Facebook zlikvidoval čtyři předvolební falešné kampaně na svých stránkách šířené z Ruska a z Íránu

22. 10. 2019

čas čtení 3 minuty
Facebook v pondělí informoval, že zlikvidoval čtyři nové podvratné zahraniční operace z Íránu a z Ruska, včetně jedné, která byla zaměřena na destabilizaci amerických prezidentských voleb r. 2020 a prováděl je ruský úřad trollů, petrohradská tzv. Internet Research Agency, Agentura pro výzkum internetu (IRA).

Petrohradská kampaň měla "všechny charakteristiky dobře financované operace, která učinila důsledné operační bezpečnostní kroky ve snaze zakrýt svou totožnost a své umístění," napsal Nathaniel Gleicher, šéf Facebooku pro internetovou bezpečnost.

 
Tato kampaň používala 50 účtů na Instagramu a jeden facebookový účet, který sledovalo asi 246 000 lidí, na němž zveřejnila téměř 75 000 materiálů.

Účty přijímaly různé politické totožnosti, například byly pro Donalda Trumpa, proti policejnímu násilí, pro Bernieho Sanderse, pro LGBTQ, pro feministky, pro policii a pro stoupence americké Konfederace. Většina zveřejněných materiálů se zatím nesoustřeďovala na volby, šířila ale obecné politické komentáře a zaměřovala se na "rozvoj uživatelů a rozvoj značky účtu".

Používání falešných osobností, které argumentují pro obě strany politické debaty - například devět účtů, předstírajících, že je provozují černošští aktivisté protestující proti policejnímu násilí, a účty hájící policisty - připomíná taktiku, kterou používala petrohradská IRA během americké předvolební kampaně r. 2016.

Účty v první řadě sdílely memy či materiál vytvořený autentickými uživateli amerických sociálních sítí. Kampaň zřejmě recyklovala autentický americký materiál, aby zakryla svůj ruský původ, i když při analýze byly zjištěny určité jazykové tiky, které naznačovaly její zahraniční původ.

I když se většina materiálů zaměřovala na polarizaci americké politické debaty, některé materiály už konkrétně hovořily o volbách v roce 2020. Falešné účty "černošských aktivistů" v první řadě podporovaly Sanderse a útočily na senátorku Kamalu Harrisovou, některé také útočily na Joe Bidena. Na Bidena útočily jak "progresivní", tak "konzervativní" falešné účty.

Tři ostatní falešné zahraniční kampaně měly původ v Íránu. Jedna ze zaměřovala na uživatele v USA a ve frankofonní severní Africe s materiálem o Izraeli, Palestině a Jemenu. Druhá se zaměřovala na latinskoamerické země s přepsanými články z íránských médií, které vypadaly, jako že vyšly v jihoamerických médiích. Třetí malá síť účtů z Íránu se zaměřovala na USA s materiálem z hnutí Black Lives Matter (Na životech černochů záleží).

Facebook v pondělí také oznámil několik iniciativ, jimiž chce bránit v zahraničním zasahování do amerických voleb r. 2020. Připravuje program, jímž zabezpečí účty volených politiků a zpřísní předpisy pro zveřejňování informací o tom, kdo ovládá jaké stránky. Bude také označovat materiál z médií ovládaných státem a jasněji označovat falešný materiál.

Facebook také zakáže inzeráty snažící se potlačovat účast voličů ve volbách, včetně inzerátů tvrdících, že "účastnit se voleb nemá cenu". To se bude týkat i inzerátů politiků.

Facebook však vyvolal vlnu kritiky, když uvedl, že nebude zakazovat inzeráty politiků obsahujících lži.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 


0
Vytisknout
6960

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2019