Nový španělský preparát "stokrát účinnější proti COVIDu než remdesivir"

27. 1. 2021

čas čtení 2 minuty
Nová studie publikovaná v časopise Science zjistila, že plitidepsin je v zastavování šíření viru mnohem účinnější než remdesivir, upozorňuje Nuño Domínguez.


Jedna z nejzoufalejší bitev v boji proti koronaviru se týká nalezení účinného léku pro pacienty, kteří se nakazili a hrozí jim vysoké riziko vážného onemocnění nebo smrti. Až dosud bylo toto hledání neúspěšné. Jedině kortikosteroid dexametazon, prokázal, že dovede snížit úmrtnost u pacientů s COVIDem. Ale tato léčba ve skutečnosti nebojuje s virem, ale jen s nekontrolovanou zánětlivou reakcí, kterou způsobuje u pacientů s nejhorší prognózou.

V pondělí mezinárodní výzkumný tým publikoval první ověřené údaje o účinnosti nového léku, který by se mohl stát nejlepším antivirovým léčivem proti koronaviru: O plitidepsinu. Vědci vedení španělským virologem Adolfem Garcíou-Sastrem z nemocnice Mount Sinai v New Yorku vysvětlují, že lék je stokrát účinnější než remdesivir.

Plitidepsin je syntetický lék založený na látce produkované mořskými sumkami žijícími ve Středozemním moři. Madridská firma PharmaMar vyvinula farmaceutický preparát, který prodává pod názvem Aplidina, kterým chtěla léčit rakovinu krve.

Když vypukla pandemie, PharmaMar zahájila klinické testy s cílem zjistit, zda plitidepsin lze použít proti COVIDu. Podle společnosti přípravek snižuje virovou zátěž hospitalizovaných pacientů. Firma však dosud nepublikovala své výsledky, jež bude třeba ověřit.

Podle výzkumu 47 slibných léků provedeného mezinárodním týmem pod vedením Garcíi-Sastreho je z nich plitidepsin nejúčinnější, když ostatní ve schopnosti brzdit množení viru překonává 9 - 85 x. Oproti remdesiviru je účinnější až 100 x.

Podle studie lék neútočí přímo na virus, ale spíše na lidský protein, jehož se virus musí zmocnit, aby převzal kontrolu nad buňkami a přeprogramoval je tak, že začnou produkovat viry. Plitidepsin dočasně blokuje tento lidský protein známý jako eEF1A. Bez něj množení viru v lidském organismu nefunguje.

Lék, který neútočí na virus, ale na specifický lidský protein, je odolnější vůči novým variantám viru.

Molekulární mechanismus ovlivněný plitidepsinem je také důležitý pro replikaci mnoha jiných virů, což znamená, že by se mohl stát generickým antivirotikem využívaným i proti mnoha jiným patogenům.

Celý text ve španělštině: ZDE

0
Vytisknout
7444

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2021