Čeští oceláři přijdou o zaměstnání

Trump zahájil obchodní válku s Evropskou unií, s Kanadou a s Mexikem

31. 5. 2018

čas čtení 1 minuta



Spojené státy a jejich tradiční spojenci se octli na pokraji totální obchodní války poté, co evropští a kanadští politikové reagovali rychle a hněvivě na rozhodnutí Donalda Trumpa uvalit dovozní tarify na výrobce oceli a hliníku.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker hovoří o okamžité odvetě poté, co americký ministr obchodu Wilbur Ross uvedl, že firmy v Evropské unii budou čelit 25 procentním importním tarifům na dovoz oceli do USA a 10 procentním importním tarifům na dovoz hliníku do USA, a to od čtvrtka od půlnoci.

Tyto tarify ohrožují tisíce pracovních příležitostí v Evropě a povedou k odvetným opatřením vůči dovozům z USA, která zřejmě pak znovu vyvolají další odvetná opatření z USA.

Trump také hrozí zavedením importních tarifů na zboží z Číny. Jeho rozhodnutí vyvolala bezprostřední a hněvivou reakci z Kanady, z Bruselu i z jednotlivých evropských zemí.

Británie je v obzvlášť nebezpečném postavení, protože součástí propagandy stoupenců brexitu byl tazkvaný "speciální, mimořádně přátelský" vztah ke Spojeným státům, obchodní dohody s nimiž měly nahradit britskou obchodní výměnu s EU.

Trumpovy dovozní tarify ohrozí tisíce pracovních příležitostí nejen v britských ocelárnách, ale po propuštění ocelářů povedou i k rozsáhlejší ekonomické krizi v postižených regionech.

Postihne to i české oceláře:




Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7575

Diskuse

Obsah vydání | 5. 6. 2018