Proč jsou strany ochotny s Babišem uzavřít sebevražedný pakt?

7. 6. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta
Vláda Andreje Babiše s KSČM a ČSSD je vlastně jeho geniální tah. Kromě toho, že se stane konečně plnotučným premiérem, zabije jednou ranou hned dvě partaje: tak jako u předchozí vlády si přivlastní všechny úspěchy a všechny problémy svede na tyto partnery.

Jelikož jedni i druzí jsou dnes kousíček od pětiprocentní propasti, nebude jejich potopení vůbec těžké. Použije osvědčenou marketingovou metodu, kdy konkurentům "ukradnete" produkt, tedy řeknete - tohle my umíme taky a lépe. Zákazník v takovém případě vždy přejde od kováříčka ke kováři - u funkčně stejného produktu vždy sáhnete po známějším brandu. Babiš si připíše větší část jejich voličstva, na které už dnes stejně úspěšně cílí. I když o nějaké příznivce přijde, udrží si obří náskok, ve volbách 30% vs šest trpaslíků, tedy 40-45% mandátů, jasná dominance.

Otázka je, proč to tyto strany dělají. Myslím, že tyhle počty znají stejně tak jako já a vědí, že z jejich strany se jedná o tzv. labutí píseň, či výstižněji poslední sklizeň. Vědí, že pravděpodobnost jejich odchodu do věčných lovišť je po příštích volbách - bez ohledu na to, zda budou ve vládě nebo mimo ni - značná, konkurent bude vábit jejich voliče v každém případě. Takže je lepší vytěžit co se dá a odejít středem. Komunisté jsou už v seniorním věku, do důchodu každá kačka dobrá. U ČSSD je pak jasné, proč deal v zákulisí domlouvají zkušení obchodníci typu Michala Haška; frází jako "hledání programové shody" si prosím nevšímejte, to jsou divadelní repliky pro veřejnost. "Co za to", to je oč zde běží.

0
Vytisknout
10978

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2018