Ruská agrese na Ukrajině: zasaženy obytné oblasti v Mykolajivu, podle Velké Británie jsou v ruských jednotkách problémy s morálkou a disciplínou

5. 9. 2022

čas čtení 4 minuty

- Rusové zasáhli obytné oblasti v Mykolajivu, říká gubernátor

Podle gubernátora Mykolajivu Vitalije Kima zasáhly ruské síly v noci na  neděli několik obytných cílů na jihu centrální části Ukrajiny.

Uvedl, že ruské ostřelování poškodilo v oblasti domy, tři nemocnice, dvě vzdělávací zařízení, hotel a muzeum.

Kim dodal, že mezi cíli byl i soukromý dům zničený raketou v obci Vysunsk, Bereznehuvate, kde údajně zemřelo jedno dítě a tři další mají zranění od střepin.

Uvedl, že město Mykolajiv bylo v noci ze soboty na nedělní ráno vystaveno "masivní raketové palbě", přičemž bylo poškozeno mnoho obecních budov a zatím je hlášena jedna zraněná osoba.

- Záporožská jaderná elektrárna byla odpojena od posledního zbývajícího hlavního elektrického vedení do sítě a je odkázána na záložní vedení, uvedla Mezinárodní agentura pro atomovou energii. Již dříve se objevily zprávy, že elektrárna na jihovýchodě Ukrajiny byla v sobotu v časných ranních hodinách vyřazena z provozu v důsledku trvalého ostřelování, které podle místních úřadů podporovaných Ruskem zničilo klíčové elektrické vedení.

- Ukrajinské jednotky 4. září osvobodily tři vesnice:



 -Podle ukrajinského ministerstva infrastruktury opustila v neděli přístavy v Oděse flotila 13 lodí, které vezly více než 280 000 tun obilí a zemědělských produktů. Ministerstvo uvedlo, že se jedná o největší zásilku produktů, která opustila Ukrajinu od 22. července, kdy země zprostředkovala dohodu o vývozu s Ruskem, OSN a Tureckem.

- Ukrajinský premiér Denys Šmyhal poděkoval Německu za solidaritu tváří v tvář ruské invazi a vyzval k poskytnutí dalších zbraní,
což je známkou zmírnění napětí mezi Berlínem a Kyjevem. Německý kancléř Olaf Scholz ho v Berlíně přivítal s vojenskými poctami.

. Prezident Volodymyr Zelenskij naléhal na předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, aby připravila nový balíček sankcí, včetně zákazu vydávání víz ruským občanům.

- Podle starosty města Enerhodar Dymtra Orlova byla zablokována dodávka humanitární pomoci do okupovaného města. Uvedl, že nákladní automobily s plenkami, potravinami a dalšími nezbytnými věcmi byly již druhý den po sobě vráceny zpět.

- Deník Insider zveřejnil video, na kterém je vidět, jak ruské raketové systémy s vícenásobným odpálením odpalují rakety z areálu Záporožské jaderné elektrárny. Na záběrech pořízených v noci z pátku na sobotu brzy ráno jsou vidět odpalovací zařízení raket v blízkosti energetického bloku.

- Prezident Volodymyr Zelenskij prohlásil, že Rusko využívá "chudoby a politického chaosu" k útoku na životy všech Evropanů. Ve svém večerním projevu v sobotu pozdě večer prezident Zelenskyj uvedl, že zastavením plynovodu Nord Stream 1 chce Rusko "zničit normální život každého Evropana".

. Ruské ozbrojené síly trpí kromě únavy z boje a vysokých ztrát také "problémy s morálkou a disciplínou", uvedlo britské ministerstvo obrany. Hlavní stížnosti vojáků se pravděpodobně i nadále týkaly odměňování, včetně vysoké šance, že nebudou vyplaceny "značné bojové prémie", uvedla poslední aktualizace britské zpravodajské služby.

- Švédsko sdělilo, že ve snaze zabránit finanční krizi vyvolané energetickou krizí v Evropě poskytne severským a pobaltským energetickým společnostem záruky likvidity v hodnotě "miliard dolarů".

-  Ruská energetická společnost Gazprom sdělila, že společnost Siemens Energy je připravena pomoci s opravou porouchaného zařízení plynovodu Nord Stream 1, ale prohlásila, že nemá kde tyto práce provést.

- Evropská unie očekává, že Rusko bude respektovat stávající energetické smlouvy, ale je připravena čelit výzvě, pokud tak neučiní, uvedl komisař pro hospodářství Paolo Gentiloni. Ruysko pohrozilo, že nebude dodávat plyn a ropu zemím, které na jejich ceny uvalí cenový strop.

Zdroj v angličině ZDE

0
Vytisknout
3652

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2022