Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinské jednotky dobyly Kupjansk

10. 9. 2022

čas čtení 7 minut


- Odstavení jaderné elektrárny v Záporoží


Provoz v ruské Záporožské jaderné elektrárně na Ukrajině byl zcela zastaven, uvedla v neděli státní agentura Energoatom, která má elektrárnu na starosti.

Agentura uvedla, že obnovení dodávky elektřiny do elektrárny umožnilo udělat nejbezpečnější věc a vypnout její šestý a poslední funkční reaktor.

Kyjev ve středu vyzval obyvatele Ruskem okupovaných oblastí v okolí elektrárny, největší v Evropě, aby se v zájmu vlastní bezpečnosti evakuovali. Rusko a Ukrajina se vzájemně obviňují z ostřelování jaderné elektrárny, čímž hrozí jaderná katastrofa.

Nedělní uzavření elektrárny následovalo poté, co šéf jaderného dozoru OSN v pátek prohlásil, že nedávné ostřelování způsobilo, že "situace je stále více nejistá", protože spolehlivé dodávky pravděpodobně nebudou obnoveny.

Rafael Grossi, generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), uvedl, že životně důležité dodávky elektřiny mimo areál záporožské jaderné elektrárny byly zničeny ostřelováním a je jen malá pravděpodobnost, že se spolehlivé dodávky podaří obnovit.

Uvedl, že ostřelování zničilo rozvodnu nedaleké tepelné elektrárny. Tato elektrárna dodávala elektřinu do jaderného zařízení pokaždé, když bylo v posledních třech týdnech přerušeno její běžné přívodní vedení.

Šestý reaktor podle něj poslední tři dny pracoval v "ostrovním režimu" a po přerušení elektrického vedení ruským ostřelováním zásoboval pouze vlastní potřeby.

Obnovení jednoho z těchto vedení v sobotu umožnilo provozovateli přijmout rozhodnutí o uvedení zařízení do "nejbezpečnějšího stavu - studené odstávky".

Pokud bude vedení i nadále poškozeno, bude elektrárna spoléhat na záložní dieselové generátory, "jejichž doba provozu je omezena technologickým zdrojem a množstvím dostupné nafty", uvedl Energoatom.

Ukrajinské síly vstoupily do Kupjanska, sdělují ukrajinští činitelé

Fotografie zveřejněná na Twitteru ukrajinskou bezpečnostní službou ukazuje skupinu vojáků shromážděných kolem obrněného vozidla.

V popisku stálo, že Kupjansk "byl a vždy bude ukrajinský".

"Osvobodíme naši zemi do posledního centimetru," dodal. "Jdeme dál! Sláva Ukrajině!"

- Ukrajinská vlajka je znovu vztyčena v městě Balaklija:


 
- Volodymyr ZelenskIj uvedl, že o situaci v Záporožské jaderné elektrárně hovořil s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem

"Naším stanoviskem je, že jediným způsobem, jak ochránit Evropu před jadernou katastrofou, je demilitarizace elektrárny," napsal v sobotu  odpoledne ukrajinský prezident na Twitteru.

- Zdá se, že Ukrajina po velkém protiútoku v Charkovské oblasti v minulých dnech znovu získala kontrolu nad dvěma klíčovými městy Kupjansk a Izjum.

Fotografie zveřejněné ukrajinskými bezpečnostními silami ukazují vojáky v Kupjansku, který je důležitým logistickým uzlem ruských sil na východě Ukrajiny.

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo stažení svých jednotek z Izjumu a uvedlo, že dochází k jejich "přeskupení", aby mohlo být zintenzivněno úsilí v Doněcku.

Podle charkovského oblastního gubernátora byla ukrajinská vlajka vyvěšena také ve městě Balaklija.

Rusko potvrdilo ústup z Izjumu
Ruské ministerstvo obrany potvrdilo ústup ruských sil z Izjumu a Balaklije.


- Záběry   pořízené před překvapivou protiofenzívou v Charkově ukazují desítky vojáků, kteří hrají ukrajinskou hymnu.


- Ukrajinské síly pokračují v nečekaně rychlém postupu na severovýchodě země: zdá se, že Kyjev znovu získal kontrolu nad strategicky důležitým městem Kupjansk a obklíčil tisíce ruských vojáků v Izjumu, baště Moskvy v severovýchodním sektoru fronty.

Ukrajinské jednotky v minulých dnech vytlačily ruské síly z řady sídel v regionu, které Moskva okupovala od prvních dnů své invaze.

Prezident Zelenskij v pátek pozdě večer ve videoposelství uvedl, že ukrajinské síly osvobodily více než 30 osad v Charkovské oblasti.


- Obce ve znovudobytých oblastech se vracejí "k životu", ale jejich domovy a infrastruktura byly zničeny, uvedli ukrajinští představitelé.

V Charkovské oblasti bylo v posledních dnech znovu dobyto asi 700 km2 území a více než 30 osad.

Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil zveřejnil na Facebooku aktuální informace: "Na osvobozených územích se deokupované obce vracejí k životu. Probíhá odminování oblasti. Jednotky Národní gardy Ukrajiny provádějí stabilizační opatření. Byla obnovena činnost Národní policie. Policie eviduje četné zločiny spáchané nepřítelem na ukrajinském území a je připravena čelit provokacím a infiltraci podvratných a zpravodajských skupin. Místnímu obyvatelstvu je okamžitě poskytována veškerá možná pomoc, protože okupanti po sobě zanechali zničenou infrastrukturu, zničené domy civilistů a hromady šrotu."


Fotografie zveřejněná na Twitteru ukrajinskou bezpečnostní službou ukazuje skupinu vojáků shromážděných kolem obrněného vozidla.

V popisku stálo, že Kupjansk "byl a vždy bude ukrajinský".

"Osvobodíme naši zemi do posledního centimetru," dodal. "Jdeme dál! Sláva Ukrajině!"

Záběry údajně ukazují, jak ukrajinské jednotky vjíždějí do Kupjanska na tanku v časných ranních hodinách.

-Proč na Kupjansku záleží?

V posledních dnech zahájily ukrajinské síly rozsáhlou protiofenzívu proti ruským jednotkám, které drží území v Charkově, regionu na východě Ukrajiny.

Město Kupjansk se nachází v blízkosti dřívější frontové linie mezi ruskými a ukrajinskými silami v regionu a jeho znovudobytí je za významné vítězství Ukrajiny.

Americký thinktank Institute for the Study of War označil město za "klíčový logistický uzel" Ruska v regionu a dodal, že jeho znovudobytí by "vážně narušilo" ruské pozemní komunikační linie.

Mapa, kterou na Twitteru sdílel Veli-Pekka Kivimäki, vedoucí analytik finské bezpečnostní a zpravodajské služby, ukazuje, že Kupjansk je místem, kde se sbíhají hlavní železniční tratě na severovýchodě Ukrajiny, což znamená, že jeho ztráta by mohla výrazně omezit ruské zásobovací trasy.


Fotografie hojně sdílené na sociálních sítích údajně ukazují ukrajinské vojáky ve městě Kupjansk.

Jedna z nich, kterou sdílela Iulija Mendelová, bývalá mluvčí prezidenta Zelenského, ukazuje čtyři vojáky stojící před budovou a držící ukrajinskou vlajku. Před nimi je vidět na zemi zmuchlaná ruská vlajka.

"Toto je Kupjansk v Charkovské oblasti," napsala Mendelová. "Sláva Ukrajině!"

Na dalším obrázku je skupina tří vojáků, kteří rovněž drží ukrajinskou vlajku a stojí na střeše, která se údajně nachází v centru města.

1
Vytisknout
4223

Diskuse

Obsah vydání | 13. 9. 2022