Proč bychom měli být znepokojeni tímto konfliktem mezi Donaldem Trumpem a představiteli skupiny G6?

11. 6. 2018

čas čtení 2 minuty
Lindsey Hilsum, zahraničněpolitické editorka, Channel 4 News: Kvůli tomu, k čemu to může vést. Čtu o třicátých letech dvacátého století. A obchodní válka, která tehdy byla zahájena v roce 1930, to, co se tehdy jmenovalo Smooth-Hawleyův zákon o tarifech, který přijal americký prezident Herbert Hoover, ten zákon začal velmi podobně jako dnešní konflikt. Tehdy se Američané snažili ochraňovat své zemědělství, ne ocel a hliník jako dneska. Vedlo to k hospodářské odvetě. Je zajímavé, že i tehdy stála v čele ekonomické odvety Kanada. To vedlo k obrovské obchodní válce. A globální ekonomika se zmenšila, někteří říkají o třicet procent, jiní říkají o šedesát procent. A my všichni víme, jak třicátá léta skončila. Nebylo to jen v důsledku obchodní války, samozřejmě, vzestup nacismu byl způsoben mnoha dalšími faktory, ale mezinárodní obchodní války jsou velmi nebezpečné, mají dopad na obyčejné lidi, na všechny z nás, je to velmi nebezpečné.

Moderátor: Z toho summitu byla zveřejněná ta fotografie, kterou posluchači mohli vidět, buď na sociálních sítích, anebo v tisku. Zdá se, že aliance mezi těmito členy skupiny G7 je velmi silně ohrožena.





Lindsey Hilsum: Absolutně, protože na té fotografii vidíte, že Trump tam sedí se založenýma rukama. Vypadá, bohužel, jako vzdorný teenager. A je zajímavé, že to byla německá vláda, která tuto fotografii zveřejnila. Protože ta fotografie ukazuje Angelu Merkelovou v dominantním postavení. Ona stojí nad ním, naklání se nad ním. To se Trumpovi zrovna nelíbí. Trump nemá rád ženy, zejména starší ženy, zejména velmi schopné a chytré ženy, zejména velmi mocné ženy, které rozhodují. A to bylo v úmyslu této fotografie ukázat. A je velmi zajímavé, že tu fotografii Německo vydalo.

Moderátor: A namísto toho, Trump odejel ze summitu předčasně, odjel do Singapuru na schůzku s Kim Jong-unem. Je zjevné, že Trump má daleko radší diktátory? Než nejasná multilaterální jednání?

Lindsey Hilsum: Jasně, on má pocit, že diktátorům dokáže rozumět. Jsou to jeho lidi. Zase, je to chování vzdorného teenagera. On nikdy nechtěl jet na to setkání skupiny G7 Nechtěl jíst to  nudné jídlo, tu brokolici. Chtěl jen dezert, tu chutnou zmrzlinu nakonec. A nakonec, když odcházel, rozbil talíře o zeď.

BBC Radio 4, Broadcasting House, od minuty 3.35:  ZDE  

0
Vytisknout
11432

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2018