Británie "zkoumá velmi vážně" vazby probrexitového milionáře Arrona Bankse na Rusko

12. 6. 2018

čas čtení 1 minuta


Britský ministr vnitra Sajid Javid uvedl v parlamentě, že ruské vazby probrexitového milionáře Arrona Bankse zkoumají "velmi vážně" dva ministři na dvou ministerstvech, kteří chtějí zjistit, zda během kampaně před referendem o brexitu došlo k pokusu ochormit v Británii demokracii.

Banks byl povolán k výslechu před parlamentním výborem Dolní sněmovny, kde ses zřejmě bude chtít razantně hájit, především útoky na zasedající poslance, na něž se snaží byhrabat různé pomluvy.



Minitr vnitra Sajid Javid uvedl v odpovědi na parlamentní interpelaci, že jeho ministerstvo souplupracuje v této věci s britským Úřadem vlády, která zkoumají dosažitelné informace velmi vážně.

Série emailů, které získal týdeník Observer od prebrexitové reportérky Isabel Oakshottové, která na nich seděla déle než rok, dokazuje, že Arron Bank s měls ruskými činiteli nejméně tři dlouhá jednání. Banks lhal, že se jen účastnil "jediného šestihodinového opileckého oběda" s ruským velvyslancem v Londýně Jakovenkem.

Když reportérka Observeru Carole Callwadr informovala Oakshottovou, že má emaily inkriminující ho ohledně Bankse, Oakshottová se jí to téma, poté, co na něm rok seděla, pokusila minulou neděli ukrást tím, že emaily zveřejnila ve svém domovském listě Sunday Times.

Rusové podle emailů nabízeli Banksovi investice v ruských zlatých dolech. Hlavním investorem ve firmě GeoProMining je Kirill Androsov, bývalý náměstek šéfa štábu Vladimíra Putina.

Banks tvrdí, že neexistují žádné důkazy, že dostal na brexit peníze z Ruska, jenže nevysvětlil, kde vzal 9 milionů liber (261 milionů Kč), které osobně poskytl kampani za brexit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7704

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2018