánovali dovolenou na Krymu po dobu několika měsíců. Promysleli jsme všechno do posledního detailu. A teď nám říkají, abychom se nebáli a jeli přes Mariupol. No, ano, aby nás vyhodili do povětří na nějakém jiném mostě? Mnohokrát děkujeme Anglii, že naučila Ukrajince střílet na mosty jiných lidí. Budu se modlit, aby naučili Francii bombardovat mosty Britů."



Ruská agrese na Ukrajině: Moskva zahájila vlnu náletů, most na Krymu je po výbuchu částečně otevřen

18. 7. 2023

čas čtení 9 minut

- Rusko zahájilo údery na Ukrajině, v černomořském přístavu byl hlášen "poměrně vážný" požár

Rusko zahájilo sérii leteckých úderů po celé Ukrajině, včetně úderů na jižní přístavní města Oděsa a Mykolajiv, několik hodin poté, co oznámilo, že odstupuje od dohody o vývozu obilí, kterou uzavřela OSN a která umožňovala vývoz ukrajinských produktů přes Černé moře.

V jednom ze "zařízení" v Mykolajivu vypukl "poměrně vážný" požár, uvedl starosta Oleksandr Senkevič na Telegramu.

Protivzdušná obrana byla aktivována také v Oděse, kde Oleh Kiper, šéf vojenské správy regionu, uvedl, že systémy protivzdušné obrany odrazily několik vln útoků ruských dronů.

Ukrajinské letectvo rovněž varovalo před útoky dronů v Chersonské, Záporožské, Doněcké a Dněpropetrovské oblasti a před hrozbou útoků balistickými raketami v Poltavě, Čerkasech, Dněpropetrovsku, Charkově a Kirovohradě.

- Rusko v noci namířilo na černomořské přístavní město Oděsa několik vln bezpilotních letounů Šahed a šest řízených střel Kalibr, uvedlo ukrajinské operační velitelství "Jih", přičemž všechny byly sestřeleny protivzdušnou obranou.

Úlomky raket a dronů však zranily staršího muže a poškodily "zařízení přístavní infrastruktury" a několik soukromých domů, uvedlo v příspěvku na Facebooku.

V Mykolajivu byly sestřeleny čtyři bezpilotní letouny Shahed, ale jeden průmyslový objekt začal hořet, uvedla. K žádným obětem nedošlo.

Útok na jižní přístavní města přišel několik hodin poté, co Moskva oznámila, že odstupuje od dohody uzavřené OSN, která Ukrajině umožňovala bezpečný vývoz obilí přes černomořské přístavy.

- V Rusku už začínají hádky o tom, kdo ponese odpovědnost za útok na kerčský most:



O dvou pojetích víry v Boha

18. 7. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Uvědomil jsem si nedávno, že Bůh může být v reálném křesťanství chápán dvojím velmi, ba radikálně odlišným způsobem, z čehož plynou dalekosáhlé důsledky. Ačkoli evangelium líčí jako základní konflikt Krista s jeho protivníky problém pokrytectví, často se v běžné praxi křesťanů klade obrovský důraz na to, že člověk má být takový a takový, protože takového ho Bůh chce, a to bez ohledu na to, jaký ten člověk skutečně je.

 20461

Ruská agrese na Ukrajině: Putin prohlásil, že útok na krymský most byl "teroristickým činem", a uvedl, že Rusko připravuje reakci

18. 7. 2023

čas čtení 8 minut

 
Ruský prezident označil útok za "krutý a nesmyslný"


 
Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí prohlásil, že jeho ministerstvo obrany připravuje návrhy reakce na noční útok, který poškodil silniční most spojující Krym s jižním Ruskem a z něhož obvinil Ukrajinu.

Na závěr televizního setkání s celostátními a regionálními představiteli, jehož cílem bylo zhodnotit důsledky útoku, Putin označil útok za krutý a nesmyslný čin, neboť most podle něj nebyl již několik měsíců používán k zásobování ruských sil bojujících na Ukrajině, uvedla agentura Reuters.

Ukrajina se k odpovědnosti oficiálně nepřihlásila, ale místní média uvedla, že její bezpečnostní služby nasadily námořní drony.

-Fronta na přívoz z Rusy okupovaného Krymu:



Rozhovor Britských listů 612. Ohlédnutí za filmovým festivalem v Karlových Varech 2023

8. 7. 2023

čas čtení 18 minut

Doplnili jsme tento rozhovor jeho kompletním transkriptem, viz níže.






Dokumentaristka Dominika Švecová a Jan Čulík hovoří o tom, co viděli na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Přepis tohoto rozhovoru:

 

Dominika Švecová 

Vážení televizní diváci, zdravím vás z 57. ročníku mezinárodního filmového festivalu Z Karlových Vareů a pane Čulíku, co jste tady letos viděl za zajímavé filmy?


Jan Čulík

Tak, vážení televizní diváci, jedna věc mě jako každý rok fascinuje, ale letos mně to přišlo ještě daleko silnější. Víte, jak je ta Česká republika jazykově a vůbec kulturně do sebe uzavřená, Tak ty Karlovy Vary do ní vůbec nepatří, protože jak tady sedím v těch sálech a dívám se naa ty filmy, ten festival je neuvěřitelně kosmopolitní. Já už jsem se tady zmiňoval několikrát, že ti kurátoři, co vybírají ty filmy, jezdí po světových filmových festivalech a vybírají to nejlepší. A že ty filmy mimo soutěž jsou vlastně vždycky lepší - etos se to tak úplně nepotvrdilo - než ty všecky ostatní. A teď já přicházím do tohoto rozhovoru poněkud otřesen poté, co jsem viděl, prosím vás, súdánský film, dvouhodinový Na shledanou, Julie a nebudu vám říkat, o čem ten film je, ale říkal jsem si, sakra. proč jsou ty africké filmy tisíckrát lepší než ty filmy české? Proč ty české filmy jsou tak infantilní a proč ony nejsou schopny dát dohromady dramatický, nosný, sociálně významný příběh?


 20527

Sedm kaplí

18. 7. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 20 minut


Není žádným tajemstvím, že hlavní město České republiky Praha je považováno za největší památkovou rezervaci na světě, ale když se při svých poznávacích cestách světem zatouláte právě do tohoto města a ocitnete se na Loretánském náměstí na Hradčanech, a zaposloucháte se do nádherných tónů zdejší zvonkohry, která zní mezi osmou až osmnáctou hodinou každou celou hodinu, budete ohromeni nejen její krásnou melodií ale také jejím barokním exteriérem, který nabízí mnoho krás pro potěchu oka i duše, ale když vstoupíte do jejího překrásného interiéru a navštívíte zdejší Svatou chýši, také neuvidíte jen jejích sedm kaplí, ale chvíli postojíte na druhém místě, v němž podle Bible bydlela Panna Marie.

Extremní vedro po světě

17. 7. 2023

čas čtení 13 minut

Miliony lidí v Evropě, USA a Asii zasáhla velká vedra; Čína zaznamenala nejvyšší teplotu v historii

Španělsko:

Itálie se má připravit na nejintenzivnější vlnu veder "všech dob"; Sanbao v západní oblasti Sin-ťiang dosahuje teploty 52,2 °C.

    Miliony lidí v USA jsou varovány, očekává se  pokračování rekordních veder
    Jižní Evropa se připravuje na druhou vlnu vedra během jediného týdne

- Čína potvrdila rekordní teplotu 52,5C během víkendu.

Čína nyní potvrdila rekordní teplotu 52,2C  na severozápadě země během víkendu.

Meteorologická stanice ve vesnici Sanbao v oblasti Sin-ťiang "zaznamenala 16. července v 19:00 hodin nejvyšší teplotu 52,2C, čímž byl překonán historický teplotní rekord pro stejné období roku", uvedl Čínský meteorologický úřad ve svém prohlášení.

Předchozí rekord 50,6C byl podle prohlášení stanoven v červenci 2017.

Sanbao leží na okraji města Turpan, kde úřady nařídily dělníkům a studentům, aby zůstali doma, a nařídily speciálním vozidlům rozprašovat vodu na hlavních dopravních tepnách, uvedl meteorologický úřad.

Přízemní teploty v některých částech města Turpan v neděli dosáhly 80 °C, uvádí se v prohlášení.

Severní polokoule zažívá v posledních týdnech rekordní letní vedra, která podle vědců zhoršuje změna klimatu.

Čínské úřady varovaly před extrémním počasím a "četnými přírodními katastrofami".

 20505

Sechs Minister sagen nicht, was sie mit „dreister Lohnerhöhung“ machen - FOCUS online

18. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Vážený pane Čulíku,

němečtí ministři získají inflační prémii 3000 Euro. Většina z nich použije prémii na humanitární účely. Jen 6 z nich se k účelu využití nevyjádřilo, píše Milan Lelek z Německa a dodává:

Zdraví Vás důchodce, který se nedobrovolně vzdal 1000 Kč, aby nepoškodil zoufalé hospodářství české vlády.

Zhrzení ruští turisté se snaží utíkat z Krymu,. Jde to špatně

17. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

Co předpokládali, když si vyjeli na dovolenou na Krym uprostřed války?

Podle Google maps je dopravní zácpa Rusů prchajících z Krymu už dlouhá 25 km.


Ruské turistické  sociální sítě jsou plné panikařících Rusů, kteří nedostali vytouženou dovolenou
Některé z jejich příspěvků jsem přeložil níže, píše Andrej Geraščenko.

"Důležitá informace pro ty, kteří se chystají dostat z Krymu pozemní cestou. Nejdůležitější je zásobit se potřebným množstvím vody. Místní "podnikatelé" se rozhodli využít situace a ve snaze se obohatit zvýšili cenu 8-10krát!"

Ruská agrese na Ukrajině: Dva mrtví na kerčském mostě na Krym

17. 7. 2023

čas čtení 10 minut

- Na krymském mostě zahynuli dva lidé z ruské Belgorodské oblasti, matka a otec, a jejich dcera byla zraněna, uvedl gubernátor regionu na Telegramu.

"Všichni jsme viděli na internetu video poškozeného auta s bělogrodskou poznávací značkou," napsal Vjačeslav Gladkov.

"Dívka byla zraněná, středně těžce zraněná... Nejtěžší je, že zemřeli její rodiče, táta a máma."

Ruský kanál Šedá zóna, hojně sledovaný kanál na Telegramu napojený na žoldnéřskou skupinu Wagner, podle agentury Reuters informoval, že na mostě došlo ke dvěma úderům v 03:04 (0004 GMT) a 03:20 hodin.


Ruský nezávislý internetový deník The Insider dnes zveřejnil video, které ukazuje škody způsobené na mostě.


Jeden úsek vozovky se prohnul. V obou směrech je provoz vozidel zastaven. Záběry byly pořízeny ze sousedního železničního mostu, který je nepoškozený, a odvysílal je prokremelský kanál Krym 24.


- Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová uvedla následující, aniž by poskytla důkazy, které by tato tvrzení potvrdily:

Dnešní útok na krymský most provedl kyjevský režim. Tento režim je teroristický a má všechny znaky mezinárodní organizované zločinecké skupiny.

Rozhodnutí přijímají ukrajinští úředníci a armáda za přímé účasti amerických a britských zpravodajských služeb a politiků. USA a Velká Británie řídí teroristickou státní strukturu.


- Jeden z vysoce postavených ruských politiků prohlásil, že Rusko by ve světle útoku na most nemělo obnovit dohodu o dodávkách obilí do Černého moře.

Sergej Mironov, vůdce strany Spravedlivé Rusko v ruském parlamentu, podle agentury Reuters rovněž uvedl, že Moskva by měla odpovědět zničením ukrajinské infrastruktury.

"To je to, co musíme udělat, a ne diskutovat o dohodě o obilí, která pomáhá kyjevským vládcům a jejich západním pánům namastit si kapsy. Po dalším teroristickém útoku nemůže být žádná dohoda o obilí," uvedl na Telegramu.

Rusko před rokem souhlasilo s podpisem černomořské dohody o obilí, která Ukrajině umožnila navzdory válce obnovit přepravu potravin z jižních přístavů. Opakovaně však vyjádřilo pochybnosti, zda bude souhlasit s prodloužením této dohody, která  dnes vyprší.

Rusové bombardovali centrum Charkova několik hodin po předchozím smrtelném útoku

17. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

 
Nejnovější raketový útok je součástí série útoků, které začaly v neděli ve dvě hodiny ráno a při nichž byl hlášen jeden mrtvý a čtyři zranění

 
Rusko pokračuje v útoku na Charkov: v neděli večer byly v centrální čtvrti slyšet hlasité výbuchy, jen několik hodin poté, co byl při předchozím útoku zabit jeden člověk a čtyři zraněni.

 20526

Dali nám nové postroje

17. 7. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 10 minut

 

Aneb s Blažkem a Bendou na věčné časy

Dali nám nové postroje, ano, dali, a my, ano, my jsme, nepoučeni smutnou historií jsme si ty nové postroje rádi vzali. Nejenom vzali, my jsme si je dobrovolně navlékli, ohákli se a koukali se do zrcadel, jak jsme najednou hezcí a krásní v postrojích s falešnou třásní. Nevšiml si mnohý notuje si přitom mistra Kryla, že z postroje široce do modra zbyla opět ta prý poražená barva rudá. Co naplat, znovu jsme udělali historickou chybu, tak táhni a zaplať. První strana upletla bič, ta strana druhá zajistila vůz a saně a my oháknutí v nových starých slušivých postrojích, co nám dali a my vzali, táhneme ústřední výbor Oligopolu údolím stínů života. Jen ten směr zůstal stejný, stále východ, východní způsoby, životní prostředí na posledním místě a oligarchická cena lidského života s levnou smrtí pod vozem s polem poražených za saní a vozem.

Rozhovor Britských listů 610. Dokáže psychiatrie v ČR pomoci mladým lidem, kteří jsou po covidu v krizi?

23. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Ta krize je opravdu vážná, avšak jsou psychiatři a psychologové v ČR schopni s tím něco dělat? Psychiatrie je zanedbaná a psychiatři a psychologové se neshodnou, co vlastně dál dělat. Viz nedávná krize v psychiatrické nemocnici v Kroměříži, kde protestovali proti řediteli (který pak odstoupil) tamější odborníci. Napsali petici, která nebyla vyslyšela, a proto pak polovina primářů, většina atestovaných lékařů, někteří kliničtí psychologové a k nim se přidala i většina mladých lékařů podali výpovědi. O této problematice hovoří Jan Čulík s Davidem Ungerem, klinickým psychologem který nyní působí ve Zlíně.

Rozhovor Britských listů 608. Jakou roli hraje v ČR antikomunismus?

16. 6. 2023

čas čtení 15 minut



V souvislosti s nedávnou aférou v Pirátské straně, která nesmyslně vyhodila ze svého vedení jednu svou levicovější aktivistku, hovoří Bohumil Kartous s analytikem Matějem Metelcem o roli antikomunismu v české společnosti. Matěj Metelec argumentuje, že antikomunismus v ČR v podstatě skončil jako politická sila letos začátkem roku při volbě nového prezidenta, když byla většina českého národa ochotna zvolit prezidentem bývalé členy KSČ. Avšak přesto hraje určitou negativní roli v české společnosti i nadále.

Přepis rozhovoru:

 18211

Navrhují vyloučit Rusko z RB OSN. Precedent existuje, ale Ruska se netýká

17. 7. 2023

čas čtení 3 minuty

Na pozadí pokračující agrese proti Ukrajině západní politici a média stále častěji diskutují o možnosti vyloučení Ruska z Rady bezpečnosti OSN (kde je stálým členem s právem veta) - nebo dokonce z organizace jako celku. Současně existuje pouze jeden takový precedens - v roce 1971 byla z organizace vyloučena Čínská republika, lépe známá jako Tchaj-wan.

 19789

Rusku hrozí "administrativní krach"

17. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

Impéria se hroutí v historické perspektivě relativně rychle - buď v důsledku vnější porážky, nebo vnitřního administrativního kolapsu. První příčina je častěji diskutována, jako nyní v případě války na Ukrajině. Ale pravděpodobně bude mnohem méně hluboká než ta druhá, píše blogger El Murid.

30898

Ruským soudům se nechce přiznávat chyby siloviků

17. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

Rusové mají velmi málo zkušeností s případy, kdy soudy zjistí, že někdo z obviněných není vinen. A v průměrném ruském městě s 50 000 obyvateli se takové rozsudky objevují v průměru jednou za tři roky, upozorňuje Kirill Titajev.

 20053

Rusko: Čtyři mýty o pádu impéria

17. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

Ruští příznivci republiky a regionální skupiny, které chtějí, aby jejich vlast získala nezávislost a jejich děti mohly mít lepší budoucnost, spoléhají na čtyři základní mýty, píše Denis Sokolov.

26587

Stížnost

17. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

Vážený soudní exekutore, pane magistře Homolo a další zainteresovaní z EÚ Brno město, Exekutorské komory a České pošty,

již více než deset let chodí na adresu bytového družstva Mariánská 401 na Praze 4 v četných a pravidelných periodách poštovní exekutorské obsílky na jména Zdeněk Bíza a Ingrid Bízová. Tito lidé tu více než 10 let nebydlí, nemají tu pobyt a nejsou ani u nikoho hlášeni, nevyskytují se.

Děsivá vlna veder v Evropě - proti klimatické krizi neděláme nic

17. 7. 2023

čas čtení 9 minut


Moderátor Channel 4 News

Na kanárském ostrově La Palma zuří lesní požár, který se vymkl kontrole, zatímco úřady spěchaly skrze plameny evakuovat asi 4000 lidí.

Špamělka

Viděla jsem už mnoho požárů, ale žádný nebyl takový jako tento. Je to strašné. Hrozné.

Moderátor Channel 4 News

V noci jsou silnice ještě děsivější. Starosta říká, že mají za sebou podprůměrné srážky a nyní čelí v Evropě vlně spalujících veder, což je kombinace, která způsobuje apokalyptickou kulisu odrážející se na celém kontinentu. Teploty v neděli  v Řecku, Itálii a Španělsku dosáhly maximálně hodně přes 30 stupňů Celsia a na Kypru přes 40 stupňů. Akropole v Aténách byla o víkendu dočasně uzavřena, aby ochránila turisty před žhavým sluncem, zatímco italské úřady vydaly pro 15 měst včetně Říma a Florencie varování před extrémním zdravotním rizikem kvůli úmornému vedru.

 19475

Návrh zákona o uprchlících ve Spojeném království je odporný. Stejně jako krutost páchaná na uprchlických dětech

17. 7. 2023

čas čtení 6 minut


Dokonce i ti nejzarytější zastánci vlády se pozastavují nad tím, jak se tato britská vláda snaží odradit žadatele o azyl
 

'Jsem šestnáctiletý sirotek z africké země, který utekl před válkou a náboženským pronásledováním, a mám sourozence, který žije legálně ve Spojeném království. Jaká je pro mě bezpečná a legální cesta do Spojeného království?"

Na tuto otázku konzervativního poslance Tima Loughtona z listopadu loňského roku nedokázala britská ministryně vnitra Suella Bravermanová odpovědět. Jedním z mnoha problémů návrhu zákona o  migraci, který v současné době  prochází parlamentem, je, že na tuto otázku nenabízí žádnou odpověď, píše lord Alf Dubs, který přijel jako šestiletý český chlapec, ze Zlína do Británie jako dětský uprchlík před nacisty. Britským listům poskytl tento rozhovor:



Pro ty z nás, kteří v Horní sněmovně tento návrh zákona zkoumali, to byl velmi dlouhý týden. Úsilí britské vlády prosadit tento zákon znamenalo, že lordi zasedali do pozdních hodin, neboť v horní komoře parlamentu panuje silné odhodlání omezit extrémní a nerealizovatelné prvky návrhu tohoto zákona, kterých je mnoho.

 17360

Potravinový systém je na pokraji zhroucení, a tak se střetávají plutokraté s životem na Zemi.

18. 7. 2023

čas čtení 7 minut

 

Klimatický kolaps a ztráty úrody ohrožují naše přežití, ale ultrabohatí nacházejí stále kreativnější způsoby, jak udržet neměnný status quo



Podle vyhledávače zpráv Google se letos v britských médiích objevilo více než 10 000 článků o Phillipu Schofieldovi, britském televizním moderátorovi, který z televize odešel kvůli aféře s mladším kolegou. Google také zaznamenal celosvětově celkem pět zpráv o vědecké práci zveřejněné minulý týden, která ukazuje, že pravděpodobnost současných ztrát úrody v hlavních pěstitelských oblastech světa, způsobených klimatickým kolapsem, byla zřejmě nebezpečně podceněna. V mediálním světě, který by se nikdy neměl zaměňovat s reálným světem, jsou drby o celebritách tisíckrát důležitější než existenční rizika, upozorňuje George Monbiot.

 19935

Evropa se řítí doprava. Ale jak ukázala Británie, populistická vlna začne opadat

17. 7. 2023

čas čtení 5 minut

 

Od Rakouska po Itálii, od Švédska po Španělsko, krajní pravice získává půdu pod nohama. Lidé však nakonec budou chtít bezpečnost a spravedlnost, nikoliv regresivní politiku



Když španělský Vox s kořeny ve Frankově fašismu doufá v úspěch v nadcházejících volbách a opakuje to, čeho loni dosáhla Giorgia Meloniová, která má se svými Bratry srovnatelné italské kořeny v Mussoliniho fašismu, a stala se premiérkou, hlavní proud evropské politiky je ohrožen, píše Will Hutton. Liberálové a levice jsou na ústupu před stranami, které oslavují primát rodiny a víry, jsou proti manželství osob stejného pohlaví, chtějí potlačit imigraci a multikulturalismus, nevěří ve změnu klimatu, kritizují vše liberální, a především věří, že jejich národ je výjimečnější než kterýkoli jiný. Strany v téměř všech evropských zemích opakují tento refrén, stoupají v průzkumech a jsou buď v celostátní, nebo regionální vládě (Finsko, Dánsko, Rakousko, Švédsko, Polsko, Itálie, Maďarsko), nebo by se jimi brzy mohly stát (Německo, Francie, Holandsko, Španělsko).

Ukrajina: Situace na frontě

16. 7. 2023

čas čtení 3 minuty

Anders Nielsen, vojenský analytik z Dánské královské obranné školy, zveřejnil stručnou analýzu současného stavu a vyhlídek ukrajinské protiofenzívy:

◾️The Ukrajinská ofenzíva neprobíhá tak rychle, jak mnozí doufali. Možná dokonce nepostupuje tak rychle, jak doufali sami Ukrajinci, ale to neznamená, že se jim to později v létě nepodaří.

 16879

NATO ve Vilniusu selhalo

16. 7. 2023

čas čtení 4 minuty


Zatímco vedoucí představitelé oslavovali polovičatou dohodu s Erdoganem, Volodymr Zelenskyj zůstal žebrákem na hostině

NATO, nejmocnější vojenská aliance světa by se mohla a měla více přímo a důrazněji angažovat v obraně ukrajinského lidu před zločinným drancováním ze strany Ruska. Podle tohoto naléhavého měřítka byl vilniuský summit tvrdým selháním.


Volodymyr Zelenskyj se musel tvářit statečně poté, co ho britský ministr obrany Ben Wallace malicherně obvinil z nevděčnosti, ale summit NATO, který se konal minulý týden, byl pro ukrajinského prezidenta a jím vedenou zemi zklamáním, píše redakční komentář britského týdeníku Observer. Opakované selhání NATO, které nenabídlo jednoznačný harmonogram plného členství Kyjeva, bude Kreml považovat za slabost. Toho pravděpodobně využije při jakýchkoli budoucích jednáních o ukončení války.

 16525

Západním částem USA hrozí drasticky extremní teploty

15. 7. 2023

čas čtení 5 minut

 
Největši vedra roku teprve začínají, varuje americká Národní meteorologická služba a úřady se připravují na ochranu nejzranitelnějších osob.

 
Po několika dnech neúprosných teplot ve velké části regionu se americký západ připravuje na ještě větší horka, která přicházejí o víkendu, a pro více než třetinu Američanů platí výstraha před extrémními vedry.

Kalifornie čelí mohutnému vedru, které přináší dusné podmínky  v centrálních a jižních částech státu. Národní meteorologická služba varovala mnoho obyvatel, že by se měli připravit na největší vedro v tomto roce, v pouštních oblastech mohou maxima přesáhnout 48,8 °C.

 16525

Zhoršující se vedro: Tisíce lidí byly nuceny opustit své domovy na španělském ostrově La Palma

16. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

 

Více než 4 000 lidí bylo evakuováno z nemovitostí na kanárském ostrově La Palma poté, co severozápadní část ostrova zachvátil lesní požár, zatímco Evropu nadále sužují extrémní teploty v rámci vlny veder Cerberus.


Regionální vláda v neděli vyhlásila na sousedních ostrovech včetně Tenerife a Granaria oficiální pohotovost kvůli riziku lesních požárů. Na Palmě již bylo zničeno 4 500 hektarů půdy a desítka domů.

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko "sestřelilo devět ukrajinských dronů nad Krymem"

16. 7. 2023

čas čtení 10 minut

Bývalý britský premiér Tony Blair řekl, že Ukrajina odvedla "mimořádnou" práci při obraně své země, ale na otázku, to dopadne, odpověděl, že cesta bude "nesmírně obtížná".

Ohledně území dodal:

    Území bude nejtěžší, protože Ukrajinci se nikdy nesmíří s tím, že území, které jim bylo z pohledu mezinárodního společenství neprávem odebráno, by mělo zůstat Rusku.

Blair dodal,  že by bylo "katastrofální", kdyby Spojené státy v případě znovuzvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem podporu Ukrajině zrušily.



 

 
- Rusko tvrdí, že síly protivzdušné obrany zachytily útoky nad přístavním městem Sevastopol a nebyly hlášeny žádné škody


Ruské síly protivzdušné obrany a flotila v Černém moři prý sestřelily v neděli brzy ráno devět ukrajinských dronů nad krymským přístavem Sevastopol, uvedl představitel Moskvy.

"Žádné objekty, ani ve městě, ani ve vodní ploše nebyly poškozeny," uvedl Michail Razvožajev, Moskvou dosazený gubernátor Sevastopolu.

Dva letecké drony byly sestřeleny nad mořem, pět jich sestřelilyruské síly elektronického boje a dva drony na vodní hladině byly zničeny na vnějším pobřeží, dodal Razvožajev.

Údery se uskutečnily nad přístavem Sevastopol a městskými čtvrtěmi Balaklava a Chersones.

Námořní doprava, včetně osobních trajektů, byla v neděli brzy ráno na několik hodin přerušena, uvedly úřady.

Ukrajina se k útoku na Krymský poloostrov, který Rusko anektovalo od Ukrajiny v roce 2014, bezprostředně nevyjádřila.

- Putin prohlásil, že Rusko má "dostatečné zásoby" kazetových bomb

Prezident Vladimir Putin prohlásil, že Rusko má "dostatečné zásoby" kazetových bomb a že si Moskva vyhrazuje právo je použít, pokud bude tato munice použita proti ruským silám na Ukrajině.

Ukrajina obdržela od Spojených států kazetové bomby, munici zakázanou ve více než 100 zemích. Kyjev se zavázal, že je bude používat pouze k likvidaci koncentrací nepřátelských vojáků, uvedla agentura Reuters.

 20516

Kundera byl skoro proti všemu, co dnes prosazuje Česká republika

16. 7. 2023

čas čtení 6 minut

Mezinárodní diskuse o Milanu Kunderovi pokračuje. Ale o hodně jinak než v ČR. Kenan Malik v neděli v týdeníku Observer poukazuje nesmírně zajímavě na Kunderovo pojetí národní kulturní identity, která musí být zároveň multikulturní a mezinárodní. To mnoha lidem v ČR dnes vůbec nedochází. Jsou posedlí svou českou výlučností. "Jen my všechno děláme nejlépe a vy nám nerozumíte, protože tu nežijete, jste 'cizinci'": Kundera by se jim vysmál...  A právem... (JČ)

Kenan Malik:

Mít kořeny je mýtus... proč byla "vlast" pro Milana Kunderu jen iluzí
 
Spisovatel, který zemřel minulý týden, si kladl otázky o identitě, které rezonují dodnes

Přes veškerou naléhavost, s jakou zdůrazňoval potřebu zachovat svébytnost středoevropských národů, byl Kundera skeptický k samotné myšlence "domova" či "vlasti". "Přemýšlím, zda náš pojem domova není nakonec iluzí, mýtem," naznačil v jednom rozhovoru. "Zajímalo by mě, jestli nejsme obětí tohoto mýtu. Zajímalo by mě, zda naše představy o tom, že máme kořeny - d'être enraciné -, nejsou jen fikcí, na které lpíme."

"Můj vlastní ideál Evropy," napsal  Kundera, je ideálem "maximální rozmanitosti na minimálním prostoru".
 
Prozaik Milan Kundera kdysi poznamenal ke svému spisovatelskému kolegovi Philipu Rothovi, že "učí čtenáře chápat svět jako otázku". Obával se, že ve světě, v němž lidé "raději soudí, než aby rozuměli, raději odpovídají, než aby se ptali... hlas románu lze jen stěží slyšet nad hlučnou hloupostí lidských jistot".

 16525

Itálie se potýká s teplotami přesahujícími 40 stupňů Celsia

15. 7. 2023

čas čtení 5 minut


Anticyklóna Caronte by mohla poslat teploměr až na 48 °C, vlna veder ve Středomoří sílí


Ještě ani neskončila prudká anticyklóna pojmenovaná po Cerberovi, tříhlavém nestvůrném psu, který se objevuje v Dantově Pekle, a už byli Italové varováni, že se blíží ještě silnější anticyklóna s názvem Caronte neboli Cháron, který byl v řecké mytologii převozníkem mrtvých.

Itálie se o víkendu potýkala s teplotami dosahujícími 38 °C, zatímco Caronte bude zemi sužovat od pondělí a ve středních a jižních oblastech bude rtuť teploměru přesahovat 40 °C, přičemž na ostrovech Sicílie a Sardinie může dosáhnout až 48 °C.

Italové jsou na horká léta zvyklí. Ale ne tak horká, zejména proto, že vlny veder, které následovaly po sobě, udeřily náhle a následovaly po jaru a začátku léta, které bylo poznamenáno bouřkami, povodněmi a podprůměrnými teplotami.

Ruská agrese na Ukrajině: Ruské vojenské velení je stále častěji kritizováno podřízenými, sděluje Velká Británie

15. 7. 2023

čas čtení 10 minut

 

Podle britských zpravodajských služeb je propuštění ruského generála kvůli jeho kritickým komentářům pravděpodobně projevem širšího trendu


- Podle britského ministerstva obrany se ruské vojenské vedení pravděpodobně potýká s rostoucím problémem, že  je přímo kritizováno podřízenými.


Ve své nejnovější zpravodajské zprávě ministerstvo cituje propuštění ruského generálmajora Ivana Popova, který byl odvolán poté, co se vevideu určeném pro své vojáky vyjádřil jízlivě na adresu ruského vojenského vedení.

Popov, který velel 58. kombinované armádě, jež bojuje na frontě na Ukrajině u Záporoží, uvedl, že vedení ruského ministerstva obrany na nás "útočí zezadu a v nejtěžší a nejintenzivnější chvíli nám zlovolně stíná hlavu".

Britské ministerstvo uvedlo, že Rusko od začátku invaze na Ukrajinu běžně vyhazovalo velitele, ale Popovovo odvolání je pozoruhodné, protože "byl zřejmě odvolán spíše za vyjádření obav než za nějaký údajný špatný výkon".

 
    Přímá kritika ze strany podřízených bude pro ruského ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka ruského generálního štábu generála Gerasimova pravděpodobně stále větším problémem.

Ministerstvo napsalo na Twitteru:

    Popovovy komentáře upozorňují na vážnou nespokojenost, kterou pravděpodobně chová mnoho důstojníků vůči vyššímu vojenskému vedení. Stížnosti se do značné míry shodují se stížnostmi, které vznesl majitel skupiny Wagner Jevgenij Prigožin před svou vzpourou v červnu 2023.

    Přímá kritika ze strany podřízených se pravděpodobně stane stále větším problémem pro ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu generála Šojgua.

- Jihoafrická republika:"Nechceme Putina zatknout. Ať raději přijede Lavrov."



 16525

V době, kdy padají teplotní rekordy, nabízí klimatické hnutí správná řešení, ale komunikuje je neefektivně

15. 7. 2023

čas čtení 5 minut

 


Průmysl fosilních paliv vynaložil miliardy dolarů na zmanipulování veřejnosti. Zelení aktivisté musejí zefektivnit svou taktiku, argumentuje Jonathan Freedland.

David Fenton vyzývá klimatickou komunitu, aby mluvila o znečištění - to je slovo, které každý pochopí - a ustálila se na představě "poklopu z nečistoty, který na Zemi zadržuje teplo". Každá emise ropy a zemního plynu tento poklop zesiluje - a všechno toto zachycené teplo pomáhá způsobovat záplavy a požáry.

Možná si myslíte, že máme všechny potřebné důkazy.  V Aténách v pátek uzavřeli Akropoli, protože teploty na tomto místě mířily ke 48 °C. V Lisabonu byli návštěvníci, kteří očekávali dokonale modrou oblohu, zklamáni, když ji našli posetou šedí - ne mraky, ale kouřem z lesních požárů. V Itálii se letos žádné jaro nekonalo: záplavy sotva s přestávkou vystřídala nesnesitelná vedra.

Děje se to všude - biblické lijáky ve státě New York, neuhasitelné požáry v Kanadě - a přesto se lidstvo nechová, jako by čelilo planetárnímu ohrožení. Extrémní počasí se ve Spojených státech rychle stává normou, a přesto Američané v nedávném průzkumu Pew uvedli, že je pro ně globální oteplování  nízkou prioritou, a zařadili je na 17. místo z 21 celostátních problémů. Dokonce i když jsou dopady osobní, jako tomu bylo u mnoha Australanů, když v roce 2019 zuřily v zemi požáry buše, názory se jen těžko mění: jedna studie zjistila, že mezi těmi, které požáry "přímo zasáhly", jich asi třetina nevidí žádnou souvislost s klimatem.  

Jak je to možné? Jak je možné, že  se jako císař Nero zabýváme blbostmi,  zatímco Země hoří?

Británie: Protestující z hnutí Just Stop Oil narušili koncert BBC v londýnské koncertní síni Royal Albert Hall

15. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

 

Dva demonstranti byli vyvedeni téměř okamžitě poté, co troubili na klaksony a házeli konfety na pódium.

 

Dva demonstranti z hnutí Just Stop Oil narušili zahajovací večer tradičního londýnského hudebního festivalu BBC Proms v Royal Albert Hall. Vběhli na pódium, rozhodili konfety a troubili.

Podle záběrů na sociálních sítích byla dvojice v pátek večer během několika okamžiků po rozvinutí oranžových transparentů odvedena z pódia.

Skupina klimatické kampaně napsala na Twitteru: "Dvojice odpálila konfetová děla a zatroubila na sirény. Požadovala, aby vláda Spojeného království okamžitě zastavila všechna nová povolení a licence na těžbu ropy a zemního plynu.




 16525

Zatímco idioti jako Mirek Topolánek brojí proti lidem, kteří se snaží zachránit svět před zničením globálním oteplováním, velká část světa trpí rekordním vedrem

14. 7. 2023

čas čtení 6 minut

Lékaři vydávají zdravotní varování  v důsledku úmorných veder, která spalují Evropu i Ameriku

Turisté kolabují v Řecku a Itálii, poblíž Milána zahynul dělník v důsledku vlny veder, kterou zhoršuje znečištění ovzduší uhlíkem
 


Jižní Evropu sužuje zuřivá vlna veder způsobená znečištěním ovzduší, která představuje vážné zdravotní riziko pro starší lidi a osoby se zdravotními potížemi.

Spalující vedra již zasáhla několik zemí a místní média informovala o kolapsu turistů v Řecku a Itálii a o úmrtí venkovního pracovníka nedaleko Milána. Očekává se, že teploty v Aténách v sobotu dosáhnou 42 °C, v pondělí v Seville 41 °C a v úterý v Římě 40 °C. V Praze 35 °C.

V městech lze účinně bojovat proti vedru rychlým vysazováním stromů. V Praze se to neděje.

Kapitalismus v Británii: Pět procent obyvatel nemá na jídlo

14. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

"přibližně 1 z 20 (5 %) dospělých uvedlo, že jim v posledních dvou týdnech došly potraviny a nemohli si dovolit další, přičemž tento podíl byl vyšší u těchto skupin: osoby, které dostávají podporu od charitativních organizací (45 %), žijí v domácnosti jen s jedním dospělým a alespoň jedním dítětem (28 %), pobírají nějakou formu dávek nebo finanční podpory (21 %), dospělí se smíšenou nebo vícenásobnou etnickou příslušností (14 %), dospělí černé, africké, karibské nebo britské pleti (13 %), nájemníci (14 %) a dospělí se zdravotním postižením (9 %)," uvádí britský vládní statistický úřad.



 19475

HRW: Evropská politika "Nechme je zemřít", měsíc po hromadném utonutí uprchlíků

14. 7. 2023

čas čtení 2 minuty



Uplynul měsíc od děsivého hromadného utonutí uprchlíků u řeckého pobřeží, při kterém přišlo o život asi 650 lidí. Svět se za tu dobu o katastrofě dozvěděl mnoho nového, píše Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch ve svém každodenním brífinku.

Poslední čtyři týdny přinesly nejméně tři vyšetřování, která odsoudila zpackanou reakci řecké pobřežní stráže na přeplněné plavidlo, zdůraznila její dřívější selhání a naznačila možné následné utajování důkazů.

Je samozřejmě ještě mnoho otázek, na které je třeba odpovědět, a HRW včas zveřejní naše vlastní vyšetřování.

Jedno je však jasné: této hrůze se dalo předejít. Stejně jako tisíce dalších utonutí na evropských pobřežích - jednotlivě, po desítkách a stovkách - bylo i to z minulého měsíce předvídatelným důsledkem politických rozhodnutí Evropské unie a členských států.

 20518

Karel Dolejší: "Zlí levičáci nenávidí živnostníky tak, jako nacisti nenáviděli židy"

14. 7. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Kritizovat špatnou infrastrukturu v ČR nesmíme, byli bychom "zlí levičáci"

Tak nevím, jestli to už Karel Dolejší se svou intenzivní kampaní proti neexistujícím "levičákům" tak trochu nepřehání. Podle jeho argumentace, protože byl Babiš jako premiér podvodník, podnikatelé by neměli mít povinnost vykazovat své příjmy pro výpočet daní. Aha.

Dále: čeští menší podnikatelé jsou chudáci, takže si - ubozí zoufalci - nemohou dovolit financovat zařízení pro používání debetních a kreditních karet. Aha.

V Čechách je všechno tak úplně jinak, že? Čím to je, že v mimočeských zemích se úvěrové a debetní karty používají pro platby všude? Drobní britští řemeslníci nejsou chudí? V zemi, kde lidi hladovějí a trhají si sami domácími kleštěmi zkažené zuby, protože nemají přístup k zubním lékařům?  Kde stávkují skoro všichni, protože si nemohou dovolit vyžít z minimálních platů, užraných inflací?

A opravdu bylo důvodem, že kavárny a restaurace v obřím karlovarském hotelu Thermal, kde se konal filmový festival, odmítaly brát platební karty, to, že ti chudinkové si v tom hotelu nemohou dovolit platit za karetní terminál?

A to, že se skoro nikde v turistických centrech, v kempech, atd. na Šumavě nedá platit kartou a nikde nejsou bankomaty, to je taky v pořádku, protestoval proti tomu nesmíme, protože bychom si od Karla Dolejšího vysloužili nálepku zlých levičáků.

Ať zhyne tzv levice!

PS. A ještě pravopisná drobnost. Znal jsem vynikajícího cambridgeského profesora germanistiky J.P. Sterna (1920-1991). Poznal jsem ho, když působil jako externí examinátor českých studií na univerzitě v Lancasteru, kde byla čeština, než to ideoložka Thatcherová zrušila (myslela si, chybně, že východoevropská studia na britských univerzitách jsou hnízdy marxismu, ono to bylo obráceně. Byla nesmírně hloupá).

Profesor Stern hovořil nesmírně kultivovanou češtinou, jeho výslovnost připomínala herce Martina Růžka. Byl to pražský žid, jako teenager uprchl z Československa před nacisty do Británie, za války bojoval v britské armádě proti nacismu. Někdy v osmdesátých letech napsal v angličtině povídku o Franzi Kafkovi, co by se stalo, kdyby nezemřel na tuberkulózu a dožil se nacismu. Požádal mě, abych mu tuto povídku přeložil do češtiny, vyšla pak v exilovém intelektuálním časopise Svědectví.

Když jsem mu to přeložil, vrátil mi to s poznámkou: Pane Čulík, prosím, nepište slovo žid s velkým písmenem. Příslušníci náboženství a hnutí se v češtině nepíší velkým písmenem ("husité"). Psaní slova žid s  velkým písmenem zavedli až během protektorátu nacisti.

Málokdo dneska ví, že psát Žid je nacistická praxe. Ano, vím, že po válce už je to jiné - vznikl stát Izrael a židé jsou nyní i příslušníci národa. Jenže bych stále rád respektoval prosbu dávno zemřelého, vynikajícího člověka.

Ruská agrese na Ukrajině: Skupina Wagner už nepodporuje ruské bojové operace "v žádném významném rozsahu", sděluje Pentagon

14. 7. 2023

čas čtení 12 minut

 
Kyjev uznává, že protiofenzíva nepostupuje rychle

Ukrajina v pátek přiznala, že její vojáci v protiofenzívě, jejímž cílem je získat zpět území na východě a jihu země od ruských sil, postupují "ne tak rychle".

Vedoucí kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak novinářům řekl, že boje jsou obtížné, ale uvedl, že západní spojenci na Kyjev netlačí, aby postupoval rychleji, píše agentura AFP.

Kyjev nebude s Ruskem jednat, dokud nestáhne své vojáky z Ukrajiny, dodal.

"Dokonce i uvažovat o těchto rozhovorech je možné až poté, co ruská vojska opustí naše území," dodal.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek prohlásil, že Ukrajinci musí pochopit, že Rusko nasazuje všechny možné prostředky, aby zastavilo postup kyjevských sil na východě a jihu země. Stalo se tak po zprávách, že ukrajinská protiofenzíva nepostupuje rychle.

-  Údajný agent ruské rozvědky, kterého USA obvinily z pašování technologií a munice vyvinutých v USA do Ruska, aby mu pomohl ve válce proti Ukrajině, byl vydán z Estonska, uvedl v pátek federální prokurátor.

Očekává se, že obviněný Vadim Konoščenk se později v pátek dostaví k federálnímu soudu v Brooklynu, uvedla agentura Reuters.

Američtí herci a scénáristé stávkují - systém využívá umělé inteligence k likvidaci jejich živobytí

14. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

 
 

Stávka amerických herců 2023:

Fran Drescherová pronesla plamenný projev proti hollywoodským studiím v době stávky herců.

Hvězda seriálu Chůva k pohledání, která se stala předsedkyní odborů Sag-Aftra, sklízí chválu za svůj emocionální projev.  Američtí herci se připojili ke scénáristům při stávce, která má zastavit většinu americké filmové a televizní produkce
 


Fran Drescherová v plamenném projevu po neúspěšných rozhovorech mezi hereckými odbory a studii, které neodvrátily stávku, napadla hollywoodská studia a označila je za "nechutná". Tvrdí, že herci "přicházejí o peníze zleva i zprava, když studia dávají stovky milionů dolarů svým generálním ředitelům".

 

Běloruský performer Aleš Puškin zahynul v Lukašenkově žaláři

14. 7. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 2 minuty

 

Performer, umělec a kritik Lukašenkova režimu Aleš Puškin zemřel v 57. letech v noci z 10. na 11. července ve vězení v běloruském Grodnu.

O jeho smrti informovalo centrum pro lidská práva Vjasna v úterý a jeho žena potvrdila úmrtí tiskové agentuře AP, když řekla, že „zemřel za nejasných okolností na jednotce intenzivní péče“ věznice. Na svém twitterové profilu Vjasna také zveřejnila fotografe z Puškinova pohřbu v běloruském Bobru: https://twitter.com/viasna96/status/1679536414147354624?s=12&t=csK9zC5s1sNg_uIeg--P9w

Video sestřih Puškinových neznámějších performancí na YouTube:

 20523

Sběratel trofejí

14. 7. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 7 minut


Třeboň není jen vyhlášeným jihočeským lázeňským a rekreačním městem. Je známa i každoročním konáním festivalu vážné hudby, který se jmenuje Třeboňská Nocturna, ale to není zcela vše. Během letních prázdnin zde také probíhají hudební kurzy, jichž se pravidelně účastní teprve čtrnáctiletý hudebník, o němž světoví kritici díky jeho talentu hovoří v superlativech. A není opravdu divu, neboť již ve svých pouhých osmi letech složil první skladbu a v devíti se stal absolutním vítězem v Národní soutěži základních uměleckých škol v oboru hra na akordeon. Od té doby se z něj stal sběratel trofejí doma i v zahraničí, Viktor Stocker.

Viktore, těch cen, které jsi dosud získal je mnohem více, ale která z nich je pro tebe tou nej..?

 20522

Ruský generál tvrdí, že byl propuštěn za to, že řekl pravdu o problémech na Ukrajině

14. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

Foto: Generálmajor Ivan Popov, zdroj ruské ministerstvo obrany

Ruský generál prohlásil, že byl propuštěn z funkce velitele poté, co řekl moskevskému vojenskému vedení "pravdu" o neutěšené situaci na frontě na Ukrajině, zatímco v ruské armádě roste napětí po krátké vzpouře skupiny Wagner.

Generálmajor Ivan Popov, který velel 58. kombinované armádě, jež bojuje na frontě na Ukrajině poblíž Záporoží, v hlasové zprávě uvedl, že byl propuštěn poté, co upozornil na problémy na bojišti, včetně nedostatku kontrabaterijní palby, jakož i na úmrtí a zranění, která armáda utrpěla v důsledku ukrajinských útoků.

 20504

Kazetová munice z USA dorazila na Ukrajinu

14. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

 
Kontejnery, které se otevírají ve vzduchu a rozsévají desítky smrtících náloží, jsou zakázány ve 120 zemích, ale ne v USA, na Ukrajině nebo v Rusku

Kazetová munice dodaná Spojenými státy nyní dorazila na Ukrajinu, potvrdil ve čtvrtek Pentagon

 
USA považují tyto kontejnery, které se otevírají ve vzduchu a vypouštějí desítky menších náloží, za způsob, jak Kyjivu dodat kriticky potřebnou munici, která mu pomůže posílit ofenzivu a prorazit ruské frontové linie. Představitelé USA o této ožehavé otázce debatovali několik měsíců, než minulý týden prezident Joe Biden učinil konečné rozhodnutí.

 20521

Kronikář měnící se Šumavy

14. 7. 2023 / Pavlína Antošová

čas čtení 5 minut


Významná výročí hornorakouského rodáka a českého spisovatele Karla Klostermanna (13. 2. 1848 – 16. 7. 1923) uznávají také německy mluvící čtenáři, k nimž se první překlady jeho próz dostaly poměrně nedávno. Rozdíl mezi silnými a slabšími místy v tvorbě tohoto realistického autora dnes pochopitelně vyniká víc než za jeho života. Jeho dílo však v každé další generaci nachází své věrné, na něž zpočátku působí sdílená láska k Šumavě, a později také silný humanistický rozměr románů a povídek. Mezi Klostermannovými nosnými tématy si zvláštní zmínku zaslouží dobývání obživy, boj o život, nežádoucí zásahy do přírody (už v předminulém století), předsudky – a vystěhovalectví.


 20520

Kampaň obyčejného hrdinství

14. 7. 2023

čas čtení 11 minut

Tisková zpráva

Deset tisíc hrdinů zlepšovalo svět

Téměř deset tisíc lidí, převážně dětí spojilo síly a zapojili se do 5. ročníku Kampaně obyčejného hrdinství, pořádané mezinárodním programem Ekoškola, který koordinuje vzdělávací centrum TEREZA. Kampaň dává konkrétní tipy na aktivity, které mají reálný dopad na životní prostředí a často i peněženky našich domácností. Jejím hlavním cílem je snížit dopad našeho běžného chování na životní prostředí. Každý účastník si mohl vybrat ze seznamu výzev ty, které chtěl zvládnout během jednoho týdne. Například vysadit strom nebo se sprchovat po námořnicku (jen tři minuty) případně omezit maso ve svém jídelníčku či využívat ekologickou dopravu. Společně tak všichni dokázali ušetřit skoro 100 tun emisí, což je množství, které by vypustilo osobní auto, kdyby 12x objelo celou naši planetu.

 18389

dTest: Reklamace zájezdu: Cesta k dovolené bez mráčku

14. 7. 2023

čas čtení 7 minut

tisková zpráva


Nastal čas dlouho vyhlížených dovolených. Co však dělat, když právě ta vaše má do idylických fotek z cestovních katalogů daleko? Slibovaný bazén nikde a místo romantického výhledu na hory jste dostali pokoj s výhledem do vnitrobloku? Když v průběhu vaší dovolené narazíte na vady, které mohou kazit vytoužený odpočinek, můžete se bránit. Řešením je vytknutí vad zájezdu.

Kdo odpovídá za nedostatky zájezdu?

Česká solární elektrárna napájí nemocnici v Žytomyru

14. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Čistou energii ze slunce, kterou nevyřadí výpadky dodávek elektřiny, disponuje od tohoto týdne 1. městská nemocnice v ukrajinském Žytomyru. Na její střeše totiž nově funguje solární elektrárna, kterou zdravotnickému zařízení darovala česká firma SOLSOL[1]. Díky fundraisingové kampani Slunce pro Ukrajinu, kterou pořádá organizace NESEHNUTÍ, by se mělo zdrojů čisté energie postupně dočkat více ukrajinských nemocnic. Dalším chystaným projektem je elektrárna pro nemocnici v Ovruči.

 20353

Řešíme v ČR problém umělé inteligence?

14. 7. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty

Umělá inteligence (myšleno samozřejmě včetně všech robotů, dále jen AI) údajně odebere do roku 2030 lidem třetinu stávajících pracovních míst. Zdaleka ne všichni najdou nová - podobně placená. Jiný odhad jen pro Česko je kolem minus milionu pozic.

Tedy, výrazně ubude míst, kde by člověk mohl být zaměstnán. Ještě jednou :-) nepochybně brzy výrazně ubude míst, kde člověk může být zaměstnán. A pro jistotu naposledy – budete hledat práci či náhradní práci a nejspíš vám ji nikdo nedá, nebo vám nedá ani přibližně takovou, jakou byste si představovali, protože nebude kde brát!

Věnuji se vysvětlování tak pečlivě proto, že vláda sice projednává ekonomický balíček, ale zdá se mi, že tahle zásadní a převratná okolnost zůstává nepoznána a tím nezapracována.

 19442

Putinovi rapidně docházejí spojenci

14. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan se stal poslední prominentní postavou považovanou za blízkou Vladimiru Putinovi, která se zjevně obrátila zády k ruskému vůdci, píše Brendan Cole.

 20441

Putinská "smrťonomika"

14. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

V totalitních státech v minulosti úřady mobilizovaly lidi do války a oslavovaly ty, kteří zemřeli pro věc. Avšak neposkytly masivní finanční pobídky pro vojáky a rodiny pozůstalých. Takové pobídky v dnešním Rusku učinily službu a dokonce i smrt ekonomicky racionální volbou, říká Vladislav Inozemcev.

 20438

Rusko: Vracejí se děsivé devadesátky?

14. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

Jedno z nejčastějších a nejrozšířenějších tvrzení Vladimíra Putina je to, že překonal "divoké davadesátky", kdy Rusko ovládla otevřená kriminalita a kdy se rozšířila i do politického systému. V minulosti sice Putin zaznamenal určitý pokrok, ale nyní se právě kvůli němu "divoké devadesátky" vracejí, rozšiřují a nabývají nových forem.

 20068

Rubl padá hlouběji, než vyžaduje válka

14. 7. 2023

čas čtení 10 minut

Ačkoliv je ruská měna odsouzena k propadu kurzu, její červnový až červencový kolaps vypadá přehnaně. Příliš levný rubl nepotřebují ani finanční manažeři, ani ekonomika Ruské federace. Pouze nové nepokoje nebo náhlé kličkování režimu ji mohou stlačit ještě hlouběji, píše Sergej Šelin.

 19312

USA zvažují dodávky střel dlouhého doletu Ukrajině

14. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

Až dosud Washington odmítal dodávat Kyjivu střely dlouhého doletu, které by mohly zasáhnout cíle hluboko za nepřátelskými liniemi, včetně ruského území. Ale Velká Británie a Francie již začaly dodávat tento typ zbraně. Proto mají Spojené státy stále méně důvodů k odmítání - a zdá se, že Bílý dům to chápe.

Západ se chová vůči Ukrajině jako debilové

13. 7. 2023

čas čtení 6 minut

USA a Velká Británie po Zelenského stížnosti NATO vyzvaly Kyjev "k větší vděčnosti"

Tyto výroky byly proneseny poté, co si ukrajinský prezident stěžoval, že jeho země nedostala pevný časový plán pro vstup do aliance NATO
 
Britský ministr obrany a americký poradce pro národní bezpečnost navrhli, aby Ukrajina projevila větší vděčnost za pomoc, které se jí dostalo od Západu, v reakci na stížnosti Volodymyra Zelenského, že jeho zemi nebyl stanoven pevný časový plán nebo podmínky pro vstup do NATO.

Jejich nepsané poznámky - na dvou různých akcích na okraj druhého dne summitu NATO v litevském hlavním městě Vilniusu - zřejmě přiměly ukrajinského vůdce ke středeční změně taktiky, když později řekl, že je "vděčný všem představitelům zemí NATO" za jejich podporu a pomoc.

Západ absolutně zanedbal výzbroj Ukrajině, a umožnil tak Rusku opevnit okupovaná ukrajinská území na východě Ukrajiny. Západní politikové si neuvědomují, že Ukrajinci bojují proti fašistickému expanzivnímu diktátoru Putinovi i za ně.

 20517

Tragédie v Británii: Televizní moderátor obviněný z placení za sexuální fotografie mladé dívky skončil v psychiatrické nemocnici

13. 7. 2023

čas čtení 6 minut

Terčem obvinění "celebrity televize BBC, která si údajně platila za sexuální fotografie mladé dívky", je dlouholetý moderátor britských televizních zpráv Huw Edwards. Prozradila to médiím jeho manželka. Zmíněná dívka oznámila médiím prostřednictvím právního zástupce, že obvinění je "nesmysl". Policie konstatovala, že nejsou žádné důvody k trestnímu stíhání. Huw Edwards skončil v psychiatrické léčebně. Mediální oligarcha Rupert Murdoch, majitel bulvárního deníku The Sun, je obviňován, že chce BBC zničit.

Huw Edwards byl jmenován jako moderátor BBC, který byl suspendován kvůli obvinění, že platil za explicitní snímky, po mediálním skandálu, který otřásl celostátním vysíláním BBC a kvůli němuž skončil v nemocnici.

Kvůli této epizodě jedna z nejznámějších tváří britské televize "trpí vážnými psychickými problémy" a "je v nemocniční péči, kde zůstane v dohledné době", uvedla ve středečním prohlášení jeho manželka.

Vicky Flindová potvrdila, že jde o jejího manžela, poté co se na sociálních sítích pět dní šířily fámy. Její vyjádření přišlo krátce poté, co dvě policejní složky uvedly, že neexistují důkazy, že by Edwards spáchal trestný čin.

 20516

NEKROLOG: Milan Kundera, jeden z největších středoevropských spisovatelů o komunistické zkušenosti

13. 7. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty

 
Kunderův život lze číst i jako kapesní dějiny poválečné střední Evropy, neboť jeho životem prošla velká část významných politických událostí, které tento region formovaly.
 


Milan Kundera, česko-francouzský prozaik a esejista, zemřel 11. července ve věku 94 let ve svém pařížském domě.  

Kundera byl nejznámějším a nejpřekládanějším českým autorem, ale ke své rodné zemi, kterou opustil v roce 1975, měl komplikovaný vztah.  Kundera napsal všechna svá pozdější díla ve francouzštině a později se označoval za francouzského spisovatele. Poté, co ho komunistické úřady v roce 1979 zbavily československého občanství, mu bylo vráceno až v roce 2019. Od roku 1981 byl Kundera francouzským občanem.

Jak jsem se v očích některých levičáků stal levičákem

13. 7. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

 

Bylo mi řečeno, že se otáčím doleva. Řekli mi to lidé, kteří jsou vlevo a které moje proměna prý těší. Mojí výhodou jako politického komentátora je to, že nikam nepatřím, že se nemusím ohlížet na žádnou skupinu, že píšu, co opravdu mám na mysli.

Nikdy jsem nedržel basu s těmi, které jsem volil, naopak jsem na ně kladl tím větší nároky. Naposledy jsem volil do Sněmovny piráty a hned po volbách jsem jednoznačně hájil pozici, že nemají jít do vlády, protože vláda potřebuje demokratickou, prozápadní opozici. S jejich angažmá ve vládě jsem nespokojený, ale z hlediska preferencí si nevedou tak zle, jak bych čekal. Dosti o tom.

 20516

Zemřel Milan Kundera, autor Směšných lásek, Žertu a Nesmrtelnosti

13. 7. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 29 minut


11. července zemřel ve Francii po těžké nemoci spisovatel Milan Kundera ve věku 94 let.

Milan Kundera byl jedním z nejvýznamnějších současných českých spisovatelů. Byl jedním z mála českých spisovatelů, kteří dosáhli širokého mezinárodního uznání. V rodném Československu byl Kundera považován za významného autora a intelektuála již od svých dvaceti let. Každé jeho tvůrčí dílo a každý jeho příspěvek do veřejného politického a kulturního diskurzu vždy vyvolal v kontextu své doby živou diskusi. V první části své tvůrčí dráhy byl Kundera komunistou, ačkoli ho jeho souvěrci od počátku považovali za neortodoxního myslitele. Příběh jeho psaní je příběhem mnoha českých intelektuálů jeho generace: je to příběh osvobození se od marxistických dogmat a získání a zprostředkování důležitých poznatků, vycházejících z traumatické zkušenosti života v totalitě ve střední Evropě.

14257