Rusko vypovídá ženevský protokol o ochraně obětí ozbrojených konfliktů

25. 10. 2019

čas čtení 1 minuta
Ruská Státní duma schválila předlohu zákona, podle nějž Rusko odvolává prohlášení učiněné během ratifikace doplňkového protokolu k Ženevským úmluvám z roku 1949.


Protokol, k němuž Moskva přistoupila v dobách SSSR, se týká ochrany obětí ozbrojených konfliktů (Protokol I). Parlamentu návrh předložil ruský prezident Vladimir Putin.

Protokol I zřídil mezinárodní komisi, v jejíž kompetenci spadá zkoumání předložených vážných porušení humanitárního práva v ozbrojených konfliktech mezinárodního charakteru a spolupráce při zvyšování vážnosti Ženevských úmluv. Nejvyšší sovět SSSR ratifikoval protokol v srpnu 1989.

Důvodem předložení návrhu Dumě se podle důvodové zprávy stalo to, že zmíněná komise od roku 1911 "fakticky neplní své funkce" a ruský zástupce v ní není. Nicméně Rusko bude dál platit komisi své roční příspěvky.

"Kromě toho v současné mezinárodní situaci rizika zneužití pravomocí komise k politickým cílům ze strany bezohledných vlád výrazně narůstá," uvádí se v důvodové zprávě předlohy Vladimira Putina.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7083

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2019