Jak je Okamura úplně mimo ohledně Tommyho Robinsona

8. 6. 2018

čas čtení 11 minut
Tomio Okamura napsal negramotný a neinformovaný dopis britské premiérce, v němž se zasazoval za svobodu britského ultrapravičáka Tommyho Robinsona. Nejenže byl ten dopis idiotský z hlediska gramatiky a vyjadřování (Okamura v něm mj. Robinsona omylem označil za "islamistického extremistu") ale věcně byl úplně mimo. Okamurův dopis byl znepokojujícím dokladem toho, jak naprosto mimo jsou nejen čeští ultrapravičáci, ale bohužel zřejmě v mnoha věcech i velká část české veřejnosti.

Zde je analýza, proč byl Tommy Robinson odsouzen do vězení:





Zatčen za živé vysílání na Facebooku před soudním budovou v Británii. Téhož dne odsouzen k 13 měsícům vězení nepodmíněně. Pro stoupence Tommyho Robinsona je to šokující rozsudek. Z jejich hlediska on stojí v ulicích a "říká pravdu" o muslimské imigraci a o islámu. Bojovník proti establishmentu, obránce svobody projevu. Tisíce lidí demonstrovaly před Downing Street, v Leeds a v Manchesteru. Další protesty se plánují. Více než půl milionu lidí podepsalo petici. Chtějí, aby byl Tommy Robinson propuštěn. Hastag FreeTommy se šíří po sociálních sítích. A Tommyho Robinsona podporují známá jména.

 

Takže: Jde v této věci o svobodu projevu? A byl Tommy Robinson skutečně potrestán státem za to, že informoval o věcech, které liberální média chtějí ignorovat?

Dnes v pořadu So What (No a co?) hovoříme o věci, která se rozšířila do všech koutů internetu. Zatčení a uvěznění Tommyho Robinsona. Budeme zkoumat, co se v městě Leeds ve skutečnosti stalo. Zda jde o otázku svobody projevu a zda jeho jednání mohlo zabránit průběhu spravedlnosti.


Avšak nejprve se informujme trochu více o tom muži samotném.

KDO JE TOMMY ROBINSON?

No, on se vlastně vůbec nejmenuje Tommy Robinson. Jeho skutečné jméno je Stephen Yaxsley-Lennon. Ale my tady budeme dál používat jeho přízvisko Tommy Robinson, protože pod tím jménem je nejvíce znám, i když používal celou řadu jiných jmen. Já ho znám velmi dlouho. Poprvé jsem se s ním seznámil asi před deseti lety a mnohokrát jsem ho interviewoval.

Robinson má dlouhou historii aktivismu na pokraji pravicové politiky. Býval šéfem ultrapravicové organizace English Defence League, Anglická obranná liga, organizace, která, jak říkal, protestovala proti šíření radikálního islámu v Británii. Robertson z této organizace odešel v roce 2013. Řekl, že nesouhlasí s ultrapravicovým směrem EDL.

Brzo však začal být znovu aktivní v ultrapravicových kruzích. Spojil se s německým antimuslimským hnutím Pegida. Prosazoval zákaz muslimské imigrace a zákaz stavění mešit.

Hnutí se daleko nedostalo. Muž, který byl zvolen za jeho předáka, odmítl televizi Channel 4 poskytnout dokonce i své jméno.

Takže Robinson zase změnil svou činnost. Nyní o sobě říká, že je reportér a přispíval do vzbouřeneckých médií, na provokativní ultrapravicové servery. Nyní ale pracuje nezávisle. A často byl ve vězení. Byl uvězněn za fyzické útoky, za hypotéční podvody a za podvody s cestovním pasem. A loni v květnu byl poprvé odsouzen za pohrdání soudem poté, co protizákonně filmoval u soudu v Canterbury. Čtyři muži tam byli souzeni za to, že znásilnili šestnáctiletou dívku. Soud probíhal, když Robertson na internetu zveřejnil svůj materiál o tomto procesu. Charaterizoval obžalované jako "muslimské znásilňovatele dětí" a "muslimské pedofily".

Soudce Robinsona odsoudil k tříměsíčnímu podmíněnému vězeňskému trestu. Zdůraznil, že tento trest je "o spravedlnosti a o nutnosti zajistit, aby soudní proces mohl probíhat spravedlivě a férově". Nakonec byli oni čtyři obžalovaní porotou shledáni vinnými. Tento soudce jasně sdělil tehdy Tommymu Robinsonovi, že bude odsouzen do vězení, pokud se znovu dopustí pohrdání soudem.

Takže, co se stalo v Leeds?

Tommy Robinson se znovu dostavil ke korunnímu soudu. Tentokrát v Leeds, kde probíhal jiný soudní proces. Tentokrát soudce nařídil dočasný zákaz informování o probíhajícím soudním procesu. To znamenalo, že novináři jako já nesměli o probíhajícím soudním procesu informovat, dokud porota nevydala svůj rozsudek.


Avšak Robinson začal o tom procesu z místa před soudní budovou živě vysílat na Facebooku čtvrt milionu diváků. On také natočil obžalované, jak jsou přiváženi k soudu, a vyjadřoval se, co si o nich myslí. Hodinu po začátku tohoto vysílání ho policie zatkla. A soudce ho po krátkém slyšení odsoudil na třináct měsíců do vězení nepodmíněně. K deseti měsícům za nové pohrdání soudem a k třem měsícům za porušení podmínek prvního podmíněného rozsudku.

Tak, proč lidi tolik zuří? Mnoho lidí rozhodnutí Tommyho Robinsona odsoudit do vězení kritizuje. Většina této kritiky je založena na neporozumění tomu, jak funguje v Británii právní systém.

Trestní zákoník je složitý, a tak jsme pro toto video požádali Adama Wagnera, aby nám pomohl. Adam je zkušený právník v oboru lidských práv, který pracuje v tomto oboru skoro deset let. Zná zákony o pohrdání soudem a ví, jak fungují paragrafy o pohrdání soudem. Pomůže nám pro vás tento případ vysvětlit.

Proč byl na soudní proces v Leedsu uvalen zákaz informování v médiích?

Adam Wagner: Na začátku každého trestního procesu nařídí soudce porotcům, aby nečetli nic o svém procesu v tisku či na internetu. Porotci jsou jenom lidi. Takže ve vysoce sledovaných soudních procesech soudci vydávají zákaz informování o procesu v médiích. Jen po dobu průběhu procesu, aby se zabránilo hysterickému či nevyváženému zpravodajství daného soudního procesu. Účelem je zabránit nespravedlivým rozsudkům, kdy by porotci četli noviny a seznámili se s něčím, co by bylo vysoce zaujaté proti obžalovaným v tomto procesu. Není na tom nic podezřelého a je to systém, který funguje velmi dlouhou dobu.

Byl Tommy Robinson "tajně uvězněn"?

Adam Wagner: Je správné konstatovat, že existoval zákaz informování o zatčení Tommyho Robinsona za jeho pohrdání soudem. Je ale nesprávné tvrdit, že byl "tajně zatčen". Víme to, protože jakmile byl zákaz informování v médiích zrušen, všichni novináři, kteří byli přítomni, když byl zatýkán, o tom také informovali.

Takže není pravda, že informaci o zatčení Tommyho Robinsona média potlačila. Ve skutečnosti usilovali skuteční novináři o to, aby zákaz informování o zatčení Robinsona byl zrušen. Je ironické, že   místní novinářka Stephanie Finnegan ze  serveru Leeds Live, která soud zažádala o zrušení tohoto zákazu, je nyní na internetu terčem nenávisti a útoků od sympatizantů ultrapravicových skupin.

Avšak Tommy byl zatčen za jednu věc a odsouzen do vězení za něco jiného. Je to přípustné?

Robinson byl zatčen na základě podezření, že porušuje veřejný pořádek. Řekl policii, že se ničeho špatného nedopustil a že sám se stal terčem fyzického útoku. Avšak způsob, jakým se choval, bylo stále ještě možné interpretovat jako porušení veřejného pořádku. Když byl postaven před soud, soudce už byl informován o Robinsonově facebookovém vysílání. Uvědomil si, že Robinson spáchal trestný čin pohrdání soudem a odsoudil Robinsona za tento trestný čin. To není neobvyklé. Lidé jsou často zadrženi policií kvůli podezření z jednoho trestného činu a pak jsou obžalováni a odsouzeni za jiný trestný čin, když se shromáždí další důkazy.

Další otázka: Dostal Tommy pochybného obhájce?

Adam Wagner: Tommy Robinson dostal zkušeného nezávislého právníka. Dostal přesně takového obhájce, jakého by v takové situaci dostal každý.


Ale pozor, říkají jeho stoupenci. Byl zatčen a odsouzen do vězení během jediného dne! To se nikdy neděje!


Adam Wagner: Musíte si uvědomit, že k pohrdání soudem dochází uprostřed soudního procesu. A má-li se tomu zabránit, je nutno proti tomu zasáhnout okamžitě. Protože pohrdání soudem může zlikvidovat celý soudní proces.


Jde o to, že riziko pohrdání soudem je tak vážné a může ohrozit průběh spravedlnosti, proto se tyto případy řeší okamžitě.

Takže, je Tommy Robinson nevinen?

Ne. A to není pouze názor soudu, je to názor i samotného Tommyho Robinsona. Když byl předveden před soudce, přiznal svou vinu.

Jde tedy o otázku svobody projevu?

Někteří lidé říkají, že britské zákony kriminalizující pohrdání soudem jsou příliš přísné. Určitě jsou o hodně přísnější než v USA. V USA mají lidé právo se volně k probíhajícímu soudnímu procesu vyjadřovat. Avšak Robinson řekl sám ve svém facebookovém vysílání, že je přítomen u korunního soudu v Leeds jako reportér. Nikoliv jako demonstrant za svobodu projevu. A zákon hovoří jasně: když byl uvalen zákaz na informování o průběhu procesu, je zakázáno informovat o určitých podrobnostech procesu.

Je možné, že existuje autentické nedorozumění, že někteří američtí komentátoři britskému systému nerozumějí. A pravděpodobně i někteří britští. Avšak je obtížné se vyhnout kostlivci ve skříni. Většina lidí, která kritizuje odsouzení Tommyho Robinsona, stojí na pravém křídle politického spektra. Tvrdí, že Robinsonovo uvěznění je důkazem hrozeb multikulturalismu a liberalismu a že Británie se stala policejním státem.

Avšak tento případ se netýká ničích politických názorů. Tento případ je o pohrdání soudem.

Adam Wagner: Vůbec nešlo o svobodu projevu. Všichni, včetně Tommyho Robinsona, znali předpisy. Tommy Robinson věděl, že to, co dělá, je zakázáno, protože už za to byl jednou odsouzen.


Soudce, který Tommyho Robinsona odsoudil, jasně zdůraznil, že rozsudek nemá vůbec nic společného s jakýmikoliv politickými názory. To ale nezabránilo pravicovým komentátorům, aby věc v tomto smyslu zkreslili. Mnoho z nich prezentovalo základní fakta v tomto případě chybně. A nezmiňují se o zjevné věci:

Tommy Robinson hrozil, že zlikviduje ne jeden, ale hned dva trestní soudní procesy. Znamenalo by to vyplýtvání statisíců liber peněz daňových poplatníků. A co je důležitější: existovalo opravdové riziko, že oběti vážných trestných činů nedosáhnou spravedlnosti.

Adam Wagner: Kdyby Tommymu Robinsonovi opravdu šlo o dosažení spravedlnosti pro oběti těchto trestných činů, pak by se nepokoušel ty procesy narušit tím, že o nich informoval předsudečným způsobem.










 






 

0
Vytisknout
11670

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2018