Návrhy reforem EU: Merkelová vyšla Macronovi napůl vstříc

4. 6. 2018

čas čtení 1 minuta
Německá kancléřka Angela Merkelová přednesla v neděli dlouho očekávanou odpověď na ambiciózní výzvu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona k reformě Evropské unie. Ve věci investic nabídla olivové ratolesti a slíbila pomoc zadluženým členským zemím. 


Více jak rok poté, co se Macron ujal úřadu se slibem posílit EU a učinit ji odpovědnější vůči občanům, přišla protinabídka Merkelové. V okamžiku znepokojení nad budoucností bloku, politickou nestabilitou v Itálii a Španělsku a napětím v transatlantických vztazích.

Merkelová sdělila listu Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, že Německo podpoří společný investiční rozpočet v řádu desítek miliard eur. Fond by měl sloužit k vyrovnávání rozdílů mezi bohatšími a chudšími zeměmi unie.

"Potřebujeme rychlejší ekonomickou konvergenci mezi členskými státy," prohlásila Merkelová. "Abychom toho dosáhli, musíme posílit invstiční schopnosti s pomocí dodatečné strukturální politiky," dodala.

Merkelová dále oznámila, že EU zvýší svou nezávislost na Mezinárodním měnovém fondu a prostřednictvím Evropského měnového fondu nabídne krátkodobé úvěry pro země v problémech, jako je Řecko. Berlín však nadále odmítá odpuštění dluhů.

Německo a Francie plánují jednání před summitem EU na konci června. Chtějí koordinovat své postoje k reformě unie a brexitu.

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10106

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2018