Britský občan, který bojoval v Sýrii proti Islámskému státu, odsouzen za terorismus

25. 10. 2019

čas čtení 2 minuty
Britský občan, který bojoval s kurdskými milicemi pro "islámskému státu", byl shledán vinným kvůli "absolvování teroristického výcvikového tábora".


Osmadvacetiletý Aidan James z Formby v Merseyside neměl předchozí vojenské zkušenosti, když v roce 2017 odjel do Sýrie.

Odmítl obvinění z terorismu, nicméně byl shledán vinným kvůli tomu, že prošel výcvikovým táborem v Iráku, kde se zdržovala zakázaná teroristická skupina PKK.

Soudce Edis v rozsudku zdůraznil, že jednání odsouzeného "nebylo zaměřeno na prosazování teroristických činů jím samotným".

Podle něj vztah Jamese k PKK byl "dosti prchavý", přičemž odsouzený na své cestě směřoval jinam.

James, který se neúspěšně ucházel o službu v britské armádě, vyrostl v Merseyside a je prvním Britem, který bojoval proti IS a byl za to postaven před soud.

V dubnu 2017 si zapsal do deníku: "Přinejmenším zde na mě záleží, můžu něco udělat, na co budu hrdý, místo abych se stále cítil bezcenný."

James byl zatčen na letišti v Liverpoolu, když se vrátil do Británie v únoru 2018.

U soudu zaznělo, že když online odhalil své plány, navštívili ho zástupci vládního deradikalizačního programu Prevent a varovali před cestou do Sýrie.

Během několika dní byl zatčen kvůli podezření z přípravy terorismu, ale nenásledovalo žádné obvinění a nakonec mu vrátili pas.

V srpnu 2017, poté co strávil nějaký čas v v psychiatrickém zařízení, odletěl do Iráku a domů odeslal zprávu: "Přistál jsem v pořádku, mami."

Strávil poté nějaký čas v iráckém uprchlickém táboře, kdy byla přítomna organizace PKK, a později ve výcvikovém táboře syrské YPG.

Porota si vyslechla doklady z jeho deníku, které svědčí o různých interakcích s PKK, o níž psal pozitivně, ale k boji proti IS se přidal až po výcviku u YPG.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6336

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2019