Bývalý šéf britské Konzervativní strany, žid, ostře zaútočil na Netanjahua za zabíjení Palestinců

8. 6. 2018

čas čtení 2 minuty


Během Netajnahuovy návštěvy v Londýně ostře zaútočil lord Howard, bývalý šéf Konzervativní strany (žid původem z Rumunska) na izraelského premiéra Binjamina Netanjahua za zabíjení palestinských demonstrantů ostrou střelbou. Netanjahu nevysvětlil, proč izraelská armáda zabíjela. OSN bude masakrování Palestinců izraelskou armádou vyšetřovat, mezinárodní lidskoprávní organizace varovaly, že izraelská armáda se zabíjením Palestinců dopustila válečných zločinů.




Michael Howard: "Proč jste nemohli použít gumových projektilů? Proč jste nemohli, v extremní situaci, když jste museli použít ostrých nábojů, proč jste je nemohli střílet do nohou? Proč jste je museli zabíjet, abyste jim zabránili přelézt ten plot?"

 
 

Binjamin Netanjahu: "Nikdo úmyslně nikoho nezabíjel. Lidi umřeli náhodou. A můžu vám říct, v určitou chvíli, Hamas řekla: "Nebylo dost lidí zabito. Tlačte víc. Ať židi zabíjejí víc." Jejich cílem bylo mít co nejvíc mrtvých a raněných. Našim cílem bylo minimalizovat je. Ale je jedna věc, kterou udělám. Je jedna věc, kterou tohle můžete vyzkoušet. Kdybyste tady měli podobnou situaci a kdybyste se pokusili. A řeknu vám, pokud najdete nesmrtící metodu, jak tomu zabránit, byl bych první, který by jí použil. Protože jsem požádal naše technology, aby to rozvinuli. Tohle je nová taktika. Je to nová forma boje. Je to pokus útočit na civilisty, kteří se skrývají za civilisty, což je to, co Hamas v podstatě dělá taky. Je to, když dávají své rakety do škol a do příbytků a střílejí na naše příbytky. To je dvojí válečný zločin. Takže v tom pokračují, dobře se to fotografuje. Ale dělají něco nepřijatelného. 50 z 62 lidí byli teroristé z Hamasu. A před ně dávají civilisty jako lidské štíty. Kteří se snaží přelézt ten plot, zabíjet Izraelce a unášet je. Pokud najdete způsob... Nemohu vám říci, že jsme vyčerpali budoucí možnosti, protože do nich teď velmi investujeme, ale nenalezli jsme způsob jak je zastavit. A každá země by zastavila přímý útok na životy svých občanů, kdyby byla na našem místě."


0
Vytisknout
8332

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2018