19209

Proč umírají na rakovinu plic nekuřáci? V důsledku znečištění vzduchu automobilovou dopravou

11. 9. 2022

čas čtení 7 minut

Foto: Slávek Svoboda nesmyslně jezdí na Staré město pražské automobilem, který protizákonně parkuje na Mariánském náměstí - ve městě, kde je snad nejlepší veřejná doprava na světě. Jan Čulík má méně než 100 metrů od tohoto "parkovacího místa" vlastní byt a měli byste vidět, kolik špíny  z automobilů se za jediný týden nahromadí na vnitřních parapetech mezi okny. To všechno dýcháme.

Průlom v léčbě rakoviny je varováním před nebezpečím znečištěného ovzduší

Vědci odhalili souvislost mezi zplodinami z automobilů a rakovinou plic, která pomáhá vysvětlit, proč dostává rakovinu plic tolik nekuřáků

 

Vědci odhalili, jak znečištěné ovzduší způsobuje rakovinu plic, a provedli tak průlomový výzkum, který ukazuje, že se mění naše chápání této nemoci.

Zjištění popisují, jak jemné částice obsažené v automobilových zplodinách "probouzejí" spící mutace v plicních buňkách a převádějí je do rakovinného stavu. Práce pomáhá vysvětlit, proč tolik nekuřáků dostává rakovinou plic, a je "varovným signálem" o škodlivém vlivu znečištění prostředí automobily na lidské zdraví.

 18207

Několik slov před sociální potopou...

11. 9. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 8 minut

Jsme země tisíců čápů, stovek opravdu velkých čápů, desítek obřích čápů a milionů drobných žabiček…

V sociální oblast již teď asistuji u beznadějné potopy občanů do obrovské chudoby, kterou většina nikdy nezažila:

Ztráty bydlení často díky nevyplacenému příspěvku na bydlení včas od naprosto přetíženého úřadu práce, nemožnost splácet ceny energií, veliká inflace, obrovský stres, měnící se v agresivitu klientů všech skupin ve společnosti mezi sebou, zhoršující se psychický stav obyvatelstva, vzrůst závislostí všeho druhu, vzestup kriminality, těžké deprese zejména u starších občanů, domácí násilí v rodinách a hádky, které nejvíce dopadají na děti, opětovná vlna půjček, která bude pokračovat další vlnou exekucí. Azylové domy s klienty praskají i v létě ve švech a klienti nacházejí poloprázdné potravinové banky.

"…Tak dost! Už to skončeme! Přestalo mě to bavit! A ještě se všichni tváří, že se k tomu propůjčili ze soucitu, aby se ten chudáček, co je úplně mimo, mimo čas, prostor a život, nerozčílil! No jo, protože jinak…,copak by si takovou nadvládu nechal líbit? Oni ano, každý den, každou minutu vyžadují od ostatních, aby byli takoví, jaké je chtějí mít…A oni toho využívají, donutí vás, aby jste se poddali a přijali ten jejich způsob, abyste slyšeli a viděli jako oni!..."

Luigi Pirandello, Jindřich IV, 1921

Těžko říci, proč nám neustále vnucují ty vyprázdněné, politické kandidátky naprosto tupé kampaně. A jelikož politici nemají absolutně co nabídnout vyděšené společnosti k ekonomické realitě všedního dne, zůstávají pouze strašlivé fráze: Bude líp s… Dáme Prahu dohromady! Společně to dokážeme! A to slyším snad nejvíce za posledních třicet let ve své sociální bublině: Poprvé nejdu k volbám, vůbec nemám koho volit…

Rozhovor Britských listů 527. Lze říct: "Tihle voliči jsou blbí, nemusíme se o ně starat?"

8. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



Kritik a komentátor Petr Fischer byl jedním z prvních, kdo se v sobotu 3. září vyjádřil k sedmdesátitisícové protestní demonstraci na pražském Václavském náměstí, která se možná stane zásadním politickým předělem ve vývoji České republiky za posledních 33 let. Vláda Petra Fialy se při řešení této krize zatím moc nevyznamenala a čas letí a společenská destabilizace hrozí. Jak se k celé věci postavit a co udělat, na to se Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů zeptal právě Petra Fischera. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi od pátku 9. září 2022.

Cílem údajné ukrajinské "ofenzívy" na jihu "bylo oklamat Rusko"

11. 9. 2022

čas čtení 5 minut

 

Ruské jednotky byly zaskočeny útokem v Charkovské oblasti poté, co se připravovaly na ofenzivu na jihu země


 
Tolik propagovaná jižní ofenziva Ukrajiny byla dezinformační kampaní, která měla odvést pozornost Ruska od skutečné ofenzivy připravované v Charkovské oblasti, uvedly ukrajinské speciální jednotky.

Ukrajinské síly pokračují v nečekaně rychlém postupu na severovýchodě země a během tří dnů znovu dobyly více než třetinu okupované Charkovské oblasti. Velkou část ukrajinských územních zisků v sobotu potvrdilo ruské ministerstvo obrany.

"[Byla to] velká speciální dezinformační operace," řekl Taras Berezovec, bývalý poradce pro národní bezpečnost, který se stal tiskovým mluvčím brigády Bohun ukrajinských speciálních sil.



Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinské jednotky dobyly Kupjansk

10. 9. 2022

čas čtení 7 minut



- Odstavení jaderné elektrárny v Záporoží


Provoz v ruské Záporožské jaderné elektrárně na Ukrajině byl zcela zastaven, uvedla v neděli státní agentura Energoatom, která má elektrárnu na starosti.

Agentura uvedla, že obnovení dodávky elektřiny do elektrárny umožnilo udělat nejbezpečnější věc a vypnout její šestý a poslední funkční reaktor.

Kyjev ve středu vyzval obyvatele Ruskem okupovaných oblastí v okolí elektrárny, největší v Evropě, aby se v zájmu vlastní bezpečnosti evakuovali. Rusko a Ukrajina se vzájemně obviňují z ostřelování jaderné elektrárny, čímž hrozí jaderná katastrofa.

Nedělní uzavření elektrárny následovalo poté, co šéf jaderného dozoru OSN v pátek prohlásil, že nedávné ostřelování způsobilo, že "situace je stále více nejistá", protože spolehlivé dodávky pravděpodobně nebudou obnoveny.

Rafael Grossi, generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), uvedl, že životně důležité dodávky elektřiny mimo areál záporožské jaderné elektrárny byly zničeny ostřelováním a je jen malá pravděpodobnost, že se spolehlivé dodávky podaří obnovit.

Uvedl, že ostřelování zničilo rozvodnu nedaleké tepelné elektrárny. Tato elektrárna dodávala elektřinu do jaderného zařízení pokaždé, když bylo v posledních třech týdnech přerušeno její běžné přívodní vedení.

Šestý reaktor podle něj poslední tři dny pracoval v "ostrovním režimu" a po přerušení elektrického vedení ruským ostřelováním zásoboval pouze vlastní potřeby.

Obnovení jednoho z těchto vedení v sobotu umožnilo provozovateli přijmout rozhodnutí o uvedení zařízení do "nejbezpečnějšího stavu - studené odstávky".

Pokud bude vedení i nadále poškozeno, bude elektrárna spoléhat na záložní dieselové generátory, "jejichž doba provozu je omezena technologickým zdrojem a množstvím dostupné nafty", uvedl Energoatom.

Ukrajinské síly vstoupily do Kupjanska, sdělují ukrajinští činitelé

Fotografie zveřejněná na Twitteru ukrajinskou bezpečnostní službou ukazuje skupinu vojáků shromážděných kolem obrněného vozidla.

V popisku stálo, že Kupjansk "byl a vždy bude ukrajinský".

"Osvobodíme naši zemi do posledního centimetru," dodal. "Jdeme dál! Sláva Ukrajině!"

- Ukrajinská vlajka je znovu vztyčena v městě Balaklija:


 19208

Ruští propagandisté začali veřejně přiznávat, že Ukrajina vyhrává válku

10. 9. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut

 

Ukrajina oznámila, že od ruských sil znovu získala asi tisíc kilometrů čtverečních. Kanál domobrany Novorossija Z.O.V., na Telegramu, který sledují miliony Rusů, sdílel videa s ukrajinskou vlajkou vztyčenou nad Balaklijí. Ruské sociální sítě se rozzářily fotografiemi ukrajinských vojáků, kteří hrdě pózují před nápisy v oblastech, kde si ruská armáda podle všeho byla ještě před týdnem jistá, že je má plně pod kontrolou, jako jsou Ševčenkove, Borščyvka a Volokhiv Jar. Pro Kreml se stalo nemožným předstírat, že Ukrajina nezískává zpět území, která napadla a držela ozbrojená síla Vladimíra Putina.

 18984

Svět je na pokraji pěti "katastrofických" klimatických zlomů, zjistila studie

9. 9. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Obří ledové příkrovy, oceánské proudy a věčně zmrzlé oblasti již možná překročily bod nevratné změn

Podle rozsáhlé studie přivedla klimatická krize svět na pokraj několika "katastrofických" bodů zvratu
.

Ukazuje, že pět nebezpečných zlomových bodů již mohlo být překročeno v důsledku globálního oteplení o 1,1 °C, které doposud způsobilo lidstvo.

Patří mezi ně zhroucení grónského ledovce, které by nakonec způsobilo obrovské zvýšení hladiny moří, zhroucení klíčového proudu v severním Atlantiku, které by narušilo deště, na nichž jsou závislé potraviny miliard lidí, a náhlé tání věčně zmrzlé půdy bohaté na uhlík.

Podle analýzy se při oteplení o 1,5 °C, což je minimální očekávaný nárůst, čtyři z pěti bodů zvratu změní z možných na pravděpodobné. Při teplotě 1,5 °C se stane možných dalších pět bodů zvratu, včetně změn v rozsáhlých severských lesích a ztráty téměř všech horských ledovců.

 18530

Ukrajina získala zpět 1 000 kilometrů čtverečních území, říká Volodymyr Zelenskij

9. 9. 2022

čas čtení 7 minut

 

Ukrajinský prezident oznámil, že vojáci dobyli klíčové město Balaklija na východě země,  americký ministr zahraničí navštívil Kyjiv

Ukrajina znovu dobyla více než 1 000 km2 území a přes 20 vesnic, oznámil prezident Volodymyr Zelenskij. Ukrajinští vojáci vedou protiofenzívu na jihu a východě země.

Zelenskij také ve čtvrtek pozdě večer zveřejnil video, v němž ukrajinští vojáci uvedli, že dobyli klíčové východní město Balaklija, které má 27 000 obyvatel.

 19162

Ohlédnutí za druhou dobou alžbětinskou

9. 9. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Sedmdesát let pobytu Alžběty II. na britském trůnu, nota bene v tak dynamickém století, jako je jsou ta dvě poslední století (stačí si srovnat 70 let třeba ve 12. století a dnes), přineslo jistě mnoho událostí a změn, za nimiž bychom se dnes měli ohlédnout. Připomenu jen to, co se mi zdá nejdůležitější.

 19207

Královna komunikace

9. 9. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

 

Královna Alžběta neměla žádnou skutečnou moc, pouze symbolickou. Její největší silou byla komunikace prostřednictvím jejího obrazu. Stoická a zdrženlivá, dokonce i svými šaty vyjadřovala image Spojeného království. Byla nejúspěšnější publicistkou na světě. Královna byla nejlepší reklamní agenturou, jakou mohlo Spojené království mít. Alžběta II. byla v době své smrti nejznámější ženou na světě a objevila se na titulních stranách všech novin na světě. Zde můžeme vidět desítky novin z celé planety s pozitivními a obdivnými slovy.

 19152

Británie: Král Karel III. má své názory a vášně, ale jeho prvním úkolem je reformovat obraz monarchie

9. 9. 2022

čas čtení 6 minut

 
 
Charles bude zcela jiným panovníkem než jeho matka. Měl by toho využít ve svůj prospěch i ve prospěch národa, míní Simon Jenkins
 
Král Charles hodlá vládnout - řekl by sloužit - přesně tak, jak to dělala jeho matka. Celý svůj život strávil ve stínu jejíhochování  a na každém kroku byl vyučován v roli držitele trůnu. Ví, že národ považoval královnu za apoteózu konstituční monarchie. Jeho vláda pravděpodobně nebude dlouhá (je mu 73 let)  a on nebude chtít zradit odkaz své matky.

Tím však  může jakákoli podobnost mezi králem Karlem a královnou Alžbětou skončit. Důvod je prostý. Práce monarchy je dnes sice šablonovitá, ba téměř robotická, ale přesto ji vykonávají lidé. Karel může vykonávat ceremonie, které se od něj vyžadují, bezvadně. Je zkušený v nudných veřejných povinnostech a sdílí matčinu schopnost mírnit rituály humorem. Dospělost také rozmělnila rizika nevhodného chování a pomluv, která provázela jeho mládí a nešťastné první manželství. Matka a syn jsou však velmi rozdílné osobnosti.

 19149

Královnina smrt Británií hluboce otřese - byla pevným středobodem uprostřed neustálých změn

8. 9. 2022

čas čtení 8 minut

 
 

Jediný prvek v společném životě Britů, který zůstal sedmdesát let spolehlivě stejný, je pryč 


Věděli jsme, že ta slova jednou zazní, ale přesto byl šok je slyšet. Královna je mrtvá.

Samozřejmě jsme věděli, že ta chvíle přijde, píše Jonathan Freedland. A přesto oznámení, že ve čtvrtek odpoledne zemřela, touto zemí velmi hluboce otřese, a to z důvodů, které možná plně nechápeme.

Spousta lidí řekne, že národ přišel o babičku, že jsme rodina, která ztratila svou matriarchu - a toto přirovnání není tak úplně mimo. Ne proto, že by královnu všichni znali nebo milovali jako svou příbuznou, protože to samozřejmě není pravda. Ale toto srovnání platí v tomto mnohem užším smyslu: byla pevným bodem v britských životech, postavou kontinuity, když se vše kolem neustále měnilo. Ode dne, kdy v roce 1952 zdědila trůn, se všechno změnilo. Tehdejší země  tato země by se sotva poznaly. Jediné, co měly společné, byla ona.

 19149

Ve čtvrtek odpoledne zemřela šestadevadesátiletá anglická královna Alžběta

8. 9. 2022

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Ve čtvrtek odpoledne královna Alžběta zemřela. Králem se stává její syn Charles. V Británii konec jedné éry.

***

Lékaři oznámili, že se podstatně zhoršil zdravotní stav šestadevadesátileté anglické královny Alžběty. Rodinní příslušníci anglické královské rodiny odcestovali na skotský zámek Balmoral, kde královna přebývá. První okruh britské veřejnoprávní televize BBC 1 přestal vysílat pravidelný program a vysílá jen průběžné zpravodajství o královnině zdravotním stavu, o němž ovšem není nic konkrétního známo. Světoví politikové posílají královně Alžbětě přání, aby se uzdravila.

Během posledního roku Alžběta trpěla "občasnými problémy s mobilitou".

Především pro Angličany je královna Alžběta II,. symbolem britského státu, s nímž se plně identifikují. 



 19148

O ukrajinské protiofenzívě, aneb Trocha věštění z křišťálové koule

9. 9. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

Kyjiv mnohokrát předem veřejně oznámil úmysl spustit protiofenzívu u Chersonu, dávno před tím, než vůbec začala. Rusko tak mělo čas přisunout posily a vybudovat zde připravenou obranu, včetně prefabrikovaných železobetonových pevnůstek na některých úsecích. Prolomit takovou obranu rozhodně není snadné. Spolehlivých zpráv přichází málo, nicméně podle těch, které dosud máme, za 12 dní ještě zatím k podstatnému průlomu v hloubce ruské obrany nedošlo. 

Rozhovor Britských listů 526. Británie: Zkorumpovaný bankéř a vesnická idiotka

6. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



Po letním odvolání Borise Johnsona z funkce šéfa britské Konzervativní strany a britského premiéra následovala zdlouhavá kampaň vyhledávání jeho nástupce. Posledními dvěma kandidáty byl bývalý ministr financí Rishi Sunak a Johnsonova ministryně zahraničí Liz Truss, která během své předchozí politické "kariéry" prokázala pozoruhodnou schopnost mnohokrát radikálně měnit své názory. Jeden komentátor je charakterizoval jako "zkorumpovaného bankéře a vesnickou idiotku". Tak v pondělí 5. září zvolili jihoangličtí důchodci, kteří tvoří členskou základnu Konzervativní strany, svou novou šéfkou právě Liz Trussovou. Není to osoba, která by zrovna rozuměla hlouběji mnoha věcem a určitě ne ekonomice.  Je to volba, kterou učinilo přesně 0,3 procenta britských voličů. Co to znamená, o tom mluví Bohumil Kartous s Janem Čulíkem v tomto Rozhovoru Britských listů.

Rozhovor Britských listů 525. Bude ODS hrobařem demokracie v ČR?

6. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



Demonstrace sedmdesáti tisíc českých občanů v sobotu 3. září 2022 na pražském Václavském náměstí, kde účastníci naslouchali extremistům a populistům, možná navždy ohrozila stabilitu České republiky. Nebo ne? Lidi se přece obávají chudoby právem! A kdo za vzniklou situaci může a jak by se dala napravit? Nad tím uvažují redaktoři Britských listů Bohumil Kartous a Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů, který se vysílá na Regionální televizi od úterý 6. září 2022.

30372

Kdo poradí bezradné zemi

8. 9. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Česká republika stojí na prahu největší socioekonomické krize, jaké kdy od pádu minulého režimu čelila. A právě v této chvíli se Fialův kabinet svým vytrvalým strkáním hlavy do písku s absencí komplexního plánu vůči tápající a čím dál tím více strádající populaci chová jako neurvalý sadista. Troufám si tvrdit, že takto odsouzeníhodného vládního jednání jsme tu naposledy byli svědky v roce 1953, kdy bylo obyvatelstvo okradeno o celoživotní úspory v rámci tzv. měnové reformy.

29864

Pět minut po dvanácté: Mobilizace prostřednictvím dezinformačních narativů může přinést zásadní politické změny na úkor demokracie a bezpečnosti

8. 9. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Varovná indikace: Souběh faktorů zvyšujících společenskou frustraci a jejich syntézy s dezinformačními a antisystémovými tezemi povede k přímému ohrožení současné vlády, ale i k ohrožení základních bezpečnostních a demokratických záruk. Příklon současnou situací zranitelné části společnosti k radikálně populistickým proudům ohrožuje českou společnost v krátkodobém, ale i dlouhodobém horizontu. Dosavadní zkušenost s šířením dezinformací ukazuje, že některé narativy (imigrace, covid) zůstávají aktivní ve smyslu jejich schopnosti mobilizovat pro účely pozdějších manipulací, jakkoliv jejich dopad či samotný výskyt ve společenské diskusi pominul. Je proto vysoce pravděpodobné, že při další neochotě vlády aktivně neutralizovat vliv dezinformačních manipulací na společenské postoje budou příští zásadní politická rozhodování na celospolečenské úrovni významně ovlivněna radikálně populistickými tezemi, které ohrožují demokratickou a bezpečnostní konstituci současné ČR.

Hospodaření OSBL za srpen 2022: zůstatek 31.8. 2022 - 6 383,01 Kč

2. 9. 2022

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: V srpnu 2022 se poprvé v historii Britských listů zatím vybralo tak málo finančních příspěvků na provoz, že nebude možné uhradit skromný honorář našim třem redaktorům. Prosíme, přispějte, pokud máte zájem zachovat existenci Britských listů.

Dalším problémem je, že pražské firmě Dempsey and Clark Jana Panocha, která Britským listů léta ZADARMO poskytuje technickou podporu a provozuje jejich server, zdražili - jak se dalo čekat - elektřinu a budeme bohužel potřebovat finanční příspěvky od sponzorů i na to.  (JČ)

V srpnu 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 45 454.02  výdaje byly  53 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže rychle směřujeme k nule. Zůstatek ke konci srpna byl 6 383,01  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci srpnu 2022.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Rozhovor Britských listů 524. Francie v kolapsu

2. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



Historička Muriel Blaive vyučovala posledního roku na střední škole v krásném městě Nice na francouzské Riviéře. Jenže si z Francie přinesla ty nejhorší zkušenosti. O tom s ní hovoří Jan Čulík. Rozkládá se nám před očima Západ? Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 2. září 2022.

Rozhovor Britských listů 523. Teenageři jsou dnes opravdu v průšvihu

29. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

Bohumil Kartous hovoří s psychoterapeutem Peterem Pöthem odborníkem na psychické problémy mladých lidí, o dnešní situaci dětí a teenagerů v České republice. Je kritická. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 30. srpna 2022.

 18293

Konflikty, které přežily Gorbačova

9. 9. 2022

čas čtení 7 minut

Součástí Gorbačovova odkazu je i ochromování okolních států, vše kvůli snu o "obnoveném svazu", upozorňuje spolupracovník serveru Visegrad Insight, anglicky psané afiliace polského časopisu Res Publica Nowa, dlouholetý ukrajinský publicista Vitalij Portnikov.

Rozhovor Britských listů 522. Co je příčinou propadu popularity Fialovy vládní koalice?

26. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



Babišovo Ano zaznamenalo v České republice rekordní podporu 31 procent voličů. Vládní koalice Petra Fialy se propadá v popularitě. Proč? O tom hovoří Jan Čulík s politologem Jiřím Pehem. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. srpna 2022.

 18638

Vyhýbavá německá taktika před zbrojním summitem

9. 9. 2022

čas čtení 4 minuty

V německých prodejích zbraní na Ukrajinu se objevil vzorec: Berlín se pohne až po dostatečném tlaku ze strany USA. Nyní se chystá další setkání v tzv. ramsteinského formátu. A Scholz si nechává otevřená zadní vrátka, napsali Klaus Geiger a Gregor Schwung.

 18990

Éra sbližování s Ruskem a Čínou skončila

9. 9. 2022

čas čtení 14 minut

Letos na jaře Bidenova administrativa uznala, že musí přepsat svou Národní bezpečnostní strategii, která řídí celkovou bezpečnostní strategii země - bezpochyby s vědomím, že velká strategie USA musí být zásadně revidována, upozorňuje James Van der Velde.

 19091

Rusko má ve válce stále více problémů

9. 9. 2022

čas čtení 6 minut

25. srpna nařídil Vladimir Putin navýšení služebního personálu ozbrojených sil od roku 2023 o 137 000, čímž se velikost armády zvýšila na 1,15 milionu, upozorňuje Xenia Kirillová.

 16830

Nejste Ruska a čtete? Jak neobvyklé!

9. 9. 2022

čas čtení 4 minuty

V mnoha ohledech nejlepší měřítko toho, jak velká bigotnost ve společnosti existuje, nepochází od úředníků, kteří mají vlastní zájem prezentovat situace co nejlepší, ale spíše od těch, kteří jsou oběťmi projevů rasové a etnické příslušnosti, upozorňuje redakční článek časopisu Novoje vremja.

31137

Nesmyslnost mimořádné valorizace důchodů ukazuje na vážné problémy ve schopnost dohlédnout důsledků státních opatření

8. 9. 2022 / Filip Pertold

čas čtení 1 minuta

Na Twitteru a jinde se lidé pohoršují nad mimořádnou valorizací důchodů, která procentně (!!!) pomáhá více lidem s vyššími důchody. Viz tabulka. To samozřejmě u kompenzace cenových šoků nedává smysl, protože na chudý inflace dopadá hůře. Žádná, ani pravicová, vláda, by to takto dobrovolně nevymyslela.

Víte proč to tak je? Protože nikdy nikoho nenapadlo u tohoto pravidla, že se ten vzoreček použije. A víte proč to nikoho nenapadlo v roce 2011, když se to zavedlo? Protože se nedělá uvnitř státní správy vyhodnocování všech možných parametrů sociálního a daňového systému. Tento vzoreček někde leží, ale nikdo si ho nevšímá a pak se dozvíme, když se použije.. Technicky jde o to, že se mimořádně valorizuje jen procentní výměra a ne základní výměra. To zní jako málo sexy téma, jenže důsledek je pár desítek miliard navíc, obrovská frustrace lidí, chudý budou ještě chudší a hledání cesty pomoci chudym domácnostem bude pokračovat.

Kdyby stát zaplatil ročně 100 milionů za analytiky kteří budou permanentně propočítávat dopady všech možných koeficientů, pravidel atd., máme to jako společnost za měsíc zpět...

Autor zveřejnil příspěvek na sociální síti.

30710

Babiš vlastně říká: "Nežerte Vodňanské kuře, je hnusné!" Část ODS mu to ale zjevně žere

Naprostá absence studu

8. 9. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Vlastnost, která odlišuje Babiše zřejmě od všech inteligentních bytostí na této planetě je absolutní absence studu (Babiš nechal noviny vlastněné jeho rodinou spravovaným holdingem, MF Dnes a Lidové noviny, obalit do reklamy zpochybňující důvěryhodnost médií a propagující jeho propagandistický videokanál Čau, lidi, pozn. redakce). Tohle by totiž neudělal nikdo z nás, ani ten nejbezohlednější cynik - pohnojit svoji vlastní firmu na půdě této (své vlastní) firmy. Je to jako vyvěsit nad fabriku vyrábějící vodňanská kuřata velký nápis NEŽERTE VODŇANSKÉ KUŘE, JE HNUSNÉ. Každý z nás by se propadl hanbou, kdyby toto měl udělat své vlastní firmě, svým vlastním zaměstnancům. Babiš je v pohodě.

 18448

Putin ve svém bojovném projevu hrozí, že rozbije křehkou dohodu o vývozu obilí z Ukrajiny

8. 9. 2022

čas čtení 4 minuty


Ruský prezident prohlásil, že chce revidovat dohodu, která by umožnila vývoz ukrajinského obilí přes Černé moře. To  by mohlo dohodu ohrozit a oživit obavy z obnovení ruské námořní blokády v Černém moři.


Během bojovného projevu na ekonomické konferenci ve Vladivostoku Putin uvedl, že bude hovořit s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem o "omezení destinací pro vývoz obilí", a vydal nepravdivé tvrzení, že pouze dvě z 87 lodí opouštějících Ukrajinu s obilím ho odvezly do rozvojových zemí.

Tato konfliktní  prohlášení zazněla během projevu, v němž Putin rovněž pohrozil, že přeruší veškeré dodávky plynu, ropy a uhlí do Evropy, pokud ta zavede cenový strop na dovoz ruských energií. S odvoláním na ruskou pohádku řekl, že Evropané  "zmrznou jako vlčí ocas".

 18934

Británie Liz Trussová se chystá oznámit pomoc pro vysoké účty za energie ve výši 130 miliard liber

8. 9. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Nová premiérka slibuje  "okamžité kroky na pomoc lidem a podnikům" a ukončení zákazu frakování.

 

Liz Trussová ve čtvrtek konečně představí své dlouho očekávané plány na řešení prudce rostoucích účtů za energie, přičemž někteří poslanci za stranu Toryů připouštějí, že se jedná o rozhodující okamžik pro celé její premiérství.

Očekává se, že nová premiérka poslancům oznámí, že účty za energie  budou až do roku 2024 zmrazeny na úrovni přibližně 2 500 liber ročně jako součást balíku podpory v hodnotě až 130 miliard liber, který bude financován daňovými poplatníky, a bude se tak snažit řešit nejvýznamnější hospodářskou krizi za celou generaci.

 18530

Ukrajina zahájila překvapivý protiútok v Charkovské oblasti

8. 9. 2022

čas čtení 5 minut

 

Doněcká lidová republika sděluje,  že Balaklije je "obklíčena"

Ukrajina zahájila překvapivý protiútok v severovýchodní části Charkovské oblasti

Čintiel zastupující Ruskem kontrolovanou Doněckou lidovou republiku v úterý uvedl, že ukrajinské síly "obklíčily" Balaklii,   město na východě Ukrajiny s 27 000 obyvateli ležící mezi Charkovem a Ruskem okupovaným Izjumem.

"Dnes ukrajinské ozbrojené síly po delší dělostřelecké přípravě ... zahájily útok na Balaklii," uvedl Daniil Bezsonov na Telegramu.

"V tuto chvíli je Balaklija v operativním obklíčení a v dostřelu ukrajinského dělostřelectva. Všechny přístupy jsou odříznuty palbou," dodal s tím, že úspěšná ukrajinská ofenziva by ohrozila ruské síly v Izjumu, strategicky důležitém městě, které Rusko využívá pro vlastní ofenzivu na východě Ukrajiny.

 19046

FBI našla v Mar-a-Lago dokument o jaderné obraně blíže nespecifikovaného cizího státu

7. 9. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Nalezené záznamy obsahují materiály, které neměli oprávnění prohlížet ani vysocí Bidenovi úředníci, píše Washington Post


FBI při prohlídce Mar-a-Lago nalezla dokument popisující jaderný potenciál jedné cizí vlády, informoval v deník Washington Post.

List s odvoláním na nejmenované zdroje neuvedl, o jakou zahraniční vládu se v dokumentu popisujícím vojenskou obranu země jedná.

Obsah více než 11 000 vládních dokumentů a fotografií, které agenti FBI minulý měsíc zajistili ve floridském sídle Donalda Trumpa, nebyl zveřejněn, ale zprávy deníku Post naznačovaly, že mezi položkami, které federální úřady hledaly, byly i tajné dokumenty o jaderných zbraních.

 19033

Ruská agrese na Ukrajině: MAAE vyzývá k vytvoření "bezpečnostní zóny" u jaderné elektrárny v Záporoží

7. 9. 2022

čas čtení 6 minut

 

- MAAE vyzvala k vytvoření "bezpečnostní a ochranné zóny" kolem jaderné elektrárny a současnou situaci označila za "neudržitelnou".


Ve zprávě se uvádí:


"Je naléhavě nutné přijmout dočasná opatření, která by zabránila jaderné havárii způsobené fyzickým poškozením vojenskými prostředky. Toho lze dosáhnout okamžitým zřízením jaderné bezpečnostní a ochranné zóny."

Agentura OSN vyzvala, aby ostřelování areálu a jeho okolí "bylo okamžitě zastaveno, aby se zabránilo dalším škodám na elektrárně a souvisejících zařízeních".

Kromě zřízení bezpečnostní zóny kolem elektrárny MAAE doporučila, aby se zlepšily podmínky, v nichž pracuje ukrajinský personál obsluhující elektrárnu.

Ve zprávě se píše:  "Ukrajinský personál obsluhující elektrárnu pod ruskou vojenskou okupací je pod neustálým vysokým stresem a tlakem, zejména s omezeným počtem zaměstnanců. To není udržitelné a mohlo by to vést ke zvýšenému výskytu lidských chyb s důsledky pro jadernou bezpečnost.

 19142

"...budou vám žehnat, Staline..."

7. 9. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Mezi účastníky sobotní demonstrace proti "ředění národa" se kromě všemožných proruských propagandistů z ultrapravice výrazně vyjímala rudá trička předsedkyně KSČ(M) Kateřiny Konečné a jejích soudruhů. Komunisté tak dali po dlouhé pauze opět otevřeně najevo, že kdykoliv toho Moskva žádá, kráčejí poslušně v jednom šiku třeba i s nácky. 

 19147

Mezitím v Absurdistánu 221: O polské lavičce vyvolávající národní nadšení

7. 9. 2022 / Tomasz Oryński

čas čtení 6 minut

Vážení čtenáři.

Rád bych se omluvil za to, že v poslední době nevyšel další Absurdistán - jsem uprostřed komplikovaného procesu stěhování se z Glasgow do Helsinek.

Ale nechci, abyste se cítili zanedbaní. Polsko naštěstí jako vždy dodává materiál, takže se nemusím moc namáhat. Jen překládám.

Nejdříve vás seznámím s některými souvislostmi. K překvapení všech se na různých místech začaly objevovat podivné lavičky umístěné v přístřešcích ve tvaru Polska v ruských barvách (hádám, že tvůrce chtěl, aby byly v polských barvách, a pro kontrast přidal modrou, ale zřejmě to nedomyslel).



 19145

Kreml verbuje pacienty psychiatrických léčeben, vězně a bezdomovce do války na Ukrajině

7. 9. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

 

Časopis Nový Prostor, který prodávají v českých ulicích bezdomovci, je součástí větší skupiny podobných nezávislých časopisů z celého světa. Jako bývalý šéfredaktor tohoto časopisu  s tímto společenstvím vydavatelů udržuji kontakt. Ruské křídlo této autonomní, ale propojené sítě mi sdělilo, že k němu přicházejí vládní agenti verbovat bezdomovce do své armády v rámci tzv. operace na Ukrajině. Asi 1/5 jeho prodejního týmu zmizela, což je podle něj způsobeno touto náborovou kampaní. Kreml se snaží napříč Ruskem všemožně naverbovat co nejvíce mužů ochotných odejít válčit na Ukrajinu. Za účast na invazi jim slibuje astronomické mzdy i řadu výhod.


 18207

Kolotoče za dva groše

7. 9. 2022 / Petr Haraším, Pavel Haraším

čas čtení 10 minut

Sobotní demonstraci proti své vládě svolal premiér Fiala

Co mají společné? Hodně. Něco se totiž zjevně porouchalo, něco jsme si nepohlídali a málo udělali. Nechali jsme si kdysi dávno po Sametu nalhat, jedním fachidiotem a druhým ovarem, že se nemáme jako občané starat o to, o co se postarají oni trhem povolaní. Starat jsme se měli, hodně starat, ale nestarali. Starat jsme se měli předem, aby zadem nevylezl v budoucnu problém, který nás bude mrzet, trápit a bude stát hodně sil. Sil na nápravu, pokud bude náprava vůbec ještě možná. Problém, který kdyby se řešil, byl by nebyl. Problém, kterým si komplikujeme životy většiny ku spokojenosti pár finančních grázlů napojených na ony politické strany, co radily nestarat se. A jak to bývá v pohádkách, legendách i v životě samém, problém se objevil. A je „kurevsky“ velký.

 18207

Lapání srozumitelnosti

7. 9. 2022 / Jan Sláma

čas čtení 2 minuty

Většina národa asi nechce ani umírat ani chudnout

Díky politikům se dozvídám aktuality ze života. Obohacují nám řeč a osvětlují leccos kolem nás. Tak ještě poměrně nedávno, myslím, že to bylo za vlády pana Topolánka, jsem se dozvěděl, co znamená gesto zvednutého prostředníčku. Do té doby jsem to opravdu nevěděl. Tak páni, hlavně páni politici zavádějí ze svých poslaneckých lavic do národa osvětu.

 19146

Otrávil manžela Glenna Greenwalda Bolsonarův homosexuální syn s pomocí Ruska?

7. 9. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut

 

Jsou to již čtyři týdny, co David Miranda, brazilský poslanec a manžel slavného amerického novináře Glenna Greenwalda, který se proslavil tím, že pomohl deníku The Guardian roztřídit a zveřejnit úniky neboli "leaks" Edwarda Snowdena, které odhalily 61 tisíc tajných dokumentů americké vládní agentury NSA (National Security Agency), leží na jednotce intenzivní péče v nemocnici. Během předvolební kampaně Miranda náhle začal pociťovat silné bolesti břicha a musel být převezen do nemocnice.


30689

Vakcíny proti COVIDu působí na muže a ženy rozdílně

7. 9. 2022

čas čtení 4 minuty

Téměř 95 % Australanů ve věku 16 a více let je nyní plně očkováno proti COVIDu-19. Celosvětově má ​​přibližně 65 % dospělých k dispozici alespoň jednu dávku vakcíny, včetně vakcín Moderna, AstraZeneca, Janssen (Johnson & Johnson), Pfizer-BioNTech a Sputnik V.

 16637

Aplikace, která je schopna určit nákazu covidem z vašeho hlasu, je přesnější než covidovéí testy

7. 9. 2022

čas čtení 2 minuty



Uživatelé budou muset poskytnout informace o své zdravotní anamnéze, kuřáckém statusu a demografických údajích a nahrát některé zvuky, jako je kašel a přečtení krátké věty

Aplikace pro mobilní telefony dokáže podle vědců pomocí umělé inteligence (AI) detekovat covid  v hlase lidí s "potenciálně vysokou přesností".

Model s umělou inteligencí prý dosahuje 89% přesnosti a je levný, což znamená, že by se mohl uplatnit v zemích s nízkými příjmy.

 18508

Pšenici dochází dech

7. 9. 2022

čas čtení 10 minut

"Jako by chtěl nasytit celý svět": Od zázračného rozmnožení chleba jsme se stali feťáky závislými na bílé mouce. Ale pšenice je v krizi i bez války – a my, pokud si nedáme pozor, s ní. Pomoci by mohla změna kultury. A především stará odrůda obilí, píše Cosima Lutzová.

 17022

Nedostatek piva a hromadění vepřového: Krize v oblasti hnojiv ohrožuje evropské potravinové řetězce

7. 9. 2022

čas čtení 2 minuty

Rostoucí účty za energii v Evropě spouštějí vlnu odstávek ve velkých továrnách na výrobu hnojiv po celém kontinentě, což způsobuje problémy farmářům, výrobcům potravin a – k hrůze majitelů barů po celém světě – pivovarům, upozorňují Graham Lantree, Sebastian Whale, Bartosz Brzezinski a Gabriela Galindová.

 18934

Británie. Nová premiérka vytvořila vlády výlučně ze svých kamarádů. Manželka jednoho propuštěného ministra ji charakterizovala jako "imbecila""

7. 9. 2022

čas čtení 2 minuty

Nová britská premiérka Liz Trussová se vůbec nepokusila o smíření po konfliktech v Konzervativní straně při kampani o to, kdo se stane jejím novým šéfem. Z vlády odstranila všechny ministry, kteří se pokusili ji při této kampani jen jedním slovem kritizovat a najmenovala do své nové vlády sérii nekompetentních, ultraloajálních osob, které ji při kampani o funkci šéfa strany nekriticky chválili.

Manželka  právě propuštěného ministra Johnnyho Mercera nazvala Liz Trussovou "imbecilem" v rozhořčení na Twitteru po vyhazovu svého manžela.

Felicity Cornelius-Mercerová napsala, že vládní systém "smrdí" a "zachází s lidmi otřesně" poté, co byl její manžel novýou premiérkou odvolán z funkce člená vlády pro záležitosti veteránů.

 19041

O kolapsu mezinárodního postavení Ruska

7. 9. 2022

čas čtení 2 minuty

Putinova válka na Ukrajině a způsob, jakým se Rusko vůbec chovalo pod jeho vládou, podkopaly současný mezinárodní systém a zahájily jeho velkou transformaci, v níž Ukrajina hraje zvláštní roli jako dnešní morální vůdce svobodného světa a budoucí vítězná síla, napsali redaktoři serveru Grani.

 18973

Ukrajinci Rusku nikdy neodpustí

7. 9. 2022

čas čtení 2 minuty

Války končí a dnešní nepřátelé se nakonec stanou přáteli, zatímco dnešní spojenci se stanou protivníky. Ale Ukrajinci nikdy neodpustí válku, kterou proti nim rozpoutal Vladimir Putin. A Evropané, kteří Rusku v minulosti bezvýsledně pomáhali, si to budou pamatovat mnohem déle, než mnozí předpokládají, upozorňuje Alexandr Morozov.

 18969

Co jsou Putinovy "tradiční hodnoty"?

7. 9. 2022

čas čtení 3 minuty

Vladimir Putin nikdy pořádně nedefinoval "tradiční hodnoty", které údajně prosazuje - nejen proto, že on a jeho příznivci používají tento termín k pokrytí různých věcí v různých časech, ale také proto, že doufají, že použijí různé části minulosti k vytvoření populární hráze proti změnám, říká Ilja Kukulin.

 18029

Bylo Rusko koloniálním impériem?

7. 9. 2022

čas čtení 1 minuta

Kdekterá země se v té či oné době snažila rozšířit svá území, ale pokud se nesnažila převzít kontrolu nad oddělenými a nesousedícími zeměmi, nelze je označit za impéria, píše Sergej Leskov.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
45799