Trump rychle likviduje dosavadní světový pořádek. Porušil dohodu z Québecu a zaútočil na kanadského premiéra

10. 6. 2018

čas čtení 2 minuty
I pro Trumpa, naprosto vrtkavého prezidenta, je jeho náhlá zuřivá reakce proti západním vedoucím představitelům překvapující. Dochází k  spojení jeho osobních antipatií vůči západním politikům s americkou vládní strategií.


Donald Trump způsobil chaos na schůzce skupiny G7 poté, co odmítl předtím dohodnuté komuniké z tohoto summitu. Obvinil z toho kanadského premiéra Justina Trudeau, kterému se začal posmívat a označil ho za "nečestného a slabého".

Trump, který ze schůzky v Québecu odjel předčasně na schůzku s diktátorem Kim Jong-unem, šokoval vedoucí představitele západních zemí svou sobotní agresivní tiskovou konferencí, na níž Trump zaútočil na obchodní politiku druhých zemí.


Poté, co Trump z Québecu odjel do Singapuru, zveřejnil na Twitteru osobní útoky proti kanadskému premiéru Trudeauovi a uvedl, že nařídil svým podřízeným, aby komuniké ze schůzky G7 nepodepisovali, čímž proměnil schůzku ve fiasko.

"Kanadský premiér Justin Trudeau jednal tak mírně a jemně," napsal Trump na Twittery. "A pak uspořádal tiskovou knferenci, po mém odjezdu, že americké tarify jsou urážkou a že se nenechá terorizovat. Velmi nepočestné a slabé. Nařídil jsem americkým představitelům, aby komuniké nepodepsali."

 



I pro Trumpa, naprosto vrtkavého prezidenta, je jeho náhlá zuřivá reakce proti západním vedoucím představitelům překvapující. Dochází k  spojení jeho osobních antipatií vůči západním politikům s americkou vládní strategií. Novináři se dověděli, že Trump se rozhodl nepodepsat komuniké z Québecu, teprve, když v noci jeho letadlo přistálo na Krétě k doplnění paliva.

Urážlivé tweety vůči summitu v Québecu poslal i Trumpův fundamentalistický poradce pro národní bezpečnost John Bolton.

V komuniké, které Trump nakonec odmítl, se pravilo, že vedoucí představitelé USA, Kanady, Británie, Francie, Itálie, Německa a Japonska souhlasí, že je zapotřebí "svobodného, férového a vzájemně prospěšného obchodu"a že je důležité bojovat proti ochranářství.


Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
8086

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2018