Francie zakáže používání mobilních telefonů ve školách

8. 6. 2018

čas čtení 1 minuta
Francouzští zákonodárci ve čtvrtek odhlasovali zákaz mobilních telefonů ve veřejných školách, čímž splnili jeden z volebních slibů prezidenta Emmanuela Macrona. Kritici ovšem tvrdí, že opatření přinese jen málo ve věci omezení vyrušování ve třídách nebo kyberšikany. 


Téma vyvolalo u některých rodičů úzkost ohledně toho, jak omezit čas trávený dětmi u přístrojů, zejména na pozadí odhalení ohledně porušování online soukromí technologickými společnostmi.

Ministr vzdělávání Jean-Michel Blanquer předlohu označil za "zákon pro 21. století, zákon reagující na digitální revoluci."

"Je to signál pro francouzskou společnost ohledně toho, co je v sázce," prohlásil ministr v parlamentu. "Být otevřený technologiím budoucnosti neznamená, že musíme přijmout každé jejich užití."

Podle průzkumu z roku 2016 devět z deseti francouzských studentů ve věku 12-17 let vlastní mobilní telefon.

Učitelé si stěžují na žáky posílající textové zprávy a chatující na sociálních médiích během výuky.

Navrhovaný zákon žádá, aby studenti ponechávali telefony v batozích, nebo je jiným způsobem umístili mimo dohled.

Již zhruba polovina z 51 000 základních škol a 7 000 středních škol zakázala použití telefonů.

Avšak zákon nestanoví žádný konkrétní trest a právníci si všimli, že učitelé nemají právo zabavit studentům nebezpečné věci v jejich vlastnictví.

Kritici také tvrdí, že se zákon ukáže být neúčinným, protože studenti mohou snadno prohlížet sociální média nebo používat Snapchat, zatímco předstírají, že se probírají obsahem batohu.

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7610

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2018