Trump v Singapuru: Žádné konkrétní výsledky, jak se očekávalo, Trump se chválí

12. 6. 2018

čas čtení 4 minuty



Kieran Williams, světoznámý odborník na Československo, cituje Václava Havla:

"Totalitní systémy jsou vypouklé zrcadlo, groteskně zvětšený obraz samotných hlubokých tendencí Západu, extremní výrůstek jeho vlastního vývoje a děsivý důsledek jeho vlastní expanze. Totalitní systémy jsou hluboce informativní reflexí krize samotného Západu."

Absolutně trumpovská blbost, naprosto izolovaná od skutečnosti. Na otázku o lidech v severokorejském gulagu odpovídá Trump, že jsou to "velcí vítězové dneška":

Guy Verhofstadt: Mám vážné pochybnosti, že   legitimizace diktátora nezávaznou dohodou, která recykluje starou dohodu se Severní Koreou z roku 1990, bude úspěšná. Zejména člověkem, který vlastnoručně zabil pařížskou dohodu o globálním oteplování, dohodu s Íránem a nedávno G7. V zájmu lidstva doufám, že se mýlím


Donald Trump a Kim Jong un podepsali v Singapuru to, co Trump charakterizoval jako "velmi důležitý" dokument. Kim přislíbil "plnou denuklearizaci" a Trump bezpečnostní záruky pro Pchjongyang.

Zatímco Trump pochválil schůzku jako "vynikající den", skeptici poukazují na to, že schůzka nepřinesla žádné konkrétní výsledky, jak se mnozí experti ve Washingtonu obávali, píše Financial Times.

"Pokud je to společné prohlášení všechno, na čem se dohodli, je to opravdu zklamání," řekl Kim Jae-chun, bývalý poradce jihokorejské vlády. "Čeho dosáhli kromě toho, že si podali ruku a řekli hezké věci o zlepšování vztahů? V dokumentu nic není o rozsahu denuklearizace ani o žádné lhůtě, ani slovo o zahájení denuklearizace odesláním jaderného materiálu ze Severní Koreje."

Spojené státy neuvedly nic o vyjednávání vedoucím k vrcholné schůzce. Zdůraznily, že Severní Korea bude dále předmětem sankcí, dokud nepodnikne "úplnou, verifikovatelnou a nezvratitelnou denuklearizaci" korejského poloostrova. Oplátkou nabídly bezpečnostní záruky, které Pchyongyang zoufale chce.

Zatímco činitelé Trumpovy vlády tvrdí, že Trump používá odvážný nový přístup a jeho předchůdci selhali, někteří experti na Severní Koreu se obávají, že Trump je zmanipulován Kimem a jeho zkušenými jadernými vyjednavači, mnozí z nichž jednají s USA už déle než dvě desetiletí,"

"Donald Trump se úzce zaměřuje na svou šachovou hru s Kimem, ale hraje jen dámu, nabízí mírovou deklaraci za prázdné opakování údajného příslibu KLDR, že provede denuklearizaci," řekl Michael Green, bývalý vysoký činitel Bushovy vlády pro Asii. "Mezitím je Čína připravena zvítězit na jiném šachovém hřišti, kde prezidentovy manévry hrozí zlikvidovat americké aliance."


0
Vytisknout
7916

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2018