Němečtí politikové požadují odvolání Trumpova velvyslance

6. 6. 2018

čas čtení 1 minuta


 German politicians are calling for Trump’s ambassador to Berlin to be expelled after he supported far right against government https://t.co/WeRX2WqOkb pic.twitter.com/ZwDjN9nTiq
Němečtí politikové požadují odvolání Trumpova velvyslance v Berlíně poté, co byl obviněn, že chce zasahovat do domácí německé politiky. Richard Grenell vyvolal přes víkend v Německu zuřivé reakce, když sdělil ultrapravicovému serveru Breitbart (americkým "Parlamentním listům"), že chce "dát moc dalším konzervativcům v Evropě". 

Martin Schulz, bývalý šéf německých sociálních demokratů, se vyjádřil: "To, co tenhle člověk dělá, je v mezinárodní diplomacii neslýchané. Kdyby řekl německý velvyslanec ve Washingtonu, že je tam proto, aby podpořil Demokratickou stranu, vykopnou ho okamžitě." 

Šéfka levicové strany Die Linke, Sahra Wagenknechtová, požadovala, aby se Berlín Grenella okamžitě zbavil: "Někdo jako americký velvyslanec Richard Grenell, který si myslí, že může vládnout Evropě a rozhodovat, kdo je tady ve vládě, už nemůže zůstat v Německu jako diplomat," uvedla.

Německé ministerstvo zahraničí požaduje od Grenella ohledně jeho výroků vysvětlení. Ve středu se má konat schůzka mezi ním a státním tajemníkem, Anderasem Michaelisem. 

0
Vytisknout
9932

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2018