Ukrajinci Rusku nikdy neodpustí

7. 9. 2022

čas čtení 2 minuty
Války končí a dnešní nepřátelé se nakonec stanou přáteli, zatímco dnešní spojenci se stanou protivníky. Ale Ukrajinci nikdy neodpustí válku, kterou proti nim rozpoutal Vladimir Putin. A Evropané, kteří Rusku v minulosti bezvýsledně pomáhali, si to budou pamatovat mnohem déle, než mnozí předpokládají, upozorňuje Alexandr Morozov.

Ukrajinci si budou válku pamatovat desítky let, protože tolik ukrajinských rodin bylo postiženo smrtí nebo nucenou migrací a žádná z obvyklých metod obnovení důvěry nebude fungovat pro ty, kteří utrpěli takové ztráty.

To, co Putin letos udělal, znovu otevře všechny staré rány, které Ukrajinci utrpěli od Rusů v minulosti. V důsledku toho nebude mít žádný Ukrajinec důvod věřit Rusům. Sousedé Ruska navíc nebudou důvěřovat Moskvě a Evropané budou pochybovat, že by jakákoli další pomoc vedla k transformaci ruské říše.

Rusové musí uznat svou odpovědnost. "To je to, co jsme udělali" a je tomu tak bez ohledu na to, jakou pozici nebo akci jsme zaujali dříve. Jediné, na čem záleží, je to, co my Rusové uděláme v budoucnu. Jen to má potenciál něco změnit.

V současnosti "jsme sami", i když můžeme být vděční těm, jako jsou Adam Michnik a Andrius Kubilius, kteří vyjádřili naději v naši budoucnost. Těchto Evropanů je ale mnohem méně, než bude Rusko potřebovat, pokud má v brzké době znovu získat svou pozici. A i když je dobré mít takové přátele, počasí v Evropě hned tak nezmění.

Nyní se Evropa dívá na Rusko a vidí: Neexistuje žádná společnost. Nic. A to je konec jakékoli historické důvěry. Patnáct milionů Rusů hlasovalo před dvěma lety proti Putinovým ústavním dodatkům, ale nyní nedokázali jednat podle svého přesvědčení ohledně této války.

Ti Rusové v zahraničí, kteří mluví o budoucnosti, nemají publikum. A tak jejich slova nemají takový dopad, jaký si představují. Je třeba zásadní změna kurzu nejprve ve společnosti a poté ve státě. Dokud se tak nestane, budoucnost Ruska - a nejen Ruska - bude skutečně hrozivá.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
4925

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2022