Má Andrej Babiš motivaci jít do sporu s prezidentem kvůli panu Poche?

6. 6. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Tak Andrej Babiš je podruhé premiérem. Jakou asi udělal dohodu s prezidentem? Co tímto jmenováním chce prezident naznačit? Podle mého soudu především to, že nová vláda bude Babišova bez ohledu na ČSSD nebo kohokoli jiného.

Je pravda, že po stránce ústavní se situace jmenováním šéfa ANO premiérem dramaticky mění: dosud mohl prezident jmenovat kohokoli podle svého zdání, takže Babiš mu byl vydán jaksi na milost, ale nyní prezident již de iure musí akceptovat jeho návrhy na ministry. Tedy Babišovy návrhy.


A to je nyní asi nejzajímavější otázka současné české politiky. Nikoli otázka, jak dopadne ono podivné referendum sociálních demokratů o účasti jejich strany ve vládě, tedy referendum, které se zároveň koná a zároveň známe jeho průběžné výsledky. Tam je poměrně jasné, že ČSSD do vlády půjde. Bude ovšem – a to je ta zajímavá otázka – Andrej Babiš akceptovat jejího kandidáta na ministra zahraničí, pana Poche, člověka, kterého veřejně odmítá prezident?

Babiš je premiérem tak jako tak a může vládnout s jednobarevnou vládou bez důvěry dalšího půl roku, nebo se nechat na podzim jmenovat předsedou Sněmovny potřetí premiérem. Nebo dohodnout podporu u SPD a komunistů. Sociální demokraté, jak se mi zdá, sem tam začínají mít obavu, zda o ně Babiš skutečně stojí. A to je, řekl bych, velmi správná obava.

Víme, že staronový premiér má na výběr mezi prosazováním zájmu ČSSD, nebo prezidenta. Z ústavní logiky věci by mu mělo nyní záležet mnohem více na ČSSD než na prezidentovi. To ovšem pouze v případě, že pro něj má koaliční vláda s důvěrou skutečně větší cenu než jednobarevná vláda bez důvěry nebo vláda podporovaná komunisty a SPD.

Udělal Andrej Babiš s Milošem Zeman nějakou dohodu v tom smyslu, že sociálním demokratům odmítne jejich kandidáta? Tím by jim dal drtivě najevo svou převahu a lhostejnost. Za takových podmínek by zřejmě socialisté do vlády jít nemohli a celé to dlouhé rozhodování a referendum by byly k ničemu. Větší ponížení sociální demokracie si lze asi jen velmi těžko představit.

V každém případě Babiš nikde jasně neřekl, že bude kandidáty ČSSD beze zbytku akceptovat. Řešení chce hledat až po referendu. Odpověď bychom se měli dozvědět brzy po patnáctém červnu, kdy budou oznámeny jeho oficiální výsledky. Bezprostředně po tomto datu by měl Andrej Babiš představit prezidentovi své kandidáty na posty ministrů.

0
Vytisknout
8177

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2018