Zkáza Pákistánu: Šéf OSN varuje před „náměsíčnou chůzí směrem ke zničení planety“

1. 9. 2022

čas čtení 2 minuty

Pákistán a Organizace spojených národů požádaly svět o 160 milionů dolarů v reakci na katastrofální záplavy v zemi. Generální tajemník OSN António Guterres v úterý také vydal širší varování před klimatickou nouzí způsobenou lidskou činností, píše Jesicca Corbett.

"Přestaňme s náměsíčným chozením vstříc zničení naší planety v důsledku změny klimatu," řekl Guterres. "Dnes je to Pákistán. Zítra to může být vaše země."

Desítky milionů Pákistánců se potýkají s více než 1 000 mrtvými a rozsáhlým zničením budov a úrody, což je důsledek toho, co Guterres nazval "monzunem na steroidech - neúprosným dopadem epochální úrovně dešťů a záplav".

"Miliony lidí jsou bez domova, školy a zdravotnická zařízení jsou zničeny, živobytí je zničeno, kritická infrastruktura zničena a naděje a sny lidí jsou odplaveny," poznamenal. "Postiženy byly všechny provincie země."

Guterres ve videu s výzvou k pomoci vzpomíná na své působení ve funkci vysokého komisaře pro uprchlíky a říká, že byl svědkem toho, jak Pákistán přijímal lidi z válkou zničeného Afghánistánu, a "láme mi srdce, když vidím, jak tito velkorysí lidé tolik trpí".

"Rozsah potřeb stoupá jako povodňová vlna. Vyžaduje kolektivní a prioritní pozornost celého světa," zdůraznil a vysvětlil, že peníze půjdou na základní potřeby, jako jsou potraviny, voda, hygienické prostředky, nouzové vzdělávání a zdravotní péče.

"Pracujme společně, abychom na tuto kolosální krizi reagovali rychle a společně," prohlásil. "Buďme všichni solidární a podpořme pákistánský lid v jeho nouzi."

Guterres má 9. září odcestovat do Islámábádu a strávit víkend prohlídkou postižených oblastí, setkáním s vysídlenými pákistánskými rodinami a pozorováním pomoci.

Americká agentura pro mezinárodní rozvoj (USAID) v úterý oznámila, že poskytne humanitární pomoc ve výši 30 milionů dolarů na podporu obyvatel Pákistánu postižených povodněmi.

Guterres, který dlouhodobě kritizuje selhání bohatých zemí při adekvátním řešení globálního oteplování způsobeného fosilními palivy, v úterý zdůraznil, že "jižní Asie je jedním z míst globální klimatické krize. Lidé žijící v těchto horkých oblastech mají patnáctkrát vyšší pravděpodobnost, že zemřou na následky klimatických změn."

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

 

0
Vytisknout
5314

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2022