Loď s uprchlíky, odmítnutou italskými ultrapravičáky, přijme Španělsko

11. 6. 2018

čas čtení 2 minuty


Nový španělský premiér Pedro Sánchez řekl v pondělí, že jeho země přivítá migranty na palubě záchranné lodi MS Aquarius a že dal povolení, aby loď přistála ve Valencii.

V pondělí odpoledne bylo vydáno prohlášení, v němž se praví: "Pan premiér dal příkaz, aby Španělsko mohlo splnit své závazky v mezinárodní humanitární krizi a oznámil, že loď Aquarius bude vítána ve španělském přístavu. Je naší povinností pomoci vyhnout se humanitární katastrofě a nabídnou "bezpečný přístav" těmto lidem podle mezinárodního práva."

Předtím apeloval Úřad OSN pro uprchlíky na úřady, aby dovolily 629 uprchlíkům, včetně více než 100 dětí, z lodi, kterou odmítla Itálie i Malta, bezodkladně přistát.



Aquarius v pondělí křižoval v mezinárodních vodách poté, co mu nový ultrapravicový italský ministr vnitra zabránil přistát v italském přístavu.

"Lidé v tísni, kterým docházejí zásoby, potřebují pomoc rychle. Širší otázky, jako kdo má odpovědnost a jak by se tato odpovědnost měla nejlépe sdílet mezi státy, by měly být zkoumány později," řekl Vincent Cochetel, mimořádný velvyslanec Vysokého komisařství OSN pro uprchlíky v Ženevě.

Primátoři ve městech po celém italském jihu sae zapřísáhli, že se postaví proti rozhodnutí nové italské vlády, aliance ultrapravičáků a populistů, která zakázala lodi přistát v sicilském hlavním městě Palermu. Avšak vzdorný postoj primátorů nemá praktický dopad, pokud je přímo nepodpoří italské pobřežní hlídky.

Zástupce organizace Lékaři bez hranic uvedl, že gesto primátorů "je hezké, ale není praktické", protože je standardní praxí čekat na italské pobřežní hlídky, které řídí italská vláda, které dovolí lodím, aby přístály v přístavu.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

-1
Vytisknout
8498

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2018