Pro stoupence czexitu: brexit kolabuje na všech frontách

11. 6. 2018

čas čtení 2 minuty


Stoupenci brexitu čelí třem skutečnostem, které nemohou přijmout. Vede je to k stále šílenějším příslibům a stále nemožnějším vyjednávacím postojům, napsal v týdeníku Observer WIll Hutton.

Prvním problémem je, že neexistuje žádné otevřené moře, do něhož by probrexitová Británie mohla vplout a které nijak neomezuje suverenitu a umožňuje jen bohaté možnosti. Je to fantasmagorie. Neexistují žádné jednoduše vyjednatelné obchodní dohody s USA a Čínou, které by mohly nahradit ztrátu obchodní výměny s 27 členskými zeměmi EU a s 61 zeměmi, s nimiž o obchodních dohodách nyní EU jedná. To všechno zosobňuje 45 procent všech zemí na této planetě.



Matematika prostě nefunguje. V každém případě, Světová organizace pro obchod, kterou stoupenci brexitu tak milují jako svého nového strážce volného obchodu, je rozbitá. Její frakce jsou rozhádány a nemá žádné vynucovací pravomoci. Nedokáže vyjednávat ani mezi zeměmi, které mezi sebou vedou nebezpečné obchodní války. Opustit útočiště globální Evropské unie znamená plavat uprostřed krokodýlů.

Druhou realitou je, že Británie, pozoruhodně otevřená ekonomika, naprosto závisí na volném obchodu, který nabízí jednotný evropský trh a celní unie. Jinak přijde o svou prosperitu.

Volný obchod s EU znamená přijetí praktik EU, předpisů a norem EU. To stoupenci brexitu odmítají. Mimo Evropskou unii bude Británie čelit ztrátě vlivu a omezenému přístupu na evropské trhy. Už nyní výrazně poklesly investice do Británie: investice do automobilového průmyslu o polovinu. Mimo EU bude však stejně Británie muset přijmout normy Evropské unie, které se nyní stávají světovou normou. Jen USA a Čína, se svými obrovskými vnitřními trhy, mají šanci se těmto normám protivit, avšak americké firmy vědí, že jestliže se přizpůsobí evropským normám, budou schopny vyvážet do Evropy a zároveň tím budou plnit volnější americ ké normy, takže je jednodušší dodržovat normy EU.

Zatřetí, hlavním důvodem pro brexit, bylo úsilí probrexiťáku dokončit thatcherovskou revoluci. Jenže nynější krize zprivatizovaných a naprosto nyní kolabujících britských železnic dokazuje, že britská veřejnost už nemá trpělivost s prohlubováním thatcherovského dědictví.

Minulý týden bylo oznámenoé, že Paul Dacre, hystericky probrexitový šéfredaktor bulvárního, nesmírně vlivného listu Daily Mail, odchází do důchodu a bude nahrazen daleko proevropštějším editorem, Geordiem Greigem, jehož úkolem je Daily Mail detoxifikovat.

Brexit začíná vypadat jako katastrofa.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11139

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2018